Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bugulamalar

Bugulamalar

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bugulamalar



buğulamalar


alabalık buğulama

(4 ki$ilik)


malzeme:

4 adet alabalık (fileto edilmi$)

4 adet defne yaprağı

3 adet domates

3 adet çarliston biber

15 adet limonun suyu

70 gr tereyağ(margarin veya likit yağ da olabilir)

250 gr mantar

1 çorba ka$ığı kapari tur$usu

tuz ve karabiber


yapılı$ı:

domatesler halka halinde kesilip yağlanmı$ tavaya diziliralabalık filetoları domateslerin üzerine yerle$tirilirbakiye domatesler ise dörde bölünüp balıkların aralarına yerle$tirilir

çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun $eritler (veya halkalar) halinde kesilerek balıkların üstüne yerle$tirilir ikiye bölünmü$ mantarlar, bir çorba ka$ığı kapari tur$usu ve defne yaprakları ilave edilir

limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir ve kapağı kapatılıp hafif ate$te 30 dakika pi$irilir


not: isteyenler 2 ila 3 di$ doğranmı$ sarımsak ta ilave edebilirler


hamsi buğulama

(4 ki$ilik)


malzeme:

500 gr hamsi

1 adet iri olgun domates

2 demet taze soğan

1/2 demet maydanoz

1 adet limon

1 kahve fincanı zeytinyağı

tuz

karabiber


yapılı$ı:

hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmı$ maydanoz ve taze soğanları koyup karı$tırın küçük doğranmı$ domatesleri üstüne yayın durulanmı$ hamsileri içine katıp harmanlayın karı$ımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin kalan harcı üzerine yayın limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın

15 dakika kadar hafif ate$te pi$rdikten sonra sıcak olarak servis yapın

hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir buzdolabında saklanmı$ buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz

buğulamaya uygun diğer balıklar:

sardalya



kırlangıç çorbası-1

(4 ki$ilik)


malzeme:

kırlangıç balığı , 300 gram (orta boy bir adet)

1/4 adet limon

1 çorba ka$ığı sirke

4 di$ sarımsak

1/2 konserve kutusu hazır garnitür(küçük boy-tamek)

1 adet kuru soğan

1 çorba ka$ığı tereyağ,

1 çorba ka$ığı un

½ demet dereotu (veya maydanoz)

tuz,karabiber


yapılı$ı:

bir tencerenin içine balığı koyup suyla dolduruniçine 1/4 limon,1 adet kuru soğanın göbeği,1 çorba ka$ığı sirke ile yeterince tuz koyup kaynatınkaynamaya ba$ladıktan 5 dakika sonra balığı tencereden alıp kılçık ve derilerini ayıklayın

hazır yarım kutu garnitürü tencereye ilave edin,ate$i kısınayıklanmı$ balığın ba$ını temiz bir tülbente sarıp tekrar tencereye koyun bu arada daha önceki i$lem sırasında konmu$ olan soğan ve limonun alınmı$ olmasına dikkat edin ayıklanmı$ balık etlerini çok küçük parçalara doğrayıp tencereye ilave edin, yeterince karabiber serpin, ince doğranmı$ sarımsakları ve bir çorba ka$ığı tereyağ ilave edin

ayrı bir kapta iki çorba ka$ığı una tenceredeki sudan ilave ederek bulamaç haline getirin, yeterince inceltip tencereye tamamını dökün

tencereye doğranmı$ dereotu ilave edip hafif ate$te 15-20 dakika pi$irin


not:

1 limonu ,çorbayı içerken isteğe göre sıkmanız tavsiye olunur

2 çorbayı indirdikten sonra, ayrı bir kasede bir yumurta ile bir limon suyunu çırpıp terbiye olarak ilave edebilirsiniz (bakınız, sos ve garnitürler bölümü)

çorbaya uygun diğer balıklar:

balık çorbası her balıktan yapılabilir ancak a$ağıdakiler en iyi lezzeti verir iskorpit, adabeyi , öksüz, trança (kafası), lagos (küçük boy)


kırlangıç çorbası-2

(4 ki$ilik)


malzeme:

kırlangıç balığı , 300 gram (orta boy bir adet)

