Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deniz, yemekler2, ürünlü

Deniz Ürünlü Yemekler-2

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünlü Yemekler-2



karides güveç (kavurmalı)

(4 ki$ilik)


malzeme:

28-30 adet karides(cimcime, çiğ)

4 adet çarliston biber

3 adet domates, iri

2 adet kuru soğan, iri

1 çorba ka$ığı biberiye

½ çay ka$ığı karabiber

½ çay kasığı kırmızı pul biber

1 çay ka$ığı zencefil

1 yemek ka$ığı margarin

100 gram rendelenmi$ ka$ar peyniri


yapılı$ı:

karidesler çiğ iken ayıklanır ve bir kenara ayrılır

soğanlar dörde bölünüp ince halkalar halinde doğranır biberlerin kapakları kesilip çekirdek yuvaları çıkarıldıktan sonra boylamasına ikiye bölünür ve doğranır domatesler de küçük küpler halinde doğranır

bir tavada margarin eritilip kızdırılır soğanlar atılıp yumu$ayıncaka kadar pi$irilir soğanların hemen ardından karabiber, zencefil, biberiye ve tuz ilave edilip karı$tırılır soğanlar yumu$adıktan sonra biberler ilave edilip yumu$ayana kadar pi$irilir domatesler ilave edilip pi$irilir yumu$ayınca bir çatal veya tahta ka$ık yardımıyla ezilir karidesler ilave edilir; tavanın kapağı kapatılarak 5 dakika pi$irilir ve kenara alınır

hazırlanmı$ karı$ım kaselere eºit olarak bölünür kaseler 200oc’a ayarlı fırında 10 dakika pi$irilir pi$mi$ güveçler fırından çıkarılıp üzerlerine rendelenmi$ ka$ar peyniri ve kırmızı pıul biber serpilerek tekrar fırına verilir ka$ar peynirleri güveçlerin üstünü tamamen örtecek $ekilde eriyince fırından çıkarılır

sıcak servis yapılır

sair hususlar:

aynı yemek büyük güveç kasesinde de yapılabilir ancak aynı tadı vermiyeceğinden porsiyon güveç kaselerinin kullanımı tercih edilmelidir ayrıca porsiyon kaseler yemeğin uzun süre sıcak kalmasını sağlar



karides kavurma (çin usulü)

(4 ki$ilik)


malzeme:

½ kg karides (cimcime-çiğ)

4 di$ sarımsak

3 adet ye$il soğa1 adet domates (irice)

1 çorba ka$ığı domates püresi (veya salçası)

1 kahve fincanı sıvı yağ

1 adet kök zencefil (kibrit kutusu büyüklüğünde ve taze)

1 çay ka$ığı tane karabiber

½ çay ka$ığı tabasco (acı sos)

1 çorba ka$ığı beyaz $arap

1 çorba ka$ığı soya sosu

tuz karabiber


yapılı$ı:

sıvı yağı derin bir kapta kapta kızdırın zencefilleri ince ince doğrayın sarmısakları da ince doğrayın ve ikisini birlikte kızgın yağda yumu$ayana kadar pi$irin

çiğ karidesleri ayıklayıp karı$ıma ilave edin ve 2 dakika kadar pi$irin önceden havanda dövülmü$ tane karabiberleri, tabasco'yu ve domates püresini ilave edip karı$tırmaya devam edin

bu arada domatesi de küçük küpler halinde doğrayın ve soya sosu ve $arap ile birlikte karı$ıma katın

ye$il soğanın yalnız ye$il kısımlarını kibrit çöpü büyüklüğünde daha önceden doğrayıp hazırlayın ve bu a$amada ilave edin tadlandırmak için yeterince tuz ve karabiber serpin

sıcak servis yapın


bbc-prime "the miracles of fish (110298, saat 2330) isimli programdan alınmı$tır


karidesli pilav

(4 ki$ilik)


malzeme:

200 gr karides

1 su bardağı pilavlık pirinç

1 fincan tereyağ

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 ba$ soğan

2 adet domates

2 adet ye$il biber (acı olmayan)

1 çay ka$ığı toz $eker

tuz

karabiber


yapılı$ı:

ha$lanmı$ ve ayıklanmı$ karidesleri (bakınız karides-genel hazırlanı$) büyüklüklerine göre iki veya üç parçaya bölün tereyağında kavurun kavurmaya doğranmı$ bir ba$ soğanı ilave edin soğanlar $effafla$maya ba$layınca sivri biberleri ve bilahare iri doğranmı$ domatesleri ilave edin kapağını kapatıp bir süre domatesler eriyinceye kadar pi$irin tuzunu ve biberini ekip pirinci içine dökün zeytinyağını ve $ekeri ilave edip karı$tırın üstünü örtecek kadar su döküp önce kuvvetli, sonra hafif ate$te pirinç suyunu çekene kadar , yakla$ık 10 ila 15 dakika pi$irin bu süre sonunda bir kere harmanlayıp üstünü kalın bir peçeteyle örtüp demlendirin

sıcak servis yapın

bu yemeğe uygun diğer balıklar:

ahtapot, kalamar, midye veya bunların karı$ımları


midye dolması

(4 ki$ilik)


malzeme:

