![]() |
Hiç Korkmadan Yüksek Sesle Konuşan Kimdi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Korkmadan Yüksek Sesle Konuşan Kimdi?![]() Yüzbaşı hiç korkmadan ve yüksek sesle konuşuyor ![]() Fikirlerini askerlere, sivillere anlatıyor ![]() Diyor ki: -- Ordunun siyasete bulaşması felaketle sonuçlanır ![]() ![]() Bu sözler birilerini huylandırıyor ![]() Yüksek kademedeki ordu mensupları yüzbaşıyı susturmak gerektiğini düşünüyorlar ![]() Onu vurmak için bir fedai gönderiyorlar ![]() Mustafa Asım adlı subay, silahını hazırlayıp emniyetini açtıktan sonra yüzbaşının odasına giriyor ![]() --Sen niye uluorta konuşup, ordunun siyasete karışmaması gerektiğini söylüyorsun? diye soruyor ![]() Yüzbaşı durumu kavrıyor ve --Buyurun oturun, size düşüncelerimi anlatayım, diyor ![]() Fedai --Ne konuşacakmışız? falan dese de onu ikna ediyor --Bir kahvemi için, anlatayım, diyor ![]() Mustafa Asım --Peki, diyor, sorulması üzerine de sade kahve istiyor ![]() Yüzbaşı --Ben şekerli içerim, diyor ![]() --Şuraya birkaç şeker ayırmıştım ![]() Masanın çekmecesini açıyor ve şeker alma bahanesiyle silahını hazırlıyor ![]() Sonra başlıyor anlatmaya: Ordunun siyasete bulaşmasının ne gibi tehlikeler yaratacağını, ordu çinde o partiye bu partiye mensup subayların olamayacağını, ülke yönetiminin sivillere bırakılması gerektiğini izah ediyor ![]() Yarım saat sonra Mustafa Asım kalkıyor ve --Sana bir şey itiraf edeceğim, diyor ![]() --Ben seni vurmaya gelmiştim ama bu açıklamaların canını kurtardı ![]() Yüzbaşı çevik bir hareketle ayağa fırlayıp tabancasını Mustafa Asım'ın şakağına dayıyor ve diyor ki: --Asıl senin canın kurtuldu ![]() yapıştıracaktım ![]() Mustafa Asım --Büyük hata ettim ![]() ![]() *** Hikâyeyi anlattık ![]() Şimdi iş geldi bu subayın kimliğini açıklamaya ![]() Ordunun siyasete karışmasına karşı çıkan yüzbaşının adı; Selanikli Mustafa Kemal ![]() İttihat Terakki kongresinde bu görüşleri savunduğu için hakkında ölüm kararı çıkarılan Mustafa Kemal ![]() Milli Mücadele'ye başlarken yaver-i şehriyari kordonlu paşa üniformasını çıkarıp sivil siyasete giren Mustafa Kemal ![]() Millet Meclisi kuran ve kurtuluş savaşı veren orduya "Büyük Millet Meclisi Orduları" adını veren Mustafa Kemal ![]() Kısacası, hayatı boyunca millet iradesini her şeyin üstünde gören Mustafa Kemal ![]() Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az! ![]() ![]() ![]() Zülfü Livaneli - Vatan - 29 Ocak 2010 |
![]() |
![]() |
|