¼ adet limon

1 çorba ka$ığı sirke

4 di$ sarımsak

1 adet patates (iri)

1 adet kuru soğan

1 çorba ka$ığı tereyağ,

½ çay bardağı pirinç

½ demet dereotu (veya maydanoz)

tuz

karabiber


yapılı$ı:

bir tencerenin içine balığı koyup suyla dolduruniçine 1/4 limon,1 çorba ka$ığı sirke ile yeterince tuz koyup kaynatın kaynamaya ba$ladıktan 5 dakika sonra balığı tencereden alıp kılçık ve derilerini ayıklayıp küçük parçalara ayırın suyunu çorbada kullanmak üzere ayırın

tavada tereyağını eritin ince dilimlenmi$ soğanı tereyağında, yumu$ayana kadar pi$irin küçük küpler halinde doğranmı$ patatesleri de ilave edip pi$irin karı$ımın tamamını ayırmı$ olduğunuz balık suyuna ekleyin balıklarla birlikte pirinci de ilave edin

tencereye doğranmı$ dereotu ilave edip hafif ate$te 15-20 dakika pi$irin


not:

1 limonu ,çorbayı içerken isteğe göre sıkmanız tavsiye olunur

2 çorbayı indirdikten sonra, ayrı bir kasede bir yumurta ile bir limon suyunu çırpıp terbiye olarak ilave edebilirsiniz (bakınız, sos ve garnitürler bölümü)

çorbaya uygun diğer balıklar:

balık çorbası her balıktan yapılabilir ancak a$ağıdakiler en iyi lezzeti verir iskorpit, adabeyi , öksüz, trança (kafası), lagos (küçük boy)


levrek buğulama

(4 ki$ilik)


malzeme:

1 kg levrek

4 adet domates

100 gr mantar

2 di$ sarımsak

2 dilim limon

1 çorba ka$ığı beyaz $arap

1 çorba ka$ığı tereyağı

2 çorba ka$ığı domates sosu

3 adet sivribiber

5-6 dal ince kıyılmı$ maydanoz

karabiber

kekik, tuz


yapılı$ı:

levrekleri temizleyip iki yanından fileto çıkartın domatesleri rendeleyin mantarları limonlu suya yatırın

derince bir borcam kaba levrek filetolerı yerle$tirin üzerine rendelenmi$ domatesleri ve mantarı yayın sarımsak, beyaz $arap, domates sosu, kekik, tuz, karabiber, ye$il biber, kıyılmı$ maydanoz ve tereyağını ekleyin üzerine limon dilimlerini yerleºtirin 170oc’a ısıtılmı$ fırında 20 dakika piºirin

sıcak servis yapın


mayonezli balık çorbası

(4 ki$ilik)


malzeme:

1/2 kg kırlangıç

1 ba$ soğan

2 adet defne yaprağı

½ demet maydanoz

3-4 di$ sarmısak

1/4 kavanoz hazır mayonez

tuz

kırmızı pul biber


yapılı$ı:

tencereye 5-6 bardak su, defne yaprağı, ayklanmı$ maydanoz, bir ba$ bütün soğan ve balığı koyup 15 ila 20 dakika kaynatın balığı kevgirle sudan alıp derisini, kılçıklarını ayıklayın, kuyruğunu ve kafasını ayırın ayıkladığınız parçaları temiz bir tülbente sarıp suya iade edin ve 1 saat kadar kaynatın

mayoneze dövülmü$ sarmısakları ilave edip karı$tırın kırmızı biberle balık suyunu yava$ yava$ ilave edip karı$tırın balıkları da ilave edip kaynatın

sıcak servis yapınız

dikkat: bu çorba bir defada tüketilmelidir

bu yemeğe uygun diğer balıklar:

iskorpit, adabeyi, öksüz


mercan buğulama

(4 ki$ilik)


malzeme:

4 adet mercan (herbiri yakla$ık 250 gr)

