![]() |
En Önemli 40 Vitamin Ve Mineral Saptandı! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() En Önemli 40 Vitamin Ve Mineral Saptandı!En önemli 40 vitamin ve mineral saptandı! Bilim dünyası, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek, kemikleri sağlamlaştırmak ve hücresel hasarları onarmak gibi farklı görevleri yerine getiren yaklaşık 40 vitamin ve minerali saptadı ![]() Kalsiyum, potasyum, C vitamini, D vitamini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilim dünyası, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek, kemikleri sağlamlaştırmak ve hücresel hasarları onarmak gibi çeşitli görevleri yerine getirmesi için yaklaşık 40 vitamin ve minerali tespit etti ![]() ![]() Harvard Tıp Fakültesi’nin bu konudaki son değerlendirmeleri Newsweek dergisinde yer aldı ![]() Çarpıcı ilişki Örneğin, kemikler ile kemiklerin kalsiyuma olan ihtiyacı arasındaki ilişki çarpıcı bilgiler içeriyor ![]() Kalsiyum açısından zengin süt ürünleri ile beslenen insanların kemiklerinin daha güçlü olması gerekirken bunun tam aksi olduğu görülüyor ![]() Yetişkinlerin çok az süt tükettiği Singapur’da kalça kırığı vakası çok seyrek görülürken, süt ürünleri tüketimi açısından dünyanın en önde gelen bölgelerinden biri olan İskandinavya’da kalça kırıkları çok yaygın ![]() Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü beslenme uzmanı Dr ![]() ![]() Kalsiyum bilmecesi Kalsiyumun kemiklerin güçlenmesini sağladığı uzun süreden beri bilinen bir gerçek ![]() ![]() Sağlıklı kemiklerin kalsiyum, fosfor ve magnezyum karışımına ihtiyacı bulunuyor ![]() Ayrıca temel çatılarını oluşturmaları için proteine, yapısal proteinleri korumak için K vitaminine, D vitaminine (kalsiyum emilimi için) ve egzersize (kemik yapıcı hücreleri uyarmak için) ihtiyaç duyuyorlar ![]() Kalsiyum Bilmecesi’nin gizemi bir nebze aralanmış oluyor ![]() ![]() Sinirleri ve kalbi düzenliyor Örneğin, ekvatora yakın bölgelerde yaşayan insanların kalsiyumu daha iyi emdikleri ve kemik kırıklarının daha seyrek görüldüğü sonucunu çıkartılabiliyor ![]() Fakat kalsiyumun tek yararı kemikleri güçlendirmesi değil ![]() Ayrıca sinir impulslarının nakledilmesinde ve kalbin düzenli atmasında da önemli rol oynuyor ![]() Bunun yanısıra hormon salgılanmasını tetikliyor ve enzimleri faal hale getiriyor ![]() Hatta kolon kanserine karşı da koruyucu etkisi mevcut ![]() ![]() Tavsiye edilen doz yetişkinler için günde 1 ![]() ![]() ![]() ![]() D Vitamini her derde deva D vitamini belki de bilim dünyasını en çok heyecanlandıran vitaminlerden biri ![]() ![]() 1970’lerde ABD’de Frank ve Cedric Garland adındaki epidemiyologlar kolon kanseri üzerinde dünya çapında yürüttükleri bir araştırma sonucunda güneydeki insanların kanserden ölme sıklığının, kuzeydekilerin yarısı seviyesinde olduğunu gördüler ![]() Bunun güneş ışığı ve dolayısıyla D vitamininden kaynaklanıyor olabileceğini düşünen bilim dünyası araştırmalarını daha derinleştirdi ![]() D vitamini ile yalnızca kolon kanserinin değil, meme, yumurtalık ve prostat kanserinin bağlantısı araştırıldı ![]() Sonuçta D vitaminin yalnızca bu hastalıkların riskini düşürmediği, aynı zamanda yüksek düzeyde D vitaminine maruz kalanların otoimmün hastalıklara -1 ![]() ![]() Hatta bu insanlarda kalp hastalıklarının daha az görüldüğü ve akciğer fonksiyonlarının daha iyi olduğu anlaşıldı ![]() Ne kadar D? Peki ne kadar D vitaminine ihtiyaç duyuyoruz? Bu konuda ne yazik