Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
konya, mağarası, seydişehir, tınaztepe

Tınaztepe Mağarası (Seydişehir - Konya)

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tınaztepe Mağarası (Seydişehir- Konya)

Tınaztepe mağaraları 1968 yılında Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından; ilk olarak bulunup, mağaraların krokisi çıkarılmıştır(aşağıda görüldüğü gibi)Bu kroki de dünya ya Bilgi Dergisi tarafından yayınlanmıştır Ayrıca Dr Michel Bakalowichz mağaraların tıbbi araştırmasını yapmış; astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu belirtmiştir(Bilgi Dergisi )

1970 yılında başka bir araştırma grubu; kaptan Jacgues Cousteau’nun ekibi alman Reinhold Messner ve arkadaşları Suğla Gölü ve onu besleyen su altı kaynaklarını araştırmak için bölgeye gelmişlerdir Fası boğazı ve Tınaztepe mağaralarının irtibatlarını keşfetmişler ve buranın yer altı göllerinin 22 km uzunluğunun olduğunu tespit etmişlerdirAynı ekip mağaraları o zaman ki imkanlarıyla fotoğraflandırmışlar, jeolojik yapısını ve jeolojik dökümanını(aşağıda belirtildiği gibi), yaşadıkları macerayı Almanya da Dünya Harikaları adlı bir kitapta yayınlamışlardır

Tınaztepe Mağaraları Hakkında

Mağaranın toplam uzunluğu 1580 metredirMağara, sonundaki 30 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir mağaradır

Bölgede Akdeniz iklimi ile karasal iklim arası geçiş arz eden bir iklim hüküm sürerEn yüksek sıcaklık 36,5 °C en düşük sıcaklık –18,4 °C olarak ölçülmüştür

Tınaztepe Mağarası ve çevresi karışık jeolojik ve jeomorfolojik bir değişim geçirmiştir Oligosen ve Miyosen dönemine ait alpin dağ oluşumlarıyla bugün kü tektonik konumlarına ulaşan bölgede genç ve yaşlı birimlerin içiçe olduğu görülmektedirGiden gelmez dağlarının kuzeyinde bulunan Tınaz dağı,komprehensif serinin en üs katını oluşturan Eosen Yaşlı Nümmülitli kireç taşlarından meydana gelmiştirTınaztepe Mağarasının bulunduğu bölgede üst seviyelerde kiltaşı- kumtaşı- marn ve konglomera ardalanmasından oluşan fliş ile birlikte ofiyolitik karakterli kayaçlarda yer almaktadır

Tınaztepe Mağarasının gelişmesinde eğim atımlı normal faylar etkili olmuşturBu iki eğim atımlı normal fayların arasında kalan alan graben durumundadır Mağaralar oldukça çok saf üst kretase kireç taşları içerisinde yer alıp, kapalı havza durumundaki boşalım sahasının geçirdiği morfolojik dönem sayısı, mağaranın altında ve üstünde yer alan basamak şeklindeki düzlükler ve buralardaki fosil mağaralardan çıkarılabilirMağara içerisinde eski taban seviyesi izleri taraça şeklindedirBu taraçalar ile bugünkü taban arasında 5-7 metre seviye farkı tespit edilmiştirEski tabanın çökemediği yerlerde doğal köprüler oluşmuştur Mağara tabanı; girişte toprak,bazı yerlerde blok ve konglomeralar (Paleozoik ve Kretaşe Yaşlı) ile kaplıdır

Suların mağara içerisinde hareket ettikleri yerlerde kalker tüfleri ; tavan ve yan taraflardaki çatlaklardan sızan sularla çok güzel travertenler ,sarkıt ve dikitler oluşmuştur Mağaranın son kısmındaki büyük alan bütünüyle ana faya bağlı olarak gelişmiş ve içerisinde göl mevcutturÜst sistemi fosil bir mağaradırAltta bulunan ve havzanın sularını toplayan düden, morfolojik bakımdan tınaztepe mağarasının devamıdır Tavandaki çatlaklardan sızan sular, içeride gölcükler oluşturmaktadırMağaranın sonundaki göl ise büyük boyutludur Özellikle ilkbahar aylarında kar ve yağmur sularıyla beslenen dere ve yatakları en alt seviyedeki mağaraya ulaşmadan önce sular ; şelale ve devkazanı tipi çok ilgi çekici görüntüler ortaya koymaktadır

