|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dolmalar, doyulmayan, sarmalar, tadına, yemeklerimizden |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() Dolma, Türk mutfağında önemli yeri olan bir yemek çeşididir ![]() ![]() ![]() ![]() Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dolmanın tarihi Orta Asya Türkleri'ne kadar uzanır ![]() ![]() ![]() Kurutulan yiyeceklerin bir türü de sebzelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler
Hindi tuzla ovulup, yıkandıktan sonra büyük bir tencerede tamamen değil, kısmen haşlanır ![]() Hindinin yüreği ve ciğeri ayrıca küçük bir tencerede bir taşım haşlanır ve küçük parçalara kesilir ![]() Tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağ koyulur ve kavrulur ![]() Kestanelerin üzeri çizilip suda bekletildikten sonra ızgara da kabukları soyulacak kıvama gelinceye kadar pişirilir ve kabukları soyulur ![]() Pirinç yıkanır ve süzülür ![]() Tencereye sıvıyağ, fıstık ve yemeklik doğranmış soğan koyulup kavrulur ![]() Üzerine pirinç ve kuş üzümü de ilave edilip kavrulmaya devam edilir ![]() Baharatları da ilave edilip iyice karıştırılır ![]() ![]() Kavrukmuş hindi yüreği, ciğeri ve kestaneler iç harcına eklenip karıştırılır ![]() Hindini içine iç harcı doldurulur ![]() ![]() Fırın poşetinin içine yerleştirilip ağzı sıkıca kapanır ![]() Poşetin üzerine kürdanla birkaç delik açmayı unutmadan 200 derecede 2 saat pişirilir ![]() Kadınlar kulübüden alıntı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar ![]() ![]() Malzemeler
Bir tencereye doğranmış ciğer, soğan ve bir miktar yağ koyarak kısık ateşte pişirmeye bırakınız ![]() ![]() ![]() Yapılışı Tavuğun kanatları ve boynunu kesip çıkartın ![]() Ateşin üstünde tütsülenerek kalmış olan tüyleri yakın ![]() ![]() ![]() Derinin parçalanmamasına dikkat edin ![]() ![]() Bıçakla sıyırarak budun kemiğini çıkartın ![]() Diğer budun kemiğini de çıkartıp elle düzelterek kare biçimine getirin ![]() Eti fazla olan yerlerden kesip az olan yerlere yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() Bir tepsiye koyarak kızgın fırında pişirin ![]() Kızarmaya başlayınca tepsiye 1 çay bardağı su dökerseniz yapışmasını önlersiniz ![]() Soğuduktan sonra ipleri kesip çıkarınız ![]() ![]() Kadınlar kulübü sitesi |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Malzemeler çiğden küçük küçük doğranır, haşlanmış karalahana yapraklarının içine iç malzemeden bir yemek kaşığı alıp koyulur ve sarılır ![]() Suyu ilave edilip kısık ateşte pişirilir ![]() Suyunu tam çekmeden hafif sulu şekildede servis yapılabilir ![]() Nepişirsem sitesinden |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
1 yemek kasigi tuz 5 su bardagi su 1 yemek kasigi tereyağı 2 çay kasigi nane Yapılışı Bir kapta pirinç, nane, biber salçasi, pulbiber, karabiber ve tuzu karistirin ![]() Ayri bir kapta bumbarlari tuzlu suda ters yüz ederek iyice temizleyin ![]() ![]() Bumbarlarin dis yüzeyini bir kez daha tuzlu suyla yikayin ![]() ![]() ![]() ![]() Lezzetler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Zeytin yağ ve soğanlar pembeleşene kadar kavrulur sonra içine prinçler atılıp kavrulur ![]() Suda bekleyen üzümler ve fıstıklar eklenir ![]() Tüm baharatlar serpilip tadına kıvamına göre tuz ayarlanır ![]() En son suyu eklenir ve soğuması için az demlenir ![]() Biberlere doldurup, suyu, tuzu 1 kesme şekeri ve zeytin yağı ekleyip ağır ateşte pişirilir ![]() Kadınlar kulübü |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() İç malzemeleri
Diger malzemeler
Soğanları, yarım su bardağı pirinci, yarım su bardağı bulguru, 250 gr kıymayı, 1 su bardağı doğranmış maydanozu, 1 tatlı kaşığı karabiberi, 1 yemek kaşığı kuru naneyi, 1 yemek kaşığı domates salçasını, 1 çay bardağı sızma zeytinyağını ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırarak iç hazırlayın ![]() Biberleri yıkayıp tepelerini yuvarlak biçimde kesin, çekirdeklerini çıkartın ![]() Biberleri iç malzemesiyle üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şeklide doldurun ![]() ![]() Biberleri ağız kısımları yukarı gelecek şekilde bir tencereye dizin ![]() ![]() ![]() Kadınlar kulübü |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun ![]() 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin ![]() ![]() Sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla 4-5 kez suyu değiştirerek yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz) ![]() ![]() ![]() Yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin ![]() Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() Lezzetler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Sos malzemesi
