Çibörek ( Çiğbörek, Çiberek, Şiborek ) |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çibörek ( Çiğbörek, Çiberek, Şiborek )Kırım Tatarlarına ait olan muhteşem bir lezzet buldum nette Annem burda olsa kesin yapardı neyse şimdilik tarifi ile yetinelim 6-8 kişi için Hamuru için malzemeler;
Bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvamagelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve sukarıştırılarak harç hazırlanır Meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır Hazırlananharç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklindeince bir tabaka halinde sürülür Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafınüstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şeklinegelen çiböreğin kenarları bir tabakla ya da kapatma tırtılı ile kesilir Hazırlanan çibörekler daha önce bir tencerede kızdırılmış yaklaşık2 kg yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır Bizce bazı püf noktaları; 1- Varsa şöyin kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin 2- Harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım bardak suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çibereklerin çoğu daha sulu olacaktır 3- Hamurlar açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir Çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar 4- İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır Ayranla yenilmesi tavsiye olunur Afiyet olsun Tarif : Meliha Gence Derleyen : Dilek Gence |
|