![]() |
Ama'nızdan Kurtulun - Keith A. Shaw |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ama'nızdan Kurtulun - Keith A. Shaw![]() Ama'nızdan Kurtulun “Ama” sözcüğü, kendinden önce söylenen her şeyle çelişse ve onları olumsuzlasa da doğru olan bir şeyi söylemek için kullanılır ![]() Başarı arayışınızda iletişim kritiktir ![]() ![]() En iyi iletişim kuranlar, en başarılı olanlardır ![]() ![]() ![]() “Ama” sözcüğünün yanlış kullanımından kaynaklanan bir numaralı anlam ![]() ![]() ![]() “Ama” sözcüğünü aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi kullandığınızda, kendinizle çelişir ve işini yapmayıp bahane uyduran kişi durumuna düşme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ![]() Profesyonel ya da kişisel yaşamınızda kullanmış olabileceğiniz örneklerden bazıları şöyledir: “Toplantıya zamanında gelecektim; ama, saati kaçırdım ![]() “Daha başarılı olmayı isterdim; ama, bir üniversiteye ya da koleje gitme şansım hiç olmadı ![]() “Daha zayıf ve formda olmayı isterdim; ama, egzersiz yapacak zamanım yok ![]() Sanırım, ne demek istediğimi anladınız ![]() ![]() “Ama” sözcüğünün yanlış kullanımından kaynaklanan iki numaralı anlam ![]() ![]() ![]() “Ama” sözcüğünü aşağıdaki örneklerde olduğu gibi kullandığınızda, olumsuz görünen ve konuşan biri olarak algılanmanıza neden olabilir ![]() ![]() Örnek: “Sunumunu beğendim; ama, bunu daha önce hiç yapmadık ![]() “İlerleme kaydettik; ama, hâlâ sayıca eksiğiz ![]() “Hediye için teşekkür ederim; ama, bu rengi sevmem ![]() Şu ana kadar şöyle bir soru sorabilirsiniz (bir radyo spikerinin derin sesiyle): “Pekala, beni bahane uyduran biri gibi göstermemesi ya da olumsuz biri gibi algılatmaması için hangi sözcüğü kullanmalıyım?” Her anlamdan birer örnek alıp olumlu, güçlü ve proaktif yaklaşımı örnekleyelim ![]() “Toplantıya zamanında gelecektim ve saati kaçırdığım için özür dilerim ![]() ![]() “Sunumunu beğendim ve böyle bir şeyi daha önce hiç yapmadık ![]() ![]() Olumlu sözcük “ve”yi kullanarak ve takip eden diyalogu dikkatle seçerek, olumsuz bir durumu olumluya çevirebilirsiniz ![]() Şu sözümü unutmayın; “Yaptığınız her eylem, ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun, yaşamda yaptığınız her şeyi tanımlar ![]() ![]() ![]() ![]() Yazar: Keith A ![]() |
![]() |
![]() |
|