Mustafa Kemal Ve &Quot;Matematik&Quot; Terimi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mustafa Kemal Ve &Quot;Matematik&Quot; Terimi![]() II Dil Kurultayı çalışmalarında, İstanbul (18 Ağustos 1934)Türk Dili Kurultayı Komisyonlarında bir an; Gazi, artık en büyük önemi terim komisyonlarına veriyordu Bu komisyonlar ellerinden geldiği kadar cep kılavuzundan, taramalardan, derlemelerden, Divandan![]() ![]() Ve başka kaynaklardan araç alıp şaşılacak ölçüde çok terim uyduruyorlardı![]() Gazi bu çalışma biçimini durduracak hiçbir emir vermedi Ancak akşamları, konuşarak, komisyonlara sağlam prensipler aşılamaya bakıyordu:Doğu (İslam-Arap) kültürünün terimleri atılacak! Batı terimlerinin Türkçe karşılıkları aranacak ![]() Bulunacak Türkçe karşılık Batı teriminin kavramını anlatabilmelidir Karşılık, terimin kavramını anlatmıyorsa alınmayacak![]() Batı terimi Türk fonetiğine uygun imla (ortografi) ile millileştirilip alınacak; bu terim artık Türkçe sayılarak ortaokul ve lise öğretiminde kullanılacak ![]() Gazi bütün komisyonların hazırladığı uzun listeleri gözden geçiremezdi; buna vakti yoktu Yalnız riyaziye (matematik) komisyonunun terimlerini kendi kontrolü altına almış, birer birer tartışmasını yaptırarak alınacak terimleri, Türk imlasıyla tespite çalışmıştı![]() İlk terim riyaziye kelimesi idi Komisyonun listesinde bu terime bir karşılık bulunmamıştı Tartışma başladı:Gazi: "Riyaziye nerden gelir, anlamı nedir?" Komisyon Başkanı: "Efendim, riyazat'tan gelir, sofuların sıkı perhizi demektir "Gazi: "Bunun Batı terimi nedir?" Komisyon Başkanı: "Fransızcası mathematique, İngilizcesi mathematics, Almancası mathematik'tir, efendim "Gazi: "Anlamı nedir?" Komisyon başkanı: "Sayılabilen, ölçülebilen şeylerin sayılması, ölçülmesi yollarını araştıran birimler demektir "Gazi: "Burada sofuların, perhizlerin işi yoktur Bu terimin Türkçesi matematik'tir, efendim "Terim, böyle bir tartışmadan sonra, matematik olarak alınmıştır ![]() Kaynak: Ahmet Cevat Emre, İki Neslin Tarihi, sayfa:339-340 |
|
|
|