08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlı Hikaye | Keşkül
![](http://frmsinsi.net/images/forumsinsimages/51/03-08-2012T03-39-3237d076_forumsinsi.net_.jpg)
Keşkül
Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen lezzeti ve kalorisi yüksek sütlü bir tatlı O bir "Keşkül"
Tatlı hikaye
Keşkül, hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka besleyici ve doyurucu olan bu tatlı dağıtılırmış Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bu nedenle adı Keşkül-ü fukara'dır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Malzemeleri
- 1 lt
süt
- 1,5 yemek kaşığı nişasta( pirinç unu da olabilir)
- 1/2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Hazırlanışı
- Bademler sıcak suda bekletilir, yumuşayan kabukları soyulur
![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
- Bademler, hindistan cevizi ve 1 su bardağı süt blenderden geçirilir
- Bu süt süzülüp tencereye alınır
- Süzgeçte kalan badem tekrar bir kaba alınır, tekrar üstüne 1 su bardağı süt konur, yine blenderden geçirilir, yine süzülür ve tencereye boşaltılır
- Bütün süt bitene kadar bu işlem tekrarlanır
( bu işlem bademler macun gibi ezilerek de yapılır ama bu daha pratik)
- En son süzgeçte kalan iyice incelmiş badem de süte katılır
![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
- Şeker, nişasta, un ve yumurta sarıları da eklenerek ocakta koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir
![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
- Keşkülü kaselere boşaltırken, biraz yukardan konulmalı ki üstte göz göz kabarcıklar olsun
![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bu da keşkülün bir özelliğidir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
|
|
|