Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, dost, düşman, subayı

Çanakkale De Dost Bir Düşman Subayı

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale De Dost Bir Düşman Subayı

ÇANAKKALE DE DOST BİR DÜŞMAN SUBAYI

kanlısırt ta o gün cesetlerin toplanması için bir gün ateşkes yapılmıştıceset toplamaya 60 yaşlarında bir yaşlı subayda katılmıştıgöğsünde osmanlı madalyaları taşıyordu bunu gören iki genç türk teğmen birbirleri ile konuşuyorlardı"kimbilir hangi şehitin üzerinden çaldı bunları" diye yaşlı subay bunu duyunca yarım yamalak türkçesi ile karşılık verdi " bunları kimseden çalmadım plevnede gazi osman paşanın emrinde savaştımo savaş sonrası devletiniz taktı bunları diyenemli gözlerle
charles s ryan avusturalyada doğmuş ingilterede tıp eğitimi almış genç bir doktorduhaftalık tatili için roma da iken bir gazete alır ve bir ilan gözüne ilişir"osmanlı devleti savaşta kullanılmak üzere cerrahlar arıyor"hemen o gün bir mektupla başvurusunu yaptıbir kaç gün sonra başvurusunun kabuledildiğine dair bir mektup aldıhemen istanbula geldiordan plevne ye göreve gönderildiplevne de gazi osman paşa nın emrinde doktorluk yaptınormal bir türk askeri gibi cephenin en ileri uçlarına kadar gidip yaralıları kurtarıyordudaha sonraları çıkardığı bir kitabında bie anısını şöyle anlatıyordu"plevne de ruslar la savaşılıyordu ,toprak bir tabyada şehit ve yaralı olan askerlere yardım etmeye çalışıyordumboğazından tüfekle vurulmuş bir askeri ve bir rus top meremisi tarafından sol kalça kemiği parçalanıp dağılmış olan bir askeri atıma bindirdim bende yay olarak bir elimle hem atı sürüyor hemde diğer alimlede yaralıların düşmesini önlüyordumrusaların ağır ateşi altında kaçmaya çalışıyordumtürklerde geri çekilirken ruslara ateş ediyordu iki ateş arasında kaldımo gün kurtardığı askerlerden biri şehit olur diğeri kurtulursavaşın haiflediği bir zamanda yaralıları sofyay taşırlarişleri hafifleyen drryan iki haftalık izin alarak istanbul a gelirsavaşta gösterdiği üstün hizmetten dolayı istanbul hükümeti onu dördüncü rütbeden mecidiye nişanı,yine dördüncü rütbedeb osmani nişanı ve plevne savaşı madalyası takarlar göğsüneizini bitince geri dönmek ister ama plevne yolları kapandığı için gidemez görev için bir senelik anlaşması olduğu halde 17 ay görev yapar orduda
sonra başka bir teklifte bulunulur genç doktora :erzurum a gitmesi teklif edilirhiç düşünmeden kabul edererzurum a gideryine savaş ve yine aynı düşman ruslarruslarla barış anlaşması yapıldıktan sonra önce istanbul a sonra ingiltere ye dönerbir süre sonrada anavatanına avustralyay döneerburda bir süre osmanlı nın melbourne konsolosu olarak çalışıraynı zamanda melbourne kraliyet hastanesinde doktorluk yapar60 yaşında emekli olur bir yıl sonra dayanamaz ve mısır a giden askerlerle beraber bir gemiye binerordanda gelibolu ya geçerlergelibolu çıkarması başladığında general sir williambirdwood la beraber karaya çıkarbir dönem omuzomuza savaştığı türk askerleri ile şimdi karşı cephelerde savaşacaktır
24 mayıs günü bir günlük ateşkeste şimdi sadece kendi askerlerinin mezarları ile değil aynı zamanda türklerinde mezarları için özenle çalışmaktaydı
"hayır bunları çalmadım bunları bana devletiniz taktı" dediği çocuğu yaşlarındaki iki genç türk teğmen onun gazi osman paşa nın emrinde savaştığını öğrenince eğilip ellerinden öptiler "bana dostlarım plevne ryan derler sizde beni böyle bilin tanıyın"der ve bir süre sonra kendi cephesine geçer ve savaş devam eder

BÜTÜN DÜNYA
ALINTI

çanakkalede daha kimblir ne garip ve hüzünlü hikayeler vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com