![]() |
Şeyh Şamil Ve Rus Çarı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeyh Şamil Ve Rus ÇarıŞeyh Şamil Ve Rus Çarı Kafkasyanın mücahidi o “Dağıstan Aslanı' Otuz üç sene harb ile yıldırmıştı düşmanı ![]() Allahın takdiri bu, otuz üç sene doldu O civanmert kahraman Ruslara esir oldu ![]() En sonunda Ruslara Esir düşen Şeyh Şamil En büyük misafirdi yoksa bir esir değil ![]() Pek hayrandı Çar, Gazinin civanmertliğine Bir ziyafette sordu İmam Hazretlerine ![]() Beni esir edecek olsanız istikbalde Söyleyin ne yaparsınız bana o halde? Bir anda bu suale cevap verdi Şeyh Şamil Gök gürlüyordu sanki cevap veren o değil ![]() “Eğer senin söylediğin gibi olursa durum Ben hemen oracıkta kelleni uçurturum ![]() Çar; “Aman der ey İmam ne diyorsunuz siz Bu iyiliğe mukabil öldürecekmisiniz? Hani sizin o civanmertliğiniz nerede Bumudur cevabınız iyilik edecek yerde ![]() Bu sözleri duyunca gözleri yaşla doldu Rus Çarına Şeyh Şamilin cevabı şu oldu ![]() “Çar hazretleri beni çok yanlış anladınız Afvederdim siz benim düşmanım olsaydınız ![]() Düşmanısınız siz benim Dinimin Milletimin Düşmanısınız vatanımın, hürriyetimin ![]() Ve siz benim şahsıma kötülük yapsa idiniz Elbet afvetmek beni yükseltirdi biliniz ![]() Ama söyleyin sizi ben nasıl afvedeyim Milletime yaptığınızı nasıl takas edeyim ![]() Aldığınız canlar, mahvettiğiniz iffetleri Nasıl bağışlayayım ben bu kötülükleri? Dünyayı versen bana, yapacağım yine bu Söyle seni afvetmek, civanmertlik olur mu? 06 Mart 1979 K a r s Mehmed İhsan Uslu |
![]() |
![]() |
|