Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ile, pişirmeli, yağ

Hangi Yağ İle Pişirmeli

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Yağ İle Pişirmeli




Hangi Yİle Pişirmeli







Kanola yağı? Zeytinyağı? Çiçek yağı? Mısır yağı?


Eğer ne aradığınızı bilmiyorsanız, marketinizdeki çeşitler aklınızı daha da fazla karıştıracaktır Yağ seçmek yemek pişirmenin önemli bir evresidir ve her şeyden önce katı yağlardan uzak durulması gerektiği bilinmelidir

Yağ seçerken iki önemli nokta var; tat ve yanma noktası Bazı pişirme yağları diğerlerinden daha hissedilir bir tada sahiptir; eğer siz de kullanacağınız yağın yemeğinizin tadında etkili olmasını istiyor iseniz rengi daha koyu olanlardan tercih edin
Yanma noktası, yağınızın ısıtıldığında ‘tütmesine’ denk gelen derecedir Eğer sote ya da kızartma için kullanılacaksa, yüksek yanma noktalı, rafine edilmiş ya da işlenmiş olan yağları tercih edin Tat açısından zengin olanlara göre daha açık renkli ve ucuz olurlar




Bitki yağı genellikle kimyasallar aracılığı ile bitkilerden elde edilen yağların karışımından oluşur Aşırı derecede arıtıldığı için işlemler esnasında saflığı bozulur ve açık renkli, tadı hafif, yüksek yanma dereceli olur

Eskiden rapiska denilen ve kalp-damar hastalıklarına yol açabilen erusik asit içeren kanola yağı, artık hardal ailesinden bir bitki olan kolza tohumundan üretiliyor Bitki yağı gibi nötr renkli ve yüksek yanma dereceli olsa da çok daha sağlıklı olduğu öngörülüyor ve kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor



Zeytinyağı, adından da belli olduğu gibi zeytinden üretiliyor ve tıpkı şaraplarda olduğu gibi zeytinin nerede ve hangi iklimde büyüdüğüne bağlı olarak tadı ve renginde değişkenlik gösterebiliyor Yanma noktası ise üretildiği zeytinin içindeki asit oranına göre değişiyor

Sızma zeytinyağı, zeytinyağı üretirken, zeytinin ezilmesinden hemen sonra sağlanan ve hiç bir işleme tutulmadan elde edilen yağdır Asidi çok düşüktür, alışık olmayan insanlar için biraz ağır gelebilir, ama gerçek zeytin yağı budur

Fındık yağı, hafif tadı ve açık rengi ile tanınır Yüksek ısı gerektiren pişirmelerde kullanılmak için idealdir Sağlıklıdır, özellikle de kolesterol düşmanıdır

Diğer bitki ve baharatların karışımıyla elde edilen özel yağlar ise yemek pişirmeye değil, yemeğin kendisine ekstra bir tat vermek ve son bir dokunuş için üretilir

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.