|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beslenilmeli, ramazanda, yemeli, yememeli |
![]() |
Ramazan'da Nasıl Beslenilmeli? Ramazan'da Ne Yemeli, Ne Yememeli? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan'da Nasıl Beslenilmeli? Ramazan'da Ne Yemeli, Ne Yememeli?![]() Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması temel olmalıdır ![]() ![]() Sahurda hafif kahvaltı ya da çorba ile sebze Bakanlık, sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, metabolizma hızı gece saatlerinde düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiği ve kilo alma riskinin arttığını vurguladı ![]() ![]() İftarda yemek yavaş yenmeli Özellikle iftarda çok hızlı yemek yenmesi halinde 15-20 dakikalık süre içinde açlık hissinin kaybolmayacağı ve bu süre içinde aşırı yemek tüketmenin ilerleyen günlerde hızla kilo fazlasına yol açabileceği kaydedildi ![]() ![]() ![]() ![]() Kronik hastalığı olanlar doktora danışmadan oruç tutmamalı Sağlık Bakanlığı, 'Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir' diyerek bu konuda da yurttaşları uyardı ![]() ![]() Sağlıklı oruç önerileri Bakanlık, oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı: '-Ramazan ayında 4 öğün beslenilmeli, öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 1-1 ![]() ![]() -Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi uygundur ![]() -İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur ![]() -Günde ortalama 2-2 ![]() ![]() ![]() -İftarda sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir ![]() -İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır ![]() -Yemek pişirme yöntemi olarak özellikle ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır ![]() -Kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|