Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çiberek, çibörek, çiğbörek, şiborek

Çibörek ( Çiğbörek, Çiberek, Şiborek )

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çibörek ( Çiğbörek, Çiberek, Şiborek )



Kırım Tatarlarına ait olan muhteşem bir lezzet buldum nette
Annem burda olsa kesin yapardı
neyse şimdilik tarifi ile yetinelim



6-8 kişi için
Hamuru için malzemeler;
  • 1 kg un
  • bir tatlı kaşığı (silme) tuz
  • su
Harcı için malzemeler;
  • Yarım kg kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığından biraz az karabiber
  • ½ bardak su




Bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvamagelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır









Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve sukarıştırılarak harç hazırlanır
Meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır








Hazırlananharç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklindeince bir tabaka halinde sürülür




Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafınüstüne kapatılarak,


harcın dışarıya akmaması için yarım ay şeklinegelen çiböreğin kenarları bir tabakla ya da kapatma tırtılı ile kesilir



Hazırlanan çibörekler daha önce bir tencerede kızdırılmış yaklaşık2 kg yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır



Bizce bazı püf noktaları; 1- Varsa şöyin kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin
2- Harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım bardak suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çibereklerin çoğu daha sulu olacaktır
3- Hamurlar açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir Çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar
4- İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır
Ayranla yenilmesi tavsiye olunur Afiyet olsun





Tarif : Meliha Gence
Derleyen : Dilek Gence

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.