Balığın Buzdolabin Da Saklanması ! |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Balığın Buzdolabin Da Saklanması !Balıkları taze olarak tükettiğimizde hem yediğimizden keyif alırız,hem de besleyici özelliğinden yararlanmış oluruzÖncelikle yakalandıktan sonra ilk 8 saat içerisinde tüketilen balığın tadı,lezzeti ve ağızda dağılması bir başka olurKırmızı et bekleyebilir,fakat balığı uzun süre bekletemeyizÇünkü bekledikçe histamin oluşur(insan salığı açısından zararlı kimyasallar)Hamsi,sardalya,uskumru gibi kara etli,yağlı balıklarda bozulma durumunda histamin miktarı daha çok olduğundan zehirlenmelere yol açabilirBunun için balığı nasıl muhafaza edeceğimizi ya da buzdolabında ne kadar bekletebileceğimizi çok iyi bilmemiz gerekmektedir Balıklar genelde oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden fazla bir şey kaybetmeden durabilirlerBu kış ayları için olup,yazın daha da kısadırEğer balığı bugün yemeyeceksek kesinlikle temizlemeden buzdolabına koysak dahi bakteri üremesi olabilmektedirBüyük balıkları da bir sonraki güne bırakacaksak yıkayıp dolaba koyalım ancak asla küçük dilimlere bölmeyelimBalığı ne zaman tüketeceksek o zaman küçük dilimlere ayıralımBuzdolabına koyacağımız balıkları hafifçe tuzlayıp koyalım Buzdolapların buzluklarında sıcaklık 0 C ile -5 C arasında olduğu için burada muhafaza edilen balıklar 10 gün saklanabilir(bir ek bilgi hamsi oda sıcaklığında 2,buzdolabında 4 gün,mezgitin oda sıcaklığında 1,buzdolabında 3 gün yenebilir kalitede olduğu gözlenmiştir) Balığı hemen tüketmeyip birsüre saklayacaksak onu dondurmamalıyızÇünkü dondurulmuş balığın hücrelerinin içinde buz kristalleri oluşacağından,balık buzdan çözülürken kritallerin hücre çepherini yardığı,böylece balık etindeki öz sıvının dışarıya çıktığı tespit edilmiştirBu durumda da balığın lezzeti ve gıda değeri azalmaktadır Balıklar pişirilmeden önce yani yıkandıktan sonra tuzlanması tavsiye edilirBöylece balığın kendi suyunu kaybetmesi önlenmiş olur Bilgiler;Siz BALIKAVİNET dostlarımıza umarım faydalı olur… |
|