![]() |
Cimitrul Vesel – Mutlu İnsanlar Mezarlığı | Romanya |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cimitrul Vesel – Mutlu İnsanlar Mezarlığı | RomanyaCimitrul Vesel – Mutlu Insanlar Mezarlığı Sapanta, Romanya’nın kuzeyinde, Ukrayna sınırında ve Maramures ilçesinin, sadece Mutlu İnsanlar Mezarlığı ile ünü olup, bunun dışında hiçbir özelliği olmayan bir köyüdür ![]() ![]() Ion Stan Patras günün birinde ufacık köyünü turistlerin akınına uğratacağını aklının ucundan bile geçiremezdi herhalde ![]() ![]() ![]() ![]() Patras, Sapanta’da marangozdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu gören köylüler daha sonra Patras’a kendi yakınları için de bu şekilde oymalı haç yapmasını ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan her haçın üzerinde ölen kişinin yaptığı işle ilgili resmi, bazen de nasıl öldüğü bir sanat şahaserliği niteliğinde oyulup boyanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortodoks inancına bağlı bir köy olan Sapanta’da talepler o kadar yoğundur ki, Patras kendi mesleği olan marangozluğu bırakıp, artık sadece mezar başlarına oymalı haçlar yapar ![]() 1977 senesine kadar 800 tür oymalı mezar haçı yaptıktan sonra, Patras’da ölenlerin arasına karışır ![]() ![]() Ion Stan Patras’ın Mezarı ![]() Patras’ın haçının üzerinde şu yazı yer alır Ah benim zavallı dünyam! Ben burada zor şartlarda yaşadım, 14 yaşımdan beri para kazanmak zorundaydım ![]() Daha düne kadar 62 ülkeden geldiler beni ziyarete ![]() Ama beni artık bulamayacak, Bundan sonra gelecek olan! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cimitrul Vesel – Mutlu İnsanlar Mezarlığı | RomanyaMutlu İnsanlar Mezarlığına gömülmek isteyen insanların sayısı gün geçtikçe çoğalır, tabii bununla birlikte mezar yerinın de değeri artar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patras’ın ölümünden sonra onun görevini, ufak yaşta yanına aldığı çırağı Dumitri Pop devralır ![]() Mezarlığın ünü dünyaya yayılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaman zaman Dumitri’nin yanına köylüler gelir, sanki sohbet etmek istermiş gibi, ama amaçları farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haçların üzerinde yazan kasitlerden iki örnek Yanımdaki güzel adamdan dolayı, Dünya da iyi yaşadım ![]() Sevgili kocam, hayatını güzel yaşa, Benim yüzümden yeteri kadar kıskançlık çektin ![]() Benden daha iyisini de bulamazdın ![]() ![]() Sağlığımda ne kadar iyi yaşadığımı size anlatim; Yapabildiğim en iyi şekilde çalıştım, Tabii arada bir iki kadehte attım ![]() Bu şekilde birahanede hayatım geçti, Taki ölüm beni alana dek ![]() Kadınlarla hayat çok güzeldi Dünyayı esefle kınıyorum, Çok erken aldı beni ![]() Ion Stan Patras’ın şimdi Müze olan evi ve atölyesinden resimler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Komunist Romanya’nın Devlet Başkanı Nicolae Ceauescu ve Karısı Elena Ceauescu Ve Sosyalist Parti Yöneticileri ![]() ![]() Sapanta’nın yeni Haç oyma ustası Dimitru Pop Yazılar Alıntı değildir, kendi çevirimdir _______________0_______________ Diğer İlginç Tarihi Mezarlıklar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cimitrul Vesel – Mutlu İnsanlar Mezarlığı | RomanyaMezar taşıma yazılmak üzere vasiyette bulunsam mı ne ![]() ![]() Sözlere bakın ya ![]() ![]() ![]() Alıntı: Sağlığımda ne kadar iyi yaşadığımı size anlatim; Yapabildiğim en iyi şekilde çalıştım, Tabii arada bir iki kadehte attım ![]() Bu şekilde birahanede hayatım geçti, Taki ölüm beni alana dek ![]() Kadınlarla hayat çok güzeldi Dünyayı esefle kınıyorum, Çok erken aldı beni ![]() Teşekkürler LaLe ![]() ![]() Gerçekten ilginçmiş ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|