Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Makarna & Pilav

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
makarnanın, olmazları, olmazsa

Makarnanın Olmazsa Olmazları

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Makarnanın Olmazsa Olmazları



Makarnanın Olmazsa Olmazları










Domates








Domatesin keşfinden önce makarna kar gibi bembeyazdı! Makarna onunla al kırmızı renge büründü, mükemmel bir lezzete kavuştu ve ünü giderek yayıldı Makarnanın domatesle evliliği gastronomi tarihinde adeta yeni bir dönemin başlangıcı oldu Öyle ki makarna domatesle değişik lezzetlere yelken açarken, domatesin ufku da makarnayla genişledi Önce salça olup mutfakların en çok kullanılan malzemesi oldu Ardından ketçaba dönüşüp fast-food rüzgârına kapıldı

Bugün dünya mutfaklarının vazgeçilmez malzemesi domatesi artık her mevsimde bulmak mümkün Ancak en yararlısı güneşte olgunlaşan domates olduğu için, yaz aylarında bol bol tüketilmeli İçeriğinde sağlığımız için çok değerli vitamin ve minerallerin yanı sıra, güçlü bir antioksidan olan likopen maddesi de bulunur Likopenin etkisi piştikçe arttığı için uzmanlar domatesin salça olarak tüketilmesinin yararlarını saymakla bitiremiyorlar Vücudun bu maddeyi kolayca özümseyebilmesi için zeytinyağı ile pişirilmesini öneriyorlar





Parmesan









Parmigiano-reggiano yani parmesan peyniri, İtalyan tarzı makarnaların değişmez malzemesidir 16 litre inek sütünden bir kg Parmesan üretilir İtalya’nın en ünlü peyniri Parmesan'ın en az bekletme süresi 12 aydır Eskitilmede süre uzadıkça, peynirin kalitesi de artar Dolayısıyla en iyi Parmesan peyniri 24-36 ay arasında dinlendirilmiş olanıdır Peynirin erbabı "ilkbahar parmigiano"'sunu tercih eder İlkbaharda peynirin yağ oranı daha düşüktür Bu da peyniri daha kuru kılar, örneğin Nisan ayında üretilen Parmesan'ın rengi açık, adeta beyazdır Yaz peyniri ise en sert aromalı olanıdır Yaz peynirlerinin rengi daha koyu, adeta koyu altın sarısıdır Yaz peynirleri makarna soslarına, özellikle fesleğen sosuna çok uygundur İtalyanlar bu peynirin çok sağlıklı olduğuna inandıkları için bebeklerin mamasına katarlar Parmesan, pastörize sütten yapılmadığı için vitaminler ve elementler açısından da çok zengindir Özellikle protein, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından esaslı bir kaynaktır



Fesleğen







Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir; ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdürYemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya’nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, makarna soslarında yaygın olarak kullanılır Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle sosa son anda katılır




Zeytinyağı










Makarna sosunu hazırlarken mutlaka zeytinyağı kullanmalısınız Hem sağlıklıdır hem de son derece lezzetli bir tat verir Zeytinyağını sos kabına koyduktan sonra doğradığınız birkaç diş sarımsağı kavurun; yanmadan kaptan almalısınız ki sarımsağın acısı sosa geçmesin Lezzetli, güzel ve hoş kokuya sahip zeytinyağının tadı kişiden kişiye farklılık gösterir Kimisi aroması kuvvetli olanı, kimisi asidi yüksek olanı, kimisi de güzel kokusu olanı tercih eder Zeytinyağı üretimine etki eden birçok etken tadı, aromayı ve rengi önemli ölçüde değiştirir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.