![]() |
Atatürk'ün Telgraflarında Türk Dili |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Telgraflarında Türk Dili1)İNGİLİZCE HECEYİ SADELEŞTİRME CEMİYETİNİN TEBRİKİNE VERİLEN CEVAP (28 ![]() ![]() Heceyi Sadeleştirme Cemiyeti Glascow Şubesi Azalarına Aziz Efendiler, Türk alfabesinin sadeleştirilmesi hakkındaki tebrikinizi memnuniyetle aldım ![]() ![]() ![]() ![]() Centilmen hareket ve hissiyatınız beni çok mütehassis etti ![]() ![]() Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal H ![]() 2)YENİ TÜRK HARFLERİNİN KABULÜNÜN ONUNCU YILDÖNÜMÜ DOLAYISİLE ÇEKİLEN TELGRAF (9 ![]() ![]() Saffet Arıkan Kültür Bakanı Ankara Türkün kültür sahasındaki kabiliyetinin inkişafına temel olan harf inkılâbının onuncu yıl dönümü münasebetile gönderdiğiniz telgrafı memnuniyetle aldım ![]() ![]() K ![]() Ulus: 11 Ağustos 1938 3)TÜRK DİLİ ARAŞTIRMA KURUMUNUN 3 ![]() 12 Temmuz 1935 Türk Dili Araştırma Kurumu Genel Sekreterliğine, Türk Dili Araştırma Kurumu’nun üç sene içinde yaptığı işler çok büyüktür ![]() ![]() ![]() Reisicumhur K ![]() Ayın Tarihi, sayı: 20, 1935, s ![]() 4)HARF İNKILÂBINDAN SONRA KARADENİZ HAVALİSİ MEBUSLARININ VAPURLA, YENİ HARFLERİ VATANDAŞLARA ÖĞRETMEK ÜZERE SEÇİM BÖLGELERİNE GİTMELERİ ESNASINDA ÇEKTİKLERİ TELGRAFA, CEVAP (14 ![]() ![]() Refit Paşa vapuru ![]() Rize Mebusu Ali Karahisar Mebusu Mehmet Emin Kars Mebusu Ahmet Artvin Mebusu Mehmet Ali Giresun Mebusu Kâzım Samsun Mebusu Râna Tokat Mebusu Bekir Lütfü Ordu Mebusu Recai Samsun Mebusu Âdil ![]() İdealist arkadaşlarım, Büyük milletimizi irşat için Karadenizin dalgaları sinesinde beni, aciz arkadaşlarınızı hatırladığınızdan çok müte-hassis oldum ![]() ![]() ![]() ![]() Gazi Mustafa Kemal Yücel Dergisi, cilt: VIII, sayı: 46, 1938, s ![]() 5)YENİ HARFLERİN TATBİKİ MÜNASEBETİYLE BAŞBAKANLIĞA GÖNDERİLEN YAZI (21 ![]() ![]() Başvekâlete Yeni harflerin tatbikatını memleketin pek çok yerinde gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sıkıntı harflerin kolaylığına, sevk ve neşeye dokunacak derecede kendini hissettirmektedir ![]() Encümen esasen yeni harflerle yazıya başlanırken uzun kelimemizin hecelenmesini, seçilmesini kolaylaştıracak bir çare olmak üzere bağlamayı düşünmüş ve bağlamanın kalkmasını ileriye bırakmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Kezalik ile, ise, için, iken kelimelerinin muhaffetleri olan le, se, çin, ken şekilleri kendinden evvelki kelimeyle bitişik yazılır ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Şimdiye kadar tabı ve neşolunmuş muhtelif vesaitler bu esaslara göre derhal en seri bir surette tashih olunmak lazımdır ![]() Gazi M ![]() H ![]() 6) ÜÇÜNCÜ DİL BAYRAMI MÜNASEBETİYLE TEBRİK TELGRAFI 21 ![]() ![]() İbrahim Necmi Dilmen Türk Dil Kurumu Genel Sekreteri, Dolmabahçe Üçüncü Dil Bayramını kutlayan telgrafınızı aldım ![]() ![]() ![]() Kemal Atatürk Türk Dili T ![]() ![]() ![]() ![]() 7) ÖZ TÜRKÇE YOLUNDA BAŞARILARINDAN DOLAYI İSTANBULDA MİLLİ TÜRK TALEBE BİRLİĞİNE GÖNDERİLEN TELGRAF (27 ![]() ![]() İstanbul’da Milli Türk Talebe Birliğine Milli ülküye ulaştıran öz dil yolunda durmadan, şaşmaz büyük adımlarla yürümeğe verdiğiniz değerden dolayı sizi överim ![]() ![]() Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal H ![]() 8- DİL BAYRAMINI TEBRİK (27 ![]() ![]() Dolmabahçe, 27 ![]() ![]() Bay İbrahim Necmi Dilmen Türk Dil Kurumu Genel Sekreteri, Dil Bayramı münasebetiyle bana karşı gösterilen temiz duygulardan çok mütehassis oldum ![]() ![]() K ![]() Türk Dili, T ![]() ![]() ![]() 9) YENİ TÜRK HARFLERİNİN KABULÜ MÜNASEBETİYLE MAARİF VEKİLİNE VERİLEN CEVAP (28 ![]() ![]() Ankarada Maarif Vekili Necati Beyefendiye cevaptır ![]() Yeni Türk yazısını öğrenmek ve öğretmek hususunda memleketin her tarafında sarf edilen hummalı faaliyet ve mesaiye derin bir haz, ve memnuniyetle müşahede ediyorum ![]() ![]() ![]() Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Ayın Tarihi: 1928, 53, s ![]() 10) YENİ HARFLERİN KABULÜ DOLAYISIYLA GEMLİK’TEN BİR KESİM ESNAFIN MEKTUPLARINA VERİLEN CEVAP (28 ![]() ![]() Gemlikte: Gazozcu Haydar, Tuhafiyeci Yahya, Zahireci İsmail, Bekir, Ali, Adil ve Hüseyin, zürradan Ethem, zeytinci Mustafa, Sait, bakkal Osman ve Halit Efendilere C: Okuma ve yazmayı bir haftada öğrenmek gayretini gösterdiğinizden memnun oldum, tebrik ederim ![]() Arabî ve Farisi kelimelerde (k) ve (g) nin önlerine (h) gelmesi meselesiyle zihinlerinizi işgal ve teşviş etmeyiniz ![]() Tesbit edilmekte olan lügat bunu arzınız veçhile halledecektir efendim ![]() Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal H ![]() ![]() 11) DİL BAYRAMINI TEBRİK 29 ![]() ![]() Bay İ ![]() ![]() Türk Dil Kurumu Genel Sekreteri, Dil Bayramını mesai arkadaşlarınızla birlikte kutluladığınızı bildiren telgrafı teşekkürle aldım ![]() ![]() K ![]() Türk Dili, T ![]() ![]() ![]() 12) DİL BAYRAMINI KUTLAMA TELGRAFI (29 ![]() ![]() Bay İbrahim Necmi Dilmen Türk Dil Kurumu Genel Sekreteri, Dil Bayramı münasebetiyle Türk Dil Kurumunun hakkımdaki duygularını bildiren telgrafınızdan çok mütehassıs oldum ![]() ![]() K ![]() Türk Dili (Belleten) T ![]() ![]() ![]() TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN ATATÜRK’E SAYGI TELGRAFI Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hazretleri’ne İnkılâp Türkiye’sini kuran Büyük Dâhi’nin medeniyet ve kültürümüzün dönüm noktasını teşkil eden Harf ve Dil İnkılâbımızın bütün icaplarını mekteplerde tamamen tatbik edebilmek çarelerini aramak için bugün Ankara’da toplanan bütün memleket Türkçe muallimleri ilk vazife olarak kalblerinden gelen en derin tazimlerinin Büyük Kurtarıcı’ya iblâğı şerefini bendenize tevdi ettiler ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Maarif Vekili Cemal Hüsnü (Cumhuriyet : 3 ![]() ![]() ![]() ATATÜRK’ÜN TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNE TEŞEKKÜRÜ Maarif Vekili Cemal Hüsnü Beyefendi’ye C ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Reisicumhur Gazi M ![]() (Cumhuriyet : 6 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|