Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balık, mevsimde, yenir

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir



Her balığı her mevsim bulamadığınız gibi, hepsinin tutulma mevsimi ve lezzetli oldukları zamanlar farklıdır İşte aylara göre balığı ne zaman bulabileceğinizin kısa bir listesi


Ocak

Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Çinekop, kofana ve mezgit r Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur


ŞubatŞubatta başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder Tekir bolca çıkar Uskumru, lüfer, palamut ise yağını kaybetmeye başlar Gürnüşbalığı ve kefal lezzetle yenir


Mart

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir Gürnüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir Kofananın ise ızgarası olur Tekir lezzetlidir


Nisan

Kalkanın en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar Ancak kılıç çok lezzetli değildir Gürnüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur Eşkina bu ayda görülür


Mayıs

Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir Kefal ise lezzetlidir


Haziran

Haziranda balık az tutulur Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır Tekir, barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur


Temmuz

Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise lezzetsizdir


Ağustos

Çingene palarnutu mevsimi açılır Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir Sardalyanın en lezzetli zamanıdır Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur Kefal tavsiye edilmez


Eylül

Sardalya ve kılıç lezzetlidir Palamut irileşir, her türlü pişirmeye elverişlidir istavrit ve kırlangıç bolca çıkar


Ekim

Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları dönemdir Bu nedenle bol miktarda balık çıkar Uskumru turfanda olarak kendini gösterir Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır Palamut bolca çıkar Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit


Kasım

Uskumrunun en iyi zamanıdır Torik akışı başlamıştır Pisinin en lezzetli olduğu aydır Ekim ayında bol bulunan ve'lezzetii olan balıklar kasım ayında da vardır


Aralık

Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler Hamsi lezzetlidir Tekir bol bulunur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.