![]() |
Kıtlama Çay Ve Semaver. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kıtlama Çay Ve Semaver.Kıtlama Çay ve Semaver ![]() Erzurumlular'ın vazgeçilmezleri arasında olan ''kıtlama çay'' ve ''semaver''in şehir kültüründeki kökleri 19 ![]() ![]() Erzurum'a geldiği yıllarda şeker olmadığı için çay, kuru dut, aşma ve kuru erikle içildiğini dile getiren Erzurum Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ''Rusya'dan kalıplar halinde gelen şekerler, kırılarak satışa çıkarılırmış ![]() ![]() ![]() ![]() Kolera salgınının çay kültürüne katkısı ''Bir rivayete göre de 1895 Erzurum'da bir kolera salgını olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum'da soğuk hava etkili olduğu için bir kişinin akşama kadar 20 bardak çay içebileceğine dikkat çeken Özden, çay üzerine yazılmış şiir ve türkülerin de çayın şehir kültüründeki önemini ortaya koyduğunu kaydetti ![]() İftar Sonrası Semaver Keyfi ![]() Erzurumlular, iftardan sonra sokak aralarındaki çay ocaklarında, dev semaverlerde demlenen çayı Erzurum usulü kıtlama şeker ve limonla tüketiyor ![]() ![]() Sobasıyla birlikte 170 santimetreye ulaşan semaverini iftar saatine kısa bir süre kala yaktığını kaydeden Tekmanlı, şunları söyledi: ''Ramazan ayının gelmesiyle birlikte semaver çayına ilgi artıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Günlük demledikleri çay oranının 10 litreyi bulduğunu dile getiren Tekmanlı, sahur vaktine kadar çay sattıklarını söyledi ![]() Bir diğer semaverci Muhammer Öztürk de, çayın ramazan ayında Erzurum halkı için önemli olduğunu belirterek, özellikle semaver çayının çok tercih edildiğini vurguladı ![]() Öztürk, semaver çayına alışanların demlik çayını kolay kolay içemediğini ifade ederek, ''Vatandaşlar, kahvehane yerine buraya geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her iftardan sonra arkadaşlarıyla birlikte semaver çayı içmeye geldiklerini söyleyen Nihat Güdener adlı vatandaş, ''Çay güzel, muhabbet güzel, ramazan burada güzel ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet |
![]() |
![]() |
|