![]() |
Vardar Ovası Türküsünün Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vardar Ovası Türküsünün HikayesiVardar Ovası Türküsünün Hikayesi ![]() Ressam : Fausto Zonaro | Tablo : Fatih Sultan Mehmet, ordusuyla İstanbul'u fethe giderken ![]() ![]() Türkünün Hikayesi Yıl 1371 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() ![]() İşte türkümüzün kahramanı genç kız da bu kalabalığın içinde aç sefil sığınacak yer aramaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkü anonimdir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkünün Sözleri Mayadağ'dan kalkan sazlar Al topuklu beyaz kızlar Yarimin yüreği sızlar Eylenemem aldanamam Ben bu yerlerde duramam ![]() ![]() Vardar ovası Vardar ovası Kazanamadım sıla parası ![]() ![]() Mayadağ'ın yıldızıyım Ben annemin bir kızıyım Efendimin sağ gözüyüm Eylenemem aldanamam Ben bu yerlerde duramam ![]() ![]() Vardar ovası Vardar ovası Kazanamadım sıla parası *** Cahit Öztelli "Evlerinin Önü" adlı araştırmasında türküyü şu şekilde aktarmaktadır (s ![]() Mayadağ'ın yıldızıyım Ben ninemin bir kızıyım Efendimin sağ gözüyüm ![]() ![]() Vardar akar lüle lüle Sesi de benzer bülbüle ![]() ![]() Mayadağ'dan kalkan sazlar Al topuklu beyaz kızlar Yarimin yüreği sızlar ![]() ![]() Eylenemem aldanamam Ben bu yerlerde duramam ![]() ![]() Vardar Ovası Vardar Ovası Kazanamadık rakı parası ![]() ![]() Vardar akar hızlı hızlı Kenarları karlı buzlu Kara kaşlı yar bana bakar Sen misin Vardar güzeli Aluş Nuş Rumeli |
![]() |
![]() |
|