08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Antalya Piyazı...

MALZEME
Ana Malzeme
- Çandır fasülyesi : 500 gram
Sos Malzemeleri
- Haşlanmış kuru fasülye : 3 yemek kaşığı
- Tahin : 1 kahve fincanı
- Sarımsak ( ezilmiş ) : 5 – 6 diş
- Zeytinyağı : 2 kahve fincanı
- Limon suyu : 1 adet
- Sirke : 1 kahve fincanı
- Tuz : 1 tatlı kaşığı
- Su : 2 çay bardağı
Üst Malzemeler
- Haşlanmış yumurta : 4 adet
- Domates : 3 adet
- Yeşil sivri biber : 6 adet
- Taze soğan : 4 adet
- Maydanoz : ½ demet
- Kırmızı pul biber : 2 tatlı kaşığı
- Karabiber : 1 tatlı kaşığı
- Tuz : 1 tatlı kaşığı
HAZIRLANIŞI
Sos Hazırlama
1 Haşlanmış fasülyelerden 3 yemek kaşığı alınız Çukur bir kaba koyup, çatalla eziniz
2 Ezilmiş fasülyelere, listede verilmiş diğer sos malzemelerini katıp, karıştırınız Bu işlemi elektrikli mikser ile de yapabilirsiniz
Salata Hazırlama
1 Haşlanmış fasülyeleri, kayık veya yayvan servis tabağına koyunuz Üzerine sosu gezdirip, karıştırınız
2 Salataya, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, 4’e bölünmüş yumurtaları, ayıklanmış ve yıkanıp, ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiber katıp, kabaca karıştırınız Servis tabağını sofraya veriniz
YAZARIN NOTU :
1 Bazı uygulamalarda salata sosuna ilaveten bir yumurtanın sarısı da katılmaktadır
2 Salataya istiyorsanız siyah zeytin de koyabilirsiniz
3 Taze soğan yerine ince piyaz doğranmış, tuzlanmış ve ince akan musluk suyu altında mıncıklanmış kuru soğan da kullanabilirsiniz
4 Yukarıda ev tipi Antalya piyazı tarifi verilmiştir Çarşı içi köfte-piyazcıların her biri birbirine benzer ama farklı lezzetlerde tahinli sos hazırlamaktadırlar Kiminde tahin tadı daha baskın kiminde ekşi tadı hakim v s Antalya piyazının esas tadı sosunda değil fasülyesinin cinsinden gelmektedir Çandır’da yetiştirilen Çandır fasülyesi küçük ama çok lezzetlidir Ege’nin simav fasülyesi ile eş değerdir
Kaynak: Antalya Tanıtım Vakfı
SEMİHE ÖZEN – İCLAL ZEREN
|
|
|