Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
iğneden, korkarız

Neden İğneden Korkarız?

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Neden İğneden Korkarız?

Neden iğneden korkarız?

Psikiyatrist Prof Dr Arif Verimli, iğne fobisinin çocukluktaki çözülememiş cinsel dönem ve nesne ilişkileri çatışmasından kaynaklanabileceğini söyledi

Psikiyatrist Prof Dr Arif Verimli, iğne fobisi yüzünden dişçiye gitmeyen, doktora gitmekten çekinen insanların psikolojik sebeplerine ilişkin olarak bir değerlendirmede bulundu Verimli, fobilerin psikiyatrik bozukluklar olduğuna dikkat çekerek, nedenlerinin bilimsel yöntemlerle açıklanabilmesi halinde hastalık denebileceğini söyledi Verimli, henüz bilimsel olarak nedenleri açıklanamayan fobilerin birer psikiyatrik bozukluk olduğunu vurguladı

0-6 yaş arası nesne ilişkileri ve hayalleriniz karakterinizi şekillendirir

Verimli, iğne fobisinin diğer fobilere göre, daha sık olarak aile geçişliliği olan bir fobi olduğunu belirtti

Verimli, iğne fobisiyle ilgili Freud'un teorisinin en akla yatkın teori olduğunu ifade etti Verimli, insan gelişim basamaklarının en önemli dönemi olan 0-6 yaş arası ve 2-6 yaş arası kişinin nesne ilişkileri ve hayallendirmelerinin, karakter ve kişilik yapısını son derece keskin hatlarla şekillendirdiğini anlattı Verimli, iğne korkusunun kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını engellemesi halinde, psikiyatrik ve psikoterapötik tedavi alması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle cinsel olarak penis sembolü olan iğne korkusunda, bilinçaltımızdaki penis korkusunun yattığını söyleyen teoriler vardır İşte çocukluktaki çözülememiş cinsel dönem ve nesne ilişkileri çatışması, gelecekte sivri ucuyla fallik (cinseli penis sembolü) sembolizasyonu olan iğneden otomatik olarak ve bilinçaltı zorlamasıyla korkmaya ve anksiyete tepkileri göstermeye sebep olmaktadır"

Suç işledi ve kestiler

Verimli, özellikle 4-6 yaş arasında erkek ve kız çocukların kendilerindeki farklılığı ayırt etmeye başladıklarını belirtti Verimli, kız çocukların ilk defa bir penis gördüğünde 'Acaba benim niye yok' diye düşündüklerini ve psikiyatride bu durumun 'Penise imrenme fenomeni' olarak adlandırıldığını kaydederek, şunları ifade etti:

"Bu duyguyla baş edebilmek için şu savunma mekanizması devreye girer Demek ki ben bir hata işledim Benim penisimi kestiler İşte kadındaki ilk aşağılık kompleksi ve ceza korkusu burada başlar Erkek çocuk ise, ilk defa bir kız çocuk cinsel organı gördüğünde 'Acaba onunki niye yok' diye sorar ve şu sonuca varır 'Demek ki o büyük bir suç işledi ve onun penisini kestiler Ben de suç işlersem benim penisimi keserler"

Alıntı Yaparak Cevapla

Neden İğneden Korkarız?

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Neden İğneden Korkarız?

Alla Alla, iğne korkusunun bu şeklini de ilk defa duyuyorum ve saçma diyorum

Tamam iğne korkusu ufak yaşlardan başlıyor, çünkü en ufak birşeyde çocuk yaramazlık yaptığı zaman ''bak iğneciyi çağırırım, sana iğne yapar'', yada ''dur şu iğnemi çıkartim şimdi'' gibisine korkutmak için büyükler saçmalarlar

Ben böyle düşünüyorum Arif hocam, ama seni bilmem Gerçi biliyorum senin korkunu, yukarıda yazmışın

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com