|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gaziantep, kebabın, kebap, mutfağında, tarihcesi |
![]() |
Kebabın Tarihçesi | Gaziantep Mutfağında Kebap |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kebabın Tarihçesi | Gaziantep Mutfağında Kebap![]() Geçmişten günümüze sevilerek yenilen kebaplar ve kebap pişirimi hakkında… Kebap ile ilgili araştırma yapılmaya başlandığında öncelikle “kebap” kelimesinden yola çıkmak gerekir ![]() ![]() “Kebap“ kelimesinden yola çıkarak tanımlamalara ve tarihsel dönemlerde aldığı anlama bakıldığında kebap ateşin bulunduğu andan bu yana var denebilir ![]() Kebap, Türk Dil Kurumu sözlüğü ne göre Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et anlamına geliyor ![]() ![]() Ateşin bulunduğu ve et pişirilmek için kullanıldığı dönemlerde yani ilk kebap pişirildiği dönemlerde insanların etin pişmesini ateşin etrafında beklemesinin sofra kültürünün oluşmasında temel olduğu uzmanların yorumları arasında geçiyor ![]() Kebap kelimesi sümer dilinde ise közlemek gibi bir anlama gelen "kabuba" kelimesinden gelir ![]() Kimi kaynaklara göre ise kebap arap kökenli olan et yemeklerine verilen genel tanım olarak yer alıyor ![]() Bu açıklamalardan Anadolu’ ya kebabın gelişinin ise arap ülkelerinden ekip biçmek için Adana' ya göç eden fellahlar tarafından olduğu anlatılıyor ![]() Tüm bunların yanında pers hükumdarı Darius’ un savaşa gitmeden önce kızarmış et parçalarını kalın bir şişe geçirerek askerlerine güç gösterisi yaptığıda bazı tarih kitaplarında yazılanlar arasında ![]() ![]() ![]() İnsanlık tarihinde yeme içme kültürü çok aşamalı geçişlerle oluşmuş kebapta buna paralel gelişmiştir ![]() İlk göçer toplumlarda insanların toplayıcılık yaptığı görülür özellikle kadınlar doğadan topladıkları otlarla yaşamaya çalışmışlardır avlanmayı öğrenene kadar ![]() ![]() ![]() İnsan toplulukları inanışlarına göre tanrılarına kurban kesmeye başladıklarında et yeme ve et pişirme teknikleri artmaya başlamıştır ![]() ![]() Kebap pişirme tekniğinin bu dönemde başladığını söylemek yanlış olmaz ![]() ![]() Kıyma türevi kebaplar, sebzeli kebaplar bu dönemlerde doğmuş olup gelişerek bugünkü halini almıştır ![]() ![]() Kebap tarihsel dönemlere göre incelendiğinde o dönemin içinde bulunduğu şartlara göre şekillenmiştir ![]() Türk Mutfağında Kebap; Türk mutfağında kebap önemli bir yere sahip olmakla beraber hak ettiği yeri belki de ancak son yıllarda kazanmış durumda ![]() ![]() ![]() Son dönemde kırmızı et ile ilgili tartışmalar devam ederken uzmanların kırmızı etin ölçüsünde yenmesi halinde çok önemli bir gıda maddesi olduğunu, kuvvet verici özelliği nedeniyle önemli bir besin maddesi olduğunu eksikliğinin ciddi sorunlar doğurabileceğini anlatıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu’da Kebap; Daha çok bölgede toplanan otlar kebap ile çeşnilendirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaman içinde bakliyatlar devreye girmiş ince bulgurun içine katıldığı Simit kebabı (Oruk kebabı) bunlardan biridir ![]() Osmanlı’da Kebap; Osmanlı Mutfağı konu olduğu zaman en büyük tartışma konularından biri de Osmanlı döneminde saray mutfağında Kebap olup olmadığı ![]() ![]() ![]() ![]() Saray Mutfağında olan kebaplardan biri ise yine yazılı kaynaklara göre Süd Kebabı yine bir şiş yardımıyla etin yavaş yavaş pişirilmesi ve pişerken etin yağının altta içi pirinç dolu tencereye akması ve pilavında bu şekilde pişmesi olarak anlatılıyor ![]() Yazının başında da anlatılan Kebap tanımı düşünüldüğünde kızararak pişirilmiş et olması yapılan yemeği Kebap olması adına yeterli oluyor ![]() ![]() ![]() Bunun yanında Osmanlı Saray Mutfağına ait kaynaklarda kebap ile ilgili en ilginç noktalardan biri de kimi zaman etlerin şiş yerine patlıcanın sapına geçirilerek pişirilerek kebap yapılması ![]() ![]() Günümüzde mutfak kültürleri incelendiğinde Kebap bölge olarak oldukça geniş bir coğrafyaya ait bulunmakta, yöresel ve bölgesel farklılıklar göstermekte ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde kebap; Günümüzde kebap denilince akıllara şehirlerdeki kebap lokantaları ve belli başlı kebap isimleri geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgeler ve şehirler baz alınarak kebap incelendiğinde