30 adet büyük boy midye

6 adet kuru soğan

1 su bardağı zeytinyağı

200 gr çam fıstığı

2 su bardağı pirinç (baldo veya bersani)

4 bardak su (iki defa)

4 kahve fincanı ku$ üzümü

2 çorba ka$ığı toz $eker

tuz

karabiber

yenibahar

tarçın


yapılı$ı:

midyelerin kabuklarının üstlerini bıçakla kazıyarak iyice temizleyin ve karınlarını dipteki kası kırarak tamamen açın (dikkat ikiye bölmeyin) midyenin içindeki sakal ve incileri sivri bir makasın ucuyla temizleyin iyicene yıkayıp süzülmesi için bir kevgire koyup bekletin

soğanları ufak parçalar halinde doğrayın, fıstıkla beraber zeytinyağında kavurun buna yıkanmı$ pirinç ve tuz ilave edin pirinç suyunu çekince karabiber, tarçın, yenibahar, toz $eker ve dört bardak su ilave edin pirinç suyunu çekinceye kadar orta hararetli bir ate$te pi$irin ve bilahare kapağını kapayıp soğumaya bırakın soğuyunca kapağı açık midyelerin içine iyice doldurun ve midyelerin kapaklarını kapatın midyeleri bir tencerenin içine muntazam bir $ekilde hareket edemiyecek bir tarzda dizin, üzerine tekrar 4 bardak su dökün ve ağır ate$te suyunu çekene kadar pi$irin

servisini limonla beraber soğuk olarak yapın

dikkat edilecek hususlar:

midye çok dikkat edilmesi gereken bir deniz ürünüdür kirli sulardan, iskelelerin demir ve ah$ap ayaklarından toplanan midyeler hiçbir tad vermeyeceği gibi sağlığa zararlı da olabilir dolayısıyla midyenin muhakkak tanıdığınız bir balıkçıdan alınması $arttır

bir dahaki pi$irmenizde yenibahar yerine köri (curry) deneyebilirsiniz deği$ik bir lezzet ve aroma verir karar sizin


midye tava

(4 ki$ilik)


malzeme:

40 ila 60 adet ayıklanmı$ midye

½ litre bira

1 su bardağı un

1 su bardağı zeytinyağı

1 tatlı ka$ığı sirke

2 ila 3 adet yumurta

tuz

karabiber

kırmızı toz biber

limon

3 dilim bayat ekmek

6 ila 8 adet ceviz içi


yapılı$ı:

balıkçıdan aldığınız ayıklanmı$ midyeleri yıkadıktan sonra sakal ve inci açısından kontrol ediniz bazı midyelerin içinde "sakal" tabir edilen tek bir kıl ile "inci" tabir edilen ta$ taneleri olabilir eğer varsa bunları sivri uçlu bir makas ile temizleyin temizlenmi$ midyeleri bir kaba koyup üzerine biranın tamamını döküp buzdolabının +5oc’lık bölümünde en az 12 saat bekletin dinlenmi$ midyeleri çıkarıp birayı süzün (asla yıkamayın)

bayat ekmek dilimlerinin içlerini iyice ufalayın ve su ilave ederek koyu bir bulamaç haline getirin iyice dvülmü$ ceviz içlerini, bir çorba ka$ığı zeytinyağını, bir tatlı ka$ığı sirkeyi, birkaç damla limonu,kararınca kırkızı toz biberi ve tuzu ilave edip karı$tırın iyice karı$tıktan sonra bir kenara koyun bu yapılan sosun adı tarator’dur

tavada zeytinyağını iyice kızdırın midyeleri önce una, sonra çırpılmı$ yumurtaya bulayıp kızgın yağa atın unun rengi koyu portakal rengine yakla$ınca pi$mi$ demektir midyeleri her tabağa e$it miktarda koyup bir kenarına da taratoru koyup taze servis yapın

dikkat edilecek hususlar:

midye çok dikkat edilmesi gereken bir deniz ürünüdür kirli sulardan, iskelelerin demir ve ah$ap ayaklarından toplanan midyeler hiçbir tad vermeyeceği gibi sağlığa zararlı da olabilir dolayısıyla midyenin muhakkak tanıdığınız bir balıkçıdan alınması $arttır

midyelerin alındığı zaman taze (en fazla bir günlük) olması lazımdır aksi taktirde kabarmaz

her ne kadar bazı ki$iler midye tavaya limon sıkıyorlarsa da tavsiye edilmez midye taratorla yenir


soslu karides

(4 ki$ilik)


malzeme:

karides(iri), 24 adet

250 gr krema

1 bardak beyaz $arap

1 adet havuç

1 sap kereviz

1 ba$ kuru soğan

1 adet limon

½ demet maydanoz

5 çorba ka$ığı un

1 bardak zeytinyağı

karabiber

tuz


yapılı$ı:

çiğ karideslerin ba$ ve kabuklarını ayıklayın, sonra karidesleri içinde limonlu su bulunan bir kaba koyup 30 dakika kadar dinlendirin kevgirde suları süzüp durulayın una bulayıp kızgın zeytinyağında kızartın tