Biber|Faydaları Ve Kullanımı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Biber|Faydaları Ve Kullanımı![]() Biber;Acı ve tatlı çeşitleri olan, farklı renklerde sebze ve baharat olarak kullanılan bitkilerin genel adıdır Biber, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir![]() ![]() ![]() Biber Nasıl Kullanılır? Sebze olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılır Kızartması yapılır Ayrıca, baharatı da elde edilir![]() Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor ![]() Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır![]() Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb türleri yetiştirilmektedir Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır Acı biberler baharat olarak sıkça kullanılır Domates biberinin salçası yapılmakta ve ayrıca biberler, türlü yemeklere katılmaktadır![]() ![]() Besin Değerleri 100 gr dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr protein; 4,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 1 4 gr lif: 22 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 13 mgr sodyum; 213 mgr potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,5 mgr B3 vitamini; 0 26 mgr B6 vitamini; 9 8 mcgr folik asit; 128 mgr C vitamini ve 0,7 mgr E vitamini![]() Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir Şöyle ki: 32 kalori; 3 840 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr C vitamini ve 0,8 mgr E vitamini![]() ![]() ![]() Sağlığa Yararları
![]() ![]() Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir ![]() ![]() Biber Yoğurtlama ![]() Derlemedir ![]() |
|
|
|