![]() |
Tırmanıcı Yoğurtotu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tırmanıcı YoğurtotuBitkinin değişik türleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplama ve Kurutma: Nisan-Mayıs döneminde yoğurtotu henüz körpe ve tam yeşilken toprak üstündeki bitkinin tümü sararmış yapraklar hariç toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bileşim: İridoitler (Örneğin : asperulosid) polyphenol asitleri flavonlar ve tanen içerir ![]() Etkileri: Lenf sistemini temizleyici kan temizleyici deri hastalıkları kanser tedavileri öbek halinde yetişen bu bitki ne yazık ki zamanla unutulmaya mahkum olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son zamanlarda ses telleri aksaklığı veya ses kısıklığı (disfoni) sıkça rastlanan bir durum olup bitki çayı ile yapılan gargaralar bu aksaklığı kısa sürede düzeltebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplama ve Kurutma: Nisan-Mayıs döneminde yoğurtotu henüz körpe ve tam yeşilken toprak üstündeki bitkinin tümü sararmış yapraklar hariç toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanım Biçimleri: Çay hazırlamak: Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür ![]() ![]() ![]() Merhem yapımı :Bitkinin özsuyu oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır ![]() ![]() Taze Bitki Özsuyu :İyice yıkanarak ince kıyılan nemli bitkinin özsuyu mutfak robotu kullanılarak elde edilir ![]() Üçlü Çay Harmanı: Yoğurtotu/yapışkanotu sarı ballıbaba ve altınbaşak eşit oranda karıştırılır ![]() ![]() ![]() Karışımlar : Tüm kanser hastalıklarına karşı beden temizleyici ve güçlendirici olarak yoğurtotu aynısafa ısırganotu civanperçemi ıhlamur ve mayıs papatyası çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|