Dünya Tatlısı Olma Yolunda | Gaziantep Katmer Tatlısı |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Tatlısı Olma Yolunda | Gaziantep Katmer TatlısıAvrupa Birliği ülkeleri, Antep fıstığı ve kaymakla süslenerek servis edilen katmeri sevdi Almanya, Fransa, İngiltere, Yeni Zelanda ve Amerika'ya kargoyla katmer gönderiliyor Gaziantep'te, 150 yıldan beri katmer yapımını sürdüren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olan Mehmet Özsimitçi, katmerin, sadece bölge insanı tarafından değil, Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgi gördüğünü belirtti Özsimitçi, Gaziantep kahvaltı geleneği katmerin yurt içinde ve özellikle de yurt dışından çok büyük talep gördüğünü söyledi Gaziantep mutfağının çeşitliliğine dikkat çeken Özsimitçi, Gaziantep katmerinin en önemli özelliğinin taş fırında pişmesi olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: ''Kullanmış olduğumuz malzemelerin özel oluşu, taş fırındaki pişirim tekniği, Gaziantep kaymaklı katmerini özel kılıyor Katmerin ana ham maddesi hamurdur Sert buğdaydan yapılan un, çok iyi bir şekilde yoğrularak maharetli ustalar tarafından çok ince açılır Daha sonra da açılan bu hamurun içine özel yapılmış sahan kaymağı, Antep fıstığı ve şeker konularak üstü kapatılarak taş fırında pişirilir Bu da özellikle damak zevkine düşkün insanlar tarafından tercih ediliyor Bu damak lezzetini en uzak ülkelere kadar tattırmaya devam ediyoruz'' Gazi Antep Katmeri Tatlısını evinizde de yapabilirsiniz Malzemeler Hamur için
Hamur malzemeleri birbirine karıştırıldıktan sonra yoğrulur Kulak memesi yumuşaklığına gelince avuç içiyle yumak haline getirilir Biraz ayçiçek yağıyla ve bir saat dinlendirilir Hamuru açmak için yumak el ile ezilir ve merdane ile açılır Elle havada çevrilerek açılır kağıt inceliğine gelince elle düzeltilir ve muska gibi katlanıp dört köşe haline getirilir Açılan hamura iç malzemeleri konarak tekrar dört köşesinden katlanır Tepsiye konarak fırına sürülür10-15 dk fırında kızarıncaya kadar pişirilir Katmer servise hazırdır Hazır yufka ile yapılışı Malzemeler
Yapılışı Yufka serilir ve her tarafına erimiş tereyağı sürülür Kaymak parçalar halinde üzerine serpilir Şeker ve dövülmüş antepfıstığı da serpilerek yufka bohça şeklinde katlanır Yağsız tavada altı ve üstü kızarana kadar pişirilir Servis yaparken üzerine tereyağı sürülür ve antepfıstığı rendesi serpilir Sıcak sunulur Blogyumorg |
|