![]() |
Karı Koca İlişkisi Ve Çocuk Yetiştirmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karı Koca İlişkisi Ve Çocuk YetiştirmekKarı Koca İlişkisi Ve Çocuk Yetiştirmek Çocuğun içinde yetiştiği ortamda en önemli etken anne ve babanın birbirleriyle ilişkisidir ![]() ![]() ![]() Karı Koca İlişkisinde Neler Var, Neler Yok? Duyguların ifadesi: Karı koca ilişkilerinde duygularını ifade ediyorlar mı? Duyguların farkına varmak ve onları anlaşılacak bir biçimde ifade etmek, insan ilişkilerinin en önemli boyutlarından birini oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() Farklılıkların konuşulması: Karı koca farklı oldukları yönlerin farklı olduğunu kabul edip, gerçekçi bir biçimde bu farklılıklar üzerinde konuşabiliyorlar mı? İnsanların birbirlerinden farklı olması yaşamın kaçınılmaz bir gerçeğidir ![]() Bu konuda genellikle şu dört tavırdan biri sergilenir: 1- Farklılıkları görmezden gelip, yokmuş gibi davranmak; 2- Kocanın egemenliği altında aile yaşamını düzenleyerek kadının gerçeğini yok saymak; 3- Kadının egemenliği altında yaşamı düzenleyerek erkeğin gerçeğini yok saymak; 4- Farklılıkları algılayıp uygun bir dil ve anlayışla bu farklılıkları konuşarak aile yaşamını her iki insanın gerçeğine uygun kılmak ![]() Anne ve baba aralarındaki farkı konuşabilen ve çözüm bularak kendi gerçeklerini yaşayabilen bir ilişki kurmuşlarsa, çocuk farkına varmadan bu yetkinliği kazanır ![]() ![]() ![]() ![]() Verilen sözün tutulması: Karı koca verdikleri sözü tutuyorlar mı? Verdiği sözü tutmak kişinin yaşamında çok önemli bir gelişimin ifadesidir ![]() Verdiği sözü tutan insan, söz vermeden önce düşünmüştür ve verdiği sözün ne anlama geldiğinin bilincindedir ![]() Verdiği sözü tutan kendi sözüne, kendi kişiliğine saygılı insandır; kendine olan saygısını kaybetmemek için verdiği sözü tutması gerektiğini bilir ![]() Verdiği sözü tutan insan söz verdiği kişiye saygılı biridir ![]() ![]() Anne babanın birbirlerine verdikleri sözü tutmaları çocuğun sağlıklı kişilik geliştirmesine olanak sağlar ![]() ![]() Müzik dinlemek ve kitap okumak: Anne ve babanın müzik dinleyip dinlememesi, hangi tür müzik dinlediği, kitap okuyup okumaması, hangi tür kitap okuduğu, bunların hepsi, çocuğun gelişiminde rol oynar ![]() Bana Sorulan Sorular Verdiğim seminerlerde bana sorulan sorular genellikle, nasıl bir anababa olayım ki çocuğum sağlıklı büyüsün, türündendir ![]() ![]() ![]() Tanıdığım birçok anne ve baba, çocuklarına gösterdikleri ilgi ve yakınlığı eşlerine göstermeyi pek düşünmüyorlar; eşlerine gösterecekleri ilginin ve sevginin ailenin temeli olduğu söylendiğinde, sanki hayal kırıklığına uğramış gibi, yüzüme bakıyorlar ![]() ![]() Gerçekten çocukları, özellikle bebekleri sevmek ne kadar kolay ![]() ![]() ![]() ![]() Bir babanın bütün zamanını ve ilgisini işine vermesi ne kadar kolay ve toplum bunu ne kadar destekleyip teşvik eder ![]() Anne çocuğuna, erkek işine ilgi göstermesin mi, diyorum şimdi ben? Hayır, öyle demiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkek için de söylemek istediğim şu: Bir erkek işine ilgi gösterdiği kadar karısına da ilgi gösterme bilincini devam ettirebilmeli ![]() ![]() ![]() Kadın ve erkek belirli bir duygusal olgunluğa erişince ilişkileri kendiliğinden sıradanlıktan kurtulur ve kendilerine özgü candan bir ilişkiye dönüşür ![]() Ne Demek İstiyorum? Demek istediğim şu: Sağlıklı çocuk yetiştirmenin yolu, sağlıklı karı koca ilişkisinden geçer ![]() ![]() Çocuğunuzun kendi gelişimine önem veren bir insan olmasını mı istiyorsanız, kendi gelişimine önem veren anababa olunuz ![]() Çocuğunuzun umut dolu, girişken, neşeli, olayların iyi yönlerini gören biri olmasını mı istiyorsunuz, anababa olarak önce siz de bu özellikleri yaşamınıza taşıyın ![]() Çocuğunuzun dürüst biri olmasını mı istiyorsunuz, önce siz hem kendinize hem de çevrenizdekilere dürüst olun ![]() Çocuk yetiştirmek bu kadar zahmete değer mi? Bu sorunun yanıtını her bir anababa vicdanında vermek durumundadır ![]() Benim düşüncem şu: yaşam bize verilmiş olan en kutsal hediye ![]() ![]() Zamanla bende şöyle bir kanı oluştu: Anlamlı, coşkulu ve güçlü bir yaşam için niyetin saflığı içinde dürüstçe verilen çaba kutsaldır ![]() Doğan Cüceloğlu |
![]() |
![]() |
|