Çiğ Köftenin Tarihçesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çiğ Köftenin Tarihçesi![]() Çiğ Köftenin Tarihçesi Tarihi gelişimi M Ö 4000 senelerine dayanır Rivayete göre Urfa ve Adıyaman yöresinde olan eski bir medeniyetin kralı Kral Nemrut’un Hz İbrahim’in tek tanrıya inandığı için Hz İbrahim’i yakmaya karar verir Halkına verdiği emirle krallığındaki bütün kullanılabilir ağaç ve tahtaları büyük bir meydanda toplatıp evlerde bile hiçbir ağaç ve odun parçası bıraktırmayıp, yemek pişirmek için bile ateş yakmayı yasaklar![]() Yakılacak tek ateş sadece Hz İbrahim’i yakmak amacıyla toplanan bu odun ve ağaç birikimi olacaktır Halk kralının verdiği bu emre çaresiz uyar Tüm yanacak odun ve tahta parçaları günlerce meydanda toplanır Bu emri dağda avlandığı için duymayan bir avcı avda vurduğu geyiği eve getirir ve eşine bunu pişirmesini söyler Eşi kocasına kralın ateş yakma yasağını anlatır Avcı çaresiz kalarak emre itaat eder Yemek pişirmek için ateş olmadığından geyiğin sağ arka butunu ayırır taşta ince ince döverek ezer İçine bulgur biber tuz katarak Ezdiği etle bunu iyice yoğurur Ve çiğköftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı anlatılır![]() Kral ise Hz İbrahim’i bu devhasa odun yığınının üstüne bağlatır Ve bu odun yığınını ateşe verir Ama tanrıdan gelen emirle bu ateş suya odun parçaları balığa dönüşür Şu anda Urfada ki bu göl ve içindeki balıkların bu anlatılanlar olduğuna inanılır![]() Alıntı |
|
|
|