![]() |
Bugulamalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bugulamalarbuğulamalar alabalık buğulama (4 ki$ilik) malzeme: 4 adet alabalık (fileto edilmi$) 4 adet defne yaprağı 3 adet domates 3 adet çarliston biber 1 ![]() 70 gr ![]() 250 gr ![]() 1 çorba ka$ığı kapari tur$usu tuz ve karabiber yapılı$ı: domatesler halka halinde kesilip yağlanmı$ tavaya dizilir ![]() ![]() ![]() çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun $eritler (veya halkalar) halinde kesilerek balıkların üstüne yerle$tirilir ![]() ![]() limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir ve kapağı kapatılıp hafif ate$te 30 dakika pi$irilir ![]() not: isteyenler 2 ila 3 di$ doğranmı$ sarımsak ta ilave edebilirler ![]() hamsi buğulama (4 ki$ilik) malzeme: 500 gr ![]() 1 adet iri olgun domates 2 demet taze soğan 1/2 demet maydanoz 1 adet limon 1 kahve fincanı zeytinyağı tuz karabiber yapılı$ı: hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 dakika kadar hafif ate$te pi$rdikten sonra sıcak olarak servis yapın ![]() hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir ![]() ![]() buğulamaya uygun diğer balıklar: sardalya kırlangıç çorbası-1 (4 ki$ilik) malzeme: kırlangıç balığı , 300 gram (orta boy bir adet) 1/4 adet limon 1 çorba ka$ığı sirke 4 di$ sarımsak 1/2 konserve kutusu hazır garnitür(küçük boy-tamek) 1 adet kuru soğan 1 çorba ka$ığı tereyağ, 1 çorba ka$ığı un ½ demet dereotu (veya maydanoz) tuz,karabiber yapılı$ı: bir tencerenin içine balığı koyup suyla doldurun ![]() ![]() ![]() hazır yarım kutu garnitürü tencereye ilave edin,ate$i kısın ![]() ![]() ![]() ![]() ayrı bir kapta iki çorba ka$ığı una tenceredeki sudan ilave ederek bulamaç haline getirin, yeterince inceltip tencereye tamamını dökün ![]() tencereye doğranmı$ dereotu ilave edip hafif ate$te 15-20 dakika pi$irin ![]() not: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() çorbaya uygun diğer balıklar: balık çorbası her balıktan yapılabilir ancak a$ağıdakiler en iyi lezzeti verir ![]() kırlangıç çorbası-2 (4 ki$ilik) malzeme: kırlangıç balığı , 300 gram (orta boy bir adet) ¼ adet limon 1 çorba ka$ığı sirke 4 di$ sarımsak 1 adet patates (iri) 1 adet kuru soğan 1 çorba ka$ığı tereyağ, ½ çay bardağı pirinç ½ demet dereotu (veya maydanoz) tuz karabiber yapılı$ı: bir tencerenin içine balığı koyup suyla doldurun ![]() ![]() ![]() ![]() tavada tereyağını eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tencereye doğranmı$ dereotu ilave edip hafif ate$te 15-20 dakika pi$irin ![]() not: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() çorbaya uygun diğer balıklar: balık çorbası her balıktan yapılabilir ancak a$ağıdakiler en iyi lezzeti verir ![]() levrek buğulama (4 ki$ilik) malzeme: 1 kg levrek 4 adet domates 100 gr mantar 2 di$ sarımsak 2 dilim limon 1 çorba ka$ığı beyaz $arap 1 çorba ka$ığı tereyağı 2 çorba ka$ığı domates sosu 3 adet sivribiber 5-6 dal ince kıyılmı$ maydanoz karabiber kekik, tuz yapılı$ı: levrekleri temizleyip iki yanından fileto çıkartın ![]() ![]() ![]() derince bir borcam kaba levrek filetolerı yerle$tirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sıcak servis yapın ![]() mayonezli balık çorbası (4 ki$ilik) malzeme: 1/2 kg kırlangıç 1 ba$ soğan 2 adet defne yaprağı ½ demet maydanoz 3-4 di$ sarmısak 1/4 kavanoz hazır mayonez tuz kırmızı pul biber yapılı$ı: tencereye 5-6 bardak su, defne yaprağı, ayklanmı$ maydanoz, bir ba$ bütün soğan ve balığı koyup 15 ila 20 dakika kaynatın ![]() ![]() ![]() mayoneze dövülmü$ sarmısakları ilave edip karı$tırın ![]() ![]() ![]() sıcak servis yapınız ![]() dikkat: bu çorba bir defada tüketilmelidir ![]() bu yemeğe uygun diğer balıklar: iskorpit, adabeyi, öksüz mercan buğulama (4 ki$ilik) malzeme: 4 adet mercan (herbiri yakla$ık 250 gr ![]() 2 adet kereviz (yaprakları ile birlikte) 2 adet havuç 2 adet kuru soğan 1 adet iri patates 1 adet limonun suyu 1 su bardağı su 1/2 su bardağı zeytinyağı tuz ve karabiber yapılı$ı: kerevizleri soyduktan sonra halkalar ince halinde doğrayın ve yarısını tepsiye dizin ![]() ![]() ![]() pulları ve içleri iyice temizlenmi$ mercanları kereviz halkalarının üstüne yerle$tirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sıcak servis yapın ![]() mezgit buğulama (4 ki$ilik) malzeme: ½ kg mezgit 2 adet domates 2 adet ye$il biber 3 yemek ka$ığı tereyağı 1 ½ su bardağı su ½ demet maydanoz 3 adet marul yaprağı tuz ve karabiber yapılı$ı: balıkçınızdan temizlenmi$ olarak aldığınız mezgitleri fileto halinde iri parçalara bölünüz ![]() ![]() domates ve biberleri halkalar halinde kesiniz ![]() ![]() buğulama yapacağınız kaba marul yapraklarını tabanın tamamını kaplayacak $ekilde yerle$tiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sıcak servis yapınız ![]() not: mezgit karadeniz’de çok tutulan balıklardan biridir ![]() ![]() sardalya buğulama (4 ki$ilik) malzeme: 400 gr ![]() 4 adet iri domates 5-6 adet çarliston biber 5-6 di$ sarımsak sıvı yağ tuz karabiber 1 adet limon yapılı$ı: orta büyüklükte bir tepsi hafifce yağlanır ve halkalar halinde kesilmi$ domateslerin yarısı bir sıra halinde dizilir ![]() ![]() balıkların üzerine ince halkalar halinde dilimlenmi$ limonun tamamı ile çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ince ve uzun $eritler halinde kesilmi$ çarliston biberlerin tamamı ile halkalar halinde kesilmi$ domateslerin kalanı yerle$tirilerek balıkların üstü örtülür ![]() tepsiye yarım çay bardağı likit yağ ile bir çay bardağı su ilave edilir ; tepsinin üstü bir kapak ile kapatılarak orta ate$te 40 dakika kadar pi$irilir ![]() ![]() ![]() ![]() buğulamaya uygun diğer balıklar: hamsi, kefal (dilimlenmi$) Mail For***dlanması Sonucu ALINTIDIR |
![]() |
![]() |
|