Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bestekar, edgar, ermeni, istiklal, manas, marşının, orkestrasyonunu, yapan

İstiklâl Marşının Orkestrasyonunu Yapan Ermeni Bestekar | Edgar Manas

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Edgar Manas (1875 - 1964)

Bestekar, maestro ve musiki hocası olarak hayatını sürdürmüş, 12 Nisan 1875'de doğmuş 9 Mart 1964'de hayata veda etmiştir Aleksi Manas'ın oğludur Babasının ölümünden sonra 13 yaşında İtalya'ya gidip, beş sene Venedik'teki Murad-Rapayelyan Koleji'nde okuyan Edgar Manas Padova Konservatuvarı'nın kontrpuan ve füg bölümlerinden mezun olmuş ve maestro unvanını almıştır 1905'te İstanbul'a dönen Edgar Manas, Union Française'in yeni kurulan Gallia korosuna yönetmen olarak atanmıştır

1912-1921 yılları arasında, Darü'I-Elhan'da armoni, kontrpuan ve piyano hocalığı yapmıştır 1923-1933 yılları arasında ise, Belediye Konservatuarı'nda armoni ve kompozisyon dersleri vermiştir Konservatuvar'ın kadınlar korosunun ve orkestrasının yönetmenliğini de yapan Edgar Manas 1937'de, Patrikhane Meryem Ana Kilisesi'nin Koğtan Korosu'nun yönetmeni oldu ve yirmi yıl bu görevde hizmet verdi

1954'te Atlas Sineması'nda, musiki hayatının 60'ıncı yıldönümü kutlanan Edgar Manas Ermeni okularında solfej dersleri de vermiştir Tüm bunların dışında İstiklal Marşı'nın orkestrasyonu da Edgar Manas'a aittir

Eserlerine gelince, ilk bestesi "Menune Valsi"dir Diğer besteleri arasında Kuddas-ı Şerif Ayını , Oratorya , çocuklara ait iki operet, "Andante Symphonique", "Tantum Ergo", "Quartette", "Prens Adaları" (piyano için), "Suite"(üç kısımlı), prelüdler ve fügler "Rapsodie de l'Orient", "Symphonique Allegro", beş Ermenice ve 1934'te seslendirilen "Ahmet", ''Kara Tavuk'' ''Aşkın'', ''Yalı Havası'' ve "Dama Çıkma" adlı beş de Türkçe şarkısı vardır

Manas, 9 Mart 1964'de hayata veda etmiştir

Kaynak

* * * * * * *

Orkestrasyon: Bir musiki eserini orkestraya göre yazabilmeyi öğreten çok sesli yüksek musiki ilmi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Biyografiye ilave olarak eklemek istediğim:

Edgar Manas (d 1875 – ö 1964) Ermeni asıllı Türk maestro ve besteci 12 Nisan 1875'de İstanbul'da doğmuştur İstiklâl Marşının orkestrasyonunu yapmıştır

Edgar Manas’ın babası Alexandre Manas Osmanlı kamu borçları yönetiminde tercüman olarak çalışıyordu Ailenin soyu O zamanlar adı Caesarea olan Kayseri’ye kadar uzanıyordu Ailenin bir diğer ferdi; Raphael Manas, Osmanlı hanedanlığının resmi ressamıydı IMahmud, III Osman ve III Mustafa’nın portrelerini yapmıştı

Raphael Manas'ın I Mahmut Portresi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com