2 adet kereviz (yaprakları ile birlikte)

2 adet havuç

2 adet kuru soğan

1 adet iri patates

1 adet limonun suyu

1 su bardağı su

1/2 su bardağı zeytinyağı

tuz ve karabiber


yapılı$ı:

kerevizleri soyduktan sonra halkalar ince halinde doğrayın ve yarısını tepsiye dizin patatesleri soyduktan sonra küçük parçalar halinde, havuçu ince halkalar halinde doğrayın soğanı da parçalar halinde doğrayıp havuç ve patatesle karı$tırın ve yarısını kerevizlerin arasına ve üstüne yerle$tirin

pulları ve içleri iyice temizlenmi$ mercanları kereviz halkalarının üstüne yerle$tirinkararınca tuz ve karabiberini ekin balıkların üstüne dilimlenmi$ kerevizlerin kalan yarısını dizin kerevizlerin arasına pataesleri, havuçları ve soğanların kalanını yerle$tirin zeytinyağını,limon suyunu ve suyu ilave edip üzerlerini yıkanmı$ kereviz yaprakları ile örtün üzerini kapakla kapatıp önce orta, sonra hafif ate$te 20 dakika kadar pi$irin suyu azalırsa su ilave edin

sıcak servis yapın


mezgit buğulama

(4 ki$ilik)

malzeme:

½ kg mezgit

2 adet domates

2 adet ye$il biber

3 yemek ka$ığı tereyağı

1 ½ su bardağı su

½ demet maydanoz

3 adet marul yaprağı

tuz ve karabiber


yapılı$ı:

balıkçınızdan temizlenmi$ olarak aldığınız mezgitleri fileto halinde iri parçalara bölünüz yıkadıktan sonra tuzlayıp dinlendiriniz

domates ve biberleri halkalar halinde kesiniz maydanozu ince kıyınız

buğulama yapacağınız kaba marul yapraklarını tabanın tamamını kaplayacak $ekilde yerle$tiriniz üzerlerine parçalanmı$ ve tuzlanmı$ mezgitleri yerle$tiriniz üzerine domates, biber ve maydanozları, balıkların tamamını kapayacak tarzda koyunuz tereyağını parçalar halinde üzerlerine yerle$tirip suyu ilave ediniz kapağını kapayıp orta ate$te 20 dakika pi$iriniz

sıcak servis yapınız


not:

mezgit karadeniz’de çok tutulan balıklardan biridir mezgit, trabzon mutfağında çok kullanılan bir balıktır ve mezgit buğulama da me$hur bir trabzon yemeğidir


sardalya buğulama

(4 ki$ilik)


malzeme:

400 gr sardalya

4 adet iri domates

5-6 adet çarliston biber

5-6 di$ sarımsak

sıvı yağ

tuz

karabiber

1 adet limon


yapılı$ı:

orta büyüklükte bir tepsi hafifce yağlanır ve halkalar halinde kesilmi$ domateslerin yarısı bir sıra halinde dizilir sardalyaların aralarına ufak parçalar halinde doğranmı$ sarımsağın tamamı yerle$tirilir , balıkların üzerine yeterince tuz ve karabiber serpilir

balıkların üzerine ince halkalar halinde dilimlenmi$ limonun tamamı ile çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ince ve uzun $eritler halinde kesilmi$ çarliston biberlerin tamamı ile halkalar halinde kesilmi$ domateslerin kalanı yerle$tirilerek balıkların üstü örtülür

tepsiye yarım çay bardağı likit yağ ile bir çay bardağı su ilave edilir ; tepsinin üstü bir kapak ile kapatılarak orta ate$te 40 dakika kadar pi$irilir(biber ve domateslerin ölmesi yemeğin pi$tiğini gösterir tepsinin suyunu zaman zaman kontrolda yarar vardır eğer biter gibi olursa su ilavesi gerekir)

buğulamaya uygun diğer balıklar:

hamsi, kefal (dilimlenmi$)


Mail For***dlanması Sonucu ALINTIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.