Yapılışı Patlıcanları oyup tuzlu suda 10-15 dakika bekletin ![]() Pirinci yıkayıp suyunu süzün ![]() ![]() Zeytinyağı, pirinç, domates, 3 maydanoz, biber, soğan, tuz ve baharatı karıştırın ![]() Patlıcanları hazırladığınız karışımla doldurup 1 dilim domatesle kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() İri dövülmüş sarımsakları 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1-2 dakika kavurun ![]() ![]() ![]() Dolma pişince üzerine hazırladığınız naneli gezdirip 4-5 dakika daha pişirin ![]() ![]() Nepişirsem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Hazırlanışı Kıymanın içerisine rendelenmiş veya ince doğranmış kuru soğanları katıp yoğurun ve maydanozu ince doğrayıp içine atın ![]() Tuz, karabiber, tarçını katıp iyice yoğurun, pirinçleri yıkayıp karıştırın ![]() Ayrı bir yerde yıkanmış pırasaların beyaz yerlerini kesip suda haşlayın daha sonra pırasaları zedelemeden iç kısmından iki kat çıkartın hazırladığınız iç harcını doldurun ve düzenli bir şekilde tencereye dizip üzerine çiçek yağını gezdirip iç kapak dış kapak örterek ağır ateş üzerinde et suyu ilave ederek pişirin ![]() Kadınlar kulübü |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Hazırlanışı Lahanayı hafif tuzlu kaynar suda fazla bekletmeden haşlayın ![]() Pirinçleri 20 dakika ılık suda ıslayıp yıkayıp süzdürün ![]() Dibi kalın bir tencerede sıvı yağı kızdırıp ince doğranmış kuru soğanları pembe olana kadar kavurun ![]() Pirinçleri ilave edip, sarımsak, kuşüzümü, tarçın, yeteri kadar sıcak suyu ilave edip soğumasını bekleyin ![]() İnce doğranmış maydanozu karıştırıp lahanaları avuç içi genişliğinde kesip hazırlayın ![]() Hazırlanan içi kaşıkla lahana yapraklarına sarıp, tencereye dizerek üzerine iç kapak kapatıp pişirin ![]() Hazırlanan yoğurt sosu dökerek servise gönderin ![]() Yoğurt sosun hazırlanışı Yoğurt kimyon ve nane yi çukur bir kapta tel ile çırpın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() Malzemeleri
Hazırlanışı Patatesleri yıkayıp bir tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda diri kıvamda haşlayın ![]() ![]() ![]() Soğanı temizleyip kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patates dolmalarını ısıya dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lezzet dergisi |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Tarifi Bulguru yıkayıp biraz bekletin ![]() Soğanı ve maydanozu ince kıyın ![]() Büyükçe bir kasede bulgur, kıyma, maydanoz, soğan, salça , tuz, karabiber ve margarini katıp iyice yoğurun ![]() Pazıların saplarını kesip kaynar tuzlu suda bir taşım kaynatıp süzün ![]() Yapraklara yeteri kadar harç koyup sarın ![]() ![]() Üzerine bir tabak kapatın ![]() ![]() Lezzet dergisi |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Yemeğin Tarifi Ayvaları soyup ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çıkarın ![]() ![]() Soğanları küçük küpler halinde doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin ![]() Eti ekleyip tahta kaşıkla karıştırın ![]() ![]() Sivri biberleri doğrayıp ilave edin ![]() ![]() 10 dakika daha pişirip ateşten alın ![]() Ayvaların çekirdek yataklarına, hazırladığınız etli karışımdan ikişer kaşık doldurun ve bir tencereye yerleştirin ![]() Un, tozşeker, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kasede karıştırıp sos halini alıncaya kadar azar azar su ekleyerek çırpın ![]() ![]() Arasıra yemeğin suyundan kaşık kaşık ayvaların Üzerine gezdirerek yarımsaat kadar kısık ateşte pişirin ![]() ![]() Dikkat! Etlerin kurumaması için gerekirse kaynar su ekleyin ![]() Nepişirsem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Yapılışı Elmaların sap taraflarına gelen yerden bıçak yardımıyla kapak biçiminde kesin ![]() ![]() Diğer tarafta pirinci haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerine biraz tereyağı ilave edip yarıya kadar su dökerek fırına sürün ![]() İki taşım kaynayınca şeker veya pekmezi idave edin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar![]() ![]() Malzemeler
Kayısıları akşamdan suda bekleterek yumuşatın ![]() Diğer tüm malzemeleri karıştırarak, harcınızı hazırlayın ![]() ![]() Tepsiye doldurulmuş kayısıları dizin ![]() Üzerlerini örtecek kadar su ilave edip 30 dakika fırında pişirin ![]() Üzerine bol nane ve limon suyu dökerek servis yapın ![]() Nepişirsem ![]() |
![]() |
![]() |
|