Tınaztepe Mağarası şimdiki durumuna yapılan araştırmalara göre yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana gelmiştir Mağaranın iç kısımlarında ayrıca taban –tavan arası yükseklik farkının 65 metreye çıktığı yerler görülmektedirTınaztepe Mağaraları; turizmci Hasan Çelmeli tarafından uzun yıllar süren uğraşlar sonucunda 2001 yılında Orman Bakanlığınca Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsis edilmiştir KHGBirliği de Çelmeli Turizm Ltd Şti’ne devretmiştir Çelmeli Turizm Ltd Şti, bir yıl gibi kısa bir sürede hem mağarayı ışıklandırıp gezi güzergahlarını yapmış hem de sosyal tesisleri tamamlamıştır

Bugün tatilden dönerken konya yolu üzerinde yolun hemen sağında Tınaztepe Mağarasını gördümDaha doğrusu farkettik Magaraya doğru yola koyulduk Mağaranın girşine geldiğimizde güzel bir süprizle karşılaştım Normalde devlet işletmesi gereken yerde Özel İşletme ile karşılaşınca biraz affalladım Her neyse içeriye girmeye niyetliydim ancak bilet fiyatının 5 TL oldugunu öğrenince bende protesto ettim ve magaraya girmedim Bilet fiyatı çok pahalı değildi fakat;işin içinde iş var diyerek geri döndüm Çünkü; manavgat şelalesı için bile bilet fiyatı cüzzi bi rakamken malasef bu magara için durum farklıydı Bende Magaranın dışardan fotografını çektim yarın foruma aktarırım

Bu mağarayı bilmeyen vardır diye paylaşıyorum

(Konu; Şah-Mat isimli arkadaşımız tarafından oluşturulmuştur)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Konya’nın Seydişehir İlçesi’ndeki Tınaztepe Mağarası, tanıtım eksikliği nedeniyle bölgeye turist çekemiyor Türkiye’nin en büyük mağarası olma özelliğine sahip olan Tınaztepe, kaptan Cousteau’nun “dünya harikaları” listesinde de yer alıyor

Gezilebilen mesafesi yaklaşık 1580 metre olan mağaranın varlığı, ilk kez 1968 yılında bölgeye gelen Fransız bilim adamlarınca belirlendi Araştırmacı Jacques Cousteau ve arkadaşları, 1970 yılında Suğla Gölü ve onu besleyen su kaynaklarında yaptıkları araştırmada, Tınaztepe Mağarası’nı keşfederek, mağaranın toplam uzunluğunun 22 kilometre olduğunu tespit etti

Mağara, gerekli çalışmalar yapılamadığı için 2003 yılına kadar turizme açılamadı 2003 yılının Ocak ayında Çelmeli Turizm Ltd Şti’yekir alanan mağara, yapılan çalışmaların ardından aynı yılın Temmuz ayında turizme kazandırıldı

İçine yapılan köprüler ve ışıklandırmalarla gezilebilen Tınaztepe Mağarası, tavan ve yanlardaki çatlaklardan sızan kar ve yağmur sularının oluşturduğu travertenler, sarkıt-dikitler ve suların zeminde oluşturduğu gölcükleriyle görenleri adeta büyülüyor Sızan suların oluşturduğu küçük şelaleler, 184-365 derece sıcaklıklarıyla, astım ve bronşit hastalarının da akınına uğruyor Çevresini saran yeşillikler ve karlı dağların oluşturduğu görüntüyle doğa tutkunlarını çeken mağara, 2004 yılında 15 bin kişi tarafından ziyaret edildi

Gölde Bot Gezintisi

Çelmeli Turizm Ltd Şti’nin sahibi Hasan Çelmeli, doğa harikası mağarayı turizme kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi Henüz yeni turizme açılmasına ve herhangi bir turla anlaşılmamasına karşın, geçen yıl mağaraya beklenenin üzerinde turist geldiğini belirten Çelmeli, “15 bin rakamını hiç düşünmedik İçi ve dışıyla ayrı bir güzelliğe sahip Tınaztepe Mağarası, kısa zamanda mağara tutkunlarının değişmez adresi oldu” dedi

Çelmeli, 2005 yılında 20 bin yerli ve yabancı turist beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Mağaranın açık olan bölümü 1580 metre Sonunda ise yaklaşık 35 metre derinliğinde bir gölet bulunuyor Biz, kuracağımız bir asansörle gölete inmeyi ve burada bot gezintisi düzenlemeyi hedefliyoruz çünkü göletin çevresi tam gezilemiyor Bot gezintileriyle mağara turizm açısından kendini tamamlayacak”

Mağara Sonundaki Gölet

Tınaztepe Mağarasından Manzara

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com