ki tam bir görüş birliği sağlanabilmiş değil ![]() ![]() ![]() Garland, günde 1 ![]() ![]() Boston Üniversitesi’nden Dr ![]() ![]() Aşırı tüketimin zararları çok Vitamin ve mineraller sağlık açısından yaşamsal öneme sahip, ancak bunların aşırı tüketmenin yol açacağı zararlar da önemli ![]() ![]() ![]() Aşırı vitamin tüketimi kısa dönemde kusma, ishal, saç dökülmesi gibi sorunlara, uzun dönemde ise böbrek taşları, karaciğer ve sinir sistemi hasarına neden olabiliyor ![]() ![]() Son yıllarda yapılan araştırmalar vitamin ve antioksidanların sanılanın tam aksine kanser riskini artırdığını gösteriyor ![]() Örneğin 2000 yılında yayınlanan bir araştırmada, beta karoten (A vitamininin öncüsü) ve E vitamininin sigara içen erkeklerde akciğer kanser riskini yüzde 18 ve kansere bağlı ölüm riskini yüzde 8 oranında artırdığı kanıtlandı ![]() Yüzde 9 erken ölüm 2002 yılında kalp hastalığı riski yüksek kişilerde multivitamin kullanımının 5 yıl sonunda ne kalp krizi, felç, kanser ne de diğer ciddi hastalık risklerini azaltmadığı da belirlendi ![]() Ekim 2004"te yayınlanan Lancet tıp dergisinde 170 bin kişi üzerinde yapılan 14 büyük klinik çalışma sonucu A, C, E vitamini ve beta karoten kullananlarda mide-bağırsak kanserlerinden ölümlerin daha fazla olduğu, sadece 4 çalışmada selenyum mineralinin kanser riskini azaltabileceği saptandı ![]() 2004 yılı sonunda böbrek kanseri ve böbrek yetersizliğine neden olan aristolochic asit içeren Expellin ve Cardioflex isimli 2 doğal beslenme ürünü piyasadan çekildi ![]() Bu veriler ışığında düzenli olarak vitamin hapı kullananların yüzde 9"unun vaktinden önce yaşamlarını yitireceği hesaplandı ![]() Fakat kış aylarında güneş ışığından yeteri kadar yararlanamadığımız için takviye olarak D3 vitamini, balık yağı, süt, soya sütü ve portakal suyunun alınması şart ![]() Omega 3: Kalp, beyin ve kemiklerin dostu Balık yağındaki omega-3 yağ asidi yalnızca kalbe değil, aralarında şizofreni, hiperaktivite bozukluğu, Alzheimer ve depresyonun da bulunduğu bir dizi psikiyatrik ve nörolojik sorunlara da iyi geliyor ![]() Ayrıca kemikler için de yararlı ![]() ![]() Omega-3’ün nasıl elde edildiğine gelince ![]() ![]() ![]() ![]() Kısa zincirli versiyonu (ALA olarak bilinir) ceviz, keten tohumu, canola yağı, geniş yapraklı sebzelerde bulunur ![]() ![]() Diabeti önlemenin yolu krom Beyaz un ve şeker tüketimini azaltmak, 2 ![]() ![]() Karşımıza yeri bir öneri ile çıkıyor: tükettiğimiz krom miktarını yükseltmek ![]() Kromun şeker metabolizkasıyla yakından ilişkili olduğunu biliniyor ![]() ![]() ![]() Maryland, Beltsville’deki USDA’nın İnsan Beslenme Araştırmaları’ndan Richard Anderson, "Krom verdiğimiz hemen hemen her çalışmada, glikoz üzerinde daha az insülin ile daha iyi kontrol sağladık" diyor ![]() Az miktarda kroma ihtiyaç duyduğumuz için bu miktarı yediğimiz yiyeceklerden sağlamak mümkün ![]() ![]() Bunun nedeni çok fazla miktarda rafine karbonhidrat tüketmemiz ![]() ![]() ![]() Potasyumu göz ardı etmeyin Yalnız tansiyonu düşürmekle kalmıyor, ayrıca böbrek taşlarının oluşumunu ve kalpteki aritmileri de engelleyici özelliği sahip ![]() Tabii bir de kandaki asidi nötralize ederek kemikleri koruma gibi fonsksiyonu var ![]() Mississippi Üniversitesi’nden fizyolog David B ![]() ![]() ![]() ![]() Bir porsiyon tatlı patateste 950 miligram, dört incirde 540, bir porsiyon kavunda 500 miligram potasyum bulunuyor ![]() *** Hürriyet/ Bilim |
![]() |
![]() |
|