![]() |
Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma![]() ![]() Teknolojinin bir nimeti addedilen ve kısa bir geçmişe dayandığı düşünülen dondurma, sanılanın aksine binlerce yıl öncesinin antik medeniyetlerine kadar uzanır ![]() ![]() ![]() ![]() İran'da Persler Zamanında Yapılmış Bir Soğuk Hava Deposu Yahçal Dondurma yapmak için İran’da Persler dağların yüksek yamaçlarına çukurlar kazarak kar topluyor, topladıkları karları; süt, kaymak, bal, şurup, şerbet, çeşitli baharatlar ve diğer tatlandırıcılarla harmanlayarak tekrar kar’a gömüyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Antik Yunandan Atina’da buz kâseler içerisinde soğuk meyve karışımları satıldığı, Büyük İskender’in Asya seferi sırasında süt ve baldan mâmül soğuk bir tatlı tükettiği, Roma imparatorluğunda karlı ve buzlu tatlıların asillerin yiyeceği olduğu, Uzakdoğu’da ise nişasta ve buzdan yapılan bir tatlının sıklıkla tüketildiği, devrin kaynaklarında ifade edilmektedir ![]() ![]() Marco Polo Yunan, Roma ve Makedonyalıların antik zamanda bildikleri ve tükettikleri bu soğuk tatlı yani ilkel manada dondurma ortaçağ döneminde unutulmuş olacak ki Marco Polo ile yeniden Avrupa mutfağa girdi ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağı yukarı bugün tükettiğimize benzer manada dondurma ilk olarak 17 ![]() ![]() ![]() ![]() İmali bir fıçının içine yerleştirilen yuvarlak ağızlı boylamasına uzun silindirimsi bir kap da yapılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma![]() Eski Bir Kartpostalda Dondurmacı Buzdolapları çıkana kadar bir alaturka bir de alafranga dondurma vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kışın kestane, helva, şeker satan dondurmacılar yazın ekseri seyyar gezer, elinde sürekli salladığı bir çıngırak olur, “dooondurma kaymaaak” diye bağırır ve bazı maniler de söylerlerdi ![]() ![]() ![]() Dondurmaya Ruhsat Şart Belediyeden yazın dondurma ruhsatı alarak dondurmacılık yapan esnaf güze doğru sakız helvacı, fındık ve kestaneci, mısırcı veya şekerci ruhsatı edinerek bunlardan birisinin satışına başlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski İstanbul Dondurmacısı Kar dağıtmak özellikle sıcak yaz günlerinde tarlada, bağda, bahçede çalışan veya ekinle uğraşan köylü nazarında çok büyük sevaptı ![]() ![]() İstanbul dondurmacıları kar ve buz ihtiyacını Karhane-i âmire’den karşılıyordu ![]() ![]() Eski İstanbul Esnafından Sucu Karhane-i âmire’nin kar ve buz ihtiyacı kışın Eyüpsultan sırtlarındaki kar kuyularına basılan kardan karşılanır bu yetmediği zaman da Uludağ’dan ve Katırlıdağ’dan getirtilirdi ![]() ![]() Karhâne’den ticaretini yaptıkları için esnaf sınıfına daha yüksek bedelle kar satılmasına mukabil şahsi ihtiyaca yönelik satışlar cüzi bir ücret karşılığı yapılıyordu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma![]() ![]() ![]() Soğuk bir yiyecek olan ve Anadolu’nun bazı yerlerinde hala yapılan karsambaçı dondurmanın atası olarak zikretmek de mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maraş Dondurmacısı (Yerde sağda dondurma kutusu dikkati çekiyor) Son dönemlerde teknik imkânlarında artmasıyla kar ve buz ihtiyacını karşılamak üzere Bomonti kardeşler tarafından Feriköy’de bir buz fabrikası kuruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son dönem Osmanlı Saray menülerinde de dondurma sıklıkla yer alıyordu ![]() ![]() Cemile ve Münîre Sultan’ın düğün yemeklerinde ikram edilmek üzere dondurma tabağı, dondurma kaşığı, âdi dondurma kaşığı, dondurma kutusu için 332 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma![]() ![]() ![]() Özellikle sıcak iklimlerde kar ve buz çok önemliydi ![]() ![]() ![]() Bu yapılar Uzakdoğu’da nehirlerin yakınında su seviyesinin altına inşa edilerek yazın serin akan suyun ısısından faydalanılıyordu ![]() İran’da ise “Qanat” adı verilen yer altı kanallarından akıtılan suyla yüzeye inşa edilmiş mahzen arasından sürekli bir hava sirkülâsyonu sağlanır, böylece suya temas ederek soğuyan hava depoyu da soğuturdu ![]() ![]() ![]() Osmanlı zamanında kimi hayırseverler tarafından kurulmuş kar ve buz vakıfları vardı ![]() ![]() ![]() Bazı yörelerde ise hayır yapmak isteyenler parasına göre karcıya sipariş vererek ahaliye kar dağıtılmasını istiyordu ![]() ![]() Kar dağıtmak özellikle sıcak yaz günlerinde tarlada, bağda, bahçede çalışan veya ekinle uğraşan köylü nazarında çok büyük sevaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanla kar ve buzculuk bir esnaf koluna dönüşmüştür ![]() ![]() Kar dağıtmak isteyen hayır sahipleri, dondurmacılar, şerbetçiler, kebapçılar, muhallebiciler müşterileri arasındaydı ![]() ![]() ![]() 1844 tarihli İlk basılı Türkçe yemek kitabı Melceü’t Tabbâhin’de (aşçıların sığınağı) dondurma tarifi yer almamakla birlikte dondurma kutusundan söz edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tarifler hep dondurma kutularında yapılacak şekilde verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kıyye hâlis sütü süzüp pişireler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk dondurma reklamı 18 Eylül 1849 tarihinde Ceride-i Havadis gazetesinde yer almış ve Beyoğlu Alman konsolosluğu karşısında açılan bir şekerci dükkânında satılan dondurmanın reklamı yapılmıştır ![]() ![]() Kaynak |
![]() |
![]() |
![]() |
Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve Dondurma |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Antik Dünya’Dan Modern Zamana | Kar, Buz Ve DondurmaAlıntı: Yöreye göre adı değişerek karma, karlamaç, karsamba, kar helvası, karlı buzlu, bulmaç veya bilmeç gibi isimler alır kışın sıcak odada buz gibi yenilirdi ![]() ![]() Karın üzerine pekmezi döküp az mı yerdik ben küçükken ![]() ![]() Canım mis gibi tatlı şerbetiyle bici bici çekti ![]() Çıkmıştır şimdi Mersin'de haftaya yerim inşallah gidebilirsek tabi Teşekkürler Başakçacım |
![]() |
![]() |
|