![]() |
Osmanlı Arması Ve Şematik Anlatım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Arması Ve Şematik Anlatım![]() Osmanlı armasının üzerindeki sembolleri en tepeden başlayarak şöyle sıralayabiliriz
![]() ![]() Merkezdeki kalkandan Osmanlı sancağı yönüne doğru uzanan şekiller ise şöyle sıralanmaktadır:
![]() Armanın sol yanında, yani hilafet sancağı yönünde uzanan semboller yine yukarıdan aşağıya şöyle sıralanırlar:
|
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Arması Ve Şematik Anlatım |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Arması Ve Şematik AnlatımOsmanlı Armasının Sırrı Osmanlı Devleti'nin sembolü haline gelen 'Osmanlı arması' fikri bakın kimden çıkmış? Ve işte armanın üzerindeki sembollerin anlamı ![]() ![]() ![]() Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı'da arma geleneğinin bulunmadığını belirten Can, Kraliçe Victoria'nın 19 ![]() ![]() ![]() ![]() Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiltere Kraliçesi Victoria, Fransa'nın verdiği nişana karşılık Kasım 1856'da Dizbağı Nişanı'nı Osmanlı Sultanı'na sundu ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Tuğranın etrafındaki güneş motifi, padişahın güneşe benzetilmesinden ileri gelir 2- II ![]() 3- Sorguçlu serpuş: Osman gaziyi ve tahtı temsil eder 4- Yeşil Hilafet sancağı 5- Süngülü tüfek: Nizam-ı Ceditle birlikte Osmanlı ordusunun asıl silahı olmuştur 6- Çift taraflı teber 7- Toplu tabanca 8- Terazi: şeşper ve asaya asılıdır, adaleti temsil eder ![]() 9- (Üstte) Kuran-ı Kerim ![]() ![]() 10- Nışan-ı al-i imtiyaz: Devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve askerlere veriliyordu ![]() 11- Nışan-ı Osmani: Sultan Abdülaziz Han tarafından 1862'de ihdas edilmiş olup, devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilirdi ![]() 12- Asa ve şeşper 13- Çapa, Osmanlı denizciliğini temsil eder ![]() 14- Bereket boynuzu 15- Nışan-ı iftihar 16- Yay 17- Mecidi nişanı 18- Borazan, modern mızıka takımının kullandığı çalgı aletidir 19- Şefkat nışanı, 1878'de II ![]() ![]() 20- Top gülleleri (Bazı armalarda bulunmuyor ![]() 21- Kılıç 22- Top, topçu ocaklarını temsil eder ![]() 23- El siperlikli tören kılıcı: bu kılıç klasik Türk kılıcı olmayıp, o devirdeki subaylar tarafından kullanılırdı ![]() 24- Mızrak ![]() 25- Çift taraflı teber, orduda üst düzey görevliler tarafından üstünlük sembolü olarak kullanılmıştır ![]() 26- Tek taraflı teber (balta) 27- Bayrak 28- Osmanlı sancağı 29- Mızrak: Son dönem mızraklı süvari alaylarını remzeder 30- Kalkan, Ortasında stilize edilmiş bir güneş motifi var ![]() ![]() Ancak 1346'da Kral III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz tasarımcı, padişahlık alameti olan saltanat kavuğunu, sorgucu, ay-yıldızlı sancağı ve tuğrayı ön plana çıkararak bir arma hazırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarih bilgisinin söylentilerle oluşturulamayacağını kaydeden Dr ![]() ![]() ![]() ![]() Otuz ayrı sembol bulunuyor Prens Charles Young ismindeki bir İngiliz tarafından tasarlanan Osmanlı armasında; güneş, 2 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|