kullanılan malzemelerden yapılan kebap şeklinin içinde yöre kültürünü barındırdığı anlaşılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kebabın Tarihçesi | Gaziantep Mutfağında Kebap |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kebabın Tarihçesi | Gaziantep Mutfağında Kebap![]() Günümüzde kebap’tan söz edildiğinde akla gelen ilk şehirlerden birisi elbette ki Gaziantep ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bunların yanında Gaziantep mutfağında kebap adını alan özellikle hanımların mutfakta pişirdikleri kebap çeşitleri de mevcut ![]() ![]() Gaziantep’te kebap yapımında kasapların önemi de büyük, örnek vermek gerekirse hanımlar kasaplarına hangi kebap yapılacağını söylediğinde uygun eti alıyorlar, hatta kimi zaman kebaplık et kasaptan alınıyor hanımlar evde tepsi içinde kebap hazırlayarak mahallenin fırınına göndererek kebaplarını pişiriyorlar ![]() Kebap yapımında kebabın tavlanması, kebabın demlenmesi, kebabın terletilmesi ise ustalara ait özellikler Kebap Yapımında ve kebap hazırlanmasında belli püf noktaları Kebap hazırlama: -Kebapta kullanılan etin cinsi, dinlenmiş olması,terbiye ediliş şekli ve kebabın cinsine göre doğru et seçimi çok önemlidir ![]() -Kıymalı kebapların cinsine göre et ve yağ oranı iyi ayarlanmalıdır ![]() -Kuşbaşı kebap,şişe saplandıktan sonra bekletilirse ve kurur ![]() ![]() -Kebabın kurumaması lezzetli olmasını sağlar ![]() -Kebaplardan simit ve sebzeli kebaplara karabiber konmalıdır ![]() -Kebaplarda terbiye için pul biber yerine toz kırmızı biber konmalıdır ![]() -Kebaplarda bir çok terbiye şekilleri bulunmaktadır ![]() ![]() -Özellikle kuşbaşı kebapta kullanılan bu malzemelerin çoğu kebabın tadını değiştirir ![]() -Bazı kebaplarda kullanılan toz kırmızı biber, salçalar, kimyon, sarımsak, soğan,kuru nane,ve zeytinyağı gibi malzemeler ,ölçüsünde kullanılmalıdır ![]() -Kebapta kullanılacak kuşbaşı etin sert olduğu düşünülüyorsa geceden yoğurt ile marine edilmelidir ![]() ![]() -Kebaplık kıyma eti mümkünse zırhta veya önce iri dişli makinede çekilip sonra yeniden zırhta çekilmelidir ![]() -Kebap yapılacağı zaman, et buzdolabında ise, önceden çıkarılıp oda sıcaklığına bekletilir ![]() Kebap Pişirme -Kullanılan kömür cinsi uzun süre dayanan olmalıdır ![]() ![]() -Kuşbaşı ciğer, tavuk ve kıyma kebapları harı geçmiş ateşte pişirilmelidir ![]() -Soğan sarımsak,ve patlıcan kebapları ise harı geçmiş ancak daha kuvvetli ateşte pişirilmelidir ![]() ![]() -Düşük fırın ısısında kebap pişirilmez ![]() ![]() -Fırına konmadan önce kebabın cinsine göre yüzünü ılık su serpilmelidir ![]() ![]() -Patlıcan kebap, tepsiye dizilirken orta kısmına domates ve biberler yerleştirilmelidir ![]() ![]() ![]() -Simit kebabı, mangalda pişirilecekmiş gibi aynı şişe saplanıp, tepsiye şekil bozulmadan şişten çıkarılarak dizilir ![]() -Soğan sarımsak kebapları da, bir et ve bir sebze şeklinde sıralanıp dizilir ![]() -Mangalda pişen kıyma kebaplarında, etin yağı erir ve kısmen mangalda dökülür ![]() ![]() ![]() Kebap sunumu Özellikle Gaziantep Mutfağında yenmesi, bazı kebaplarda nar ekşisinin kullanılması, kimi kebapların yanında mutlaka turp servis edilmesi gibi ![]() ![]() ![]() Kırmızı etin yani kebapın insanla tarihsel yolculuğu ateşin bulunmasıyla başlayıp günümüzde de sürmeye devam ederken kebap yapımında ve lezzetinde gelenekselliğin devamını yeniliklerin ise sadece sunumlarda olmasını diliyoruz ![]() Sahan Gaziantep Mutfağının en önemli temsilcisi olmasının yanında kebaplarıyla da önemli bir konuma sahiptir ![]() ![]() Sahan’ın mönüsünde kebap çeşitleri çok sayıda olmakla beraber mevsimsel kebaplarda da hayli iddialı ![]() Yeni dünya Kebabı Pişirme yöntemi ve sunum şekli ile bir Sahan klasiği haline gelen “Yeni dünya Kebabı ” mart ayından haziran ayına kadar üretilir ![]() ![]() ![]() Sarımsak Kebabı Taze baş sarımsak ile yapılan bir kebaptir ![]() ![]() Soğan Kebabı Kış aylarında yapılan çok özel bir kebaptır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keme Kebabı Keme kebabı da Mart – Haziran ayları arasında üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruk Kebabı Et, simit yani ince bulgur, sarımsak, nane ve baharatlar ile yapılan bir kebaptır ![]() Sahan ![]() |
![]() |
![]() |
|