Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çankırı, kaya, mağarası, tuzu

Kaya Tuzu Mağarası - (Çankırı)

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kaya Tuzu Mağarası - (Çankırı)

Çankırı Kaya Tuzu Mağarası

Çankırı Kaya Tuzu Mağarası, yaklaşık 5000 yıldır yararlanıldığı tahmin edilen Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu bir yerdir Buradaki Kaya Tuzu yataklarının Hititler zamanından beri kullanıldığı tahmin edilmektedir

Çankırı'nın doğusunda yaklaşık 20 km mesafede bulunan Tuz Mağarası kaya tuzu yataklarının işletilmesi maksadıyla açılmış olup, büyük bir kamyonun girebileceği dar bir girişten sonra modern karayolu tünellerini andıran birçok galeriden oluşmaktadır İçerisinde tırların bile dolaşabildiği mağarayı gezen ziyaretçiler 8 kilometre uzunluğunda 800 dönümlük bir alana sahip galerilerin görünümünden kendilerini alamamaktadırlar Aynı zamanda il nüfusunu alabilecek doğal ve sağlam bir sığınaktır

Yer yer tuzdan bembeyaz sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağarada işletmeler tarafından kaya tuzu üretimi yapılmaktadır Üretilen kaya tuzları rafinasyon amacı ile Çankırı'da bulunan rafine tuz fabrikalarına buzlanmayı önleme amacıyla Kara Yollarına, Belediyelere ve yalama taşı olarak bütün Türkiye'ye dağıtılmaktadır Tuz fabrikalarında işlenen kaya tuzu mutfak ve sofralarımızda yer almaktadır Ayrıca mağaranın gerekli incelemeler yapılabildiği takdirde özellikle astım hastaları için yararlı olabileceği düşünülmektedir

Yapılan tahmini hesaplara göre Kaya Tuzu madeni rezervinin 500 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir Çıkarılan Kaya Tuzunun saflık oranı %85 ile %95 arasında değişmektedir Tuz mağarasının içinde kilometrelerce uzunluğunda galeriler bulunmaktadır Günlük üretim kapasitesi 500 ton yıllık üretim kapasitesi 150000 ton dur Birden farklı ocaklarda çalışılarak bu kapasite arttırılabilir

Mağaranın en önemli özelliği de cesedi 200 yıldır bozulmadan kalan ölü eşektir Daha önce MTA tarafından MTA müzesine götürülmüş Fakat ceset bozulmaya başladığında yine eski doğal ortamına bırakılmıştır Eşek cesedi bozulmadan mumyalanmış gibi tuz mağarasında durmaktadır

Son zamanlarda; çeşitli dönemleri canlandıran art galerilerden oluşan bir müzeye dönüştürülerek ve aynı zamanda içerisinde bir astım merkezi kurularak bir astım merkezi kurulma projeleri dönemin valisi Ali Haydar Öner tarafından gündeme getirilmiş ve bu doğrultuda çalışmalar devam ettirilmektedir

Kaya tuzunun doğal iyonlaştırıcı özelliği nedeniyle tuz lambaları yapılmaya başlanmıştır Bu tuz lambalarının yorgunluğa, nefes darlığına, astım nöbetlerine, alerjilere, cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir

Bunlarda heykeltraşlarımızın ve heykeltraş öğrencilerin tuza en son verdikleri şekiller hepsi de birbirinden güzel eserler çıkarmışlarYolunuz birgün Çankırı'ya düşerse mutlaka ziyaret edin

Derlemedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com