![]() |
Kibirli İnsan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kibirli İnsanKİBİRLİ İNSAN Makâm sâhibi biri, bir yolculuk ânında, Tokat’a uğramıştı “Şirvânî” zamanında ![]() “Hoş geldin” demek için o makâm sâhibine, Gitti bütün ahâli onun ziyâretine ![]() Kendini çok beğenen bir kişiydi o fakat, Yanına gelenlere, hiç etmedi iltifât ![]() Böbürlenip dedi ki: (Beni karşılıyanlar, Sâdece bu kadar mı, yok mu başka insanlar?) Onlar, (Yoktur efendim) deyince o kimseye, Dedi: (Doğru söyleyin, yok mu başka bir kimse? Beni karşılamaya gelmesi lâzım gelen, Başka kimse kaldıysa, söyleyin bana hemen ![]() Orada bulunanlar, dediler ki: (Efendim! Yalnız takvâ sâhibi bir zât var, ehli ilim ![]() Allahın evliyâsı, çok mübârek biridir ![]() Hiç çıkmaz dışarıya, onun işi ilimdir ![]() O bunları duyunca, gâyet sinirlenerek, Dedi: (O, eceline susamış olsa gerek ![]() O nasıl bir kimse ki, huzûruma gelmiyor ![]() Benim kim olduğumu ![]() ![]() Haydi ne durursunuz, bekliyorum onu ben ![]() Gidip, zorla da olsa, getirin bana hemen ![]() Ben onun cezâsını, yanınızda vereyim ![]() Beni karşılamamak ne imiş, göstereyim ![]() Dediler ki: (Efendim, sizden önce, buraya, Gelen büyük insanlar, giderlerdi oraya ![]() Dergâhına vararak, öperlerdi elini ![]() Çok iyi bilirlerdi o zâtın kıymetini ![]() Size de lâyık olan, o zâta gitmenizdir ![]() Ellerini öperek, duâ istemenizdir ![]() Dedi ki: (Yârın ona gideyim öyle ise ![]() Bir cezâ vereyim ki, ibret olsun herkese ![]() "Mevlânâ Şirvânî"yi seven bâzı kimseler, Dergâhına giderek, bunu haber verdiler ![]() Dediler ki: (Efendim, o, çok zâlim biridir ![]() Eğer gitmez iseniz, bir zarar verebilir ![]() Buyurdu ki: (Ey dostlar, şunu iyi biliniz ![]() O bize dokunamaz, aslâ üzülmeyiniz ![]() Biz nasıl gitmiyorsak o kimsenin yanına, Onun da yaklaşması, hiç mümkün değil bana ![]() Ertesi gün o zâlim, gurûr ve kibir ile, Yollandı o dergâha, bir çok hizmetçisiyle ![]() O zâta “zarar vermek” niyetiyle giderken, Yolda attan düşerek, ölüp gitti âniden ![]() Zîrâ atı huysuzdu, kendisi gurûrluydu ![]() Giderken, hayvan onu şiddetle yere vurdu ![]() Bir "Allah adamı"na gidiyorken zarara, Tepe taklak düşerek, giriverdi mezâra ![]() |
![]() |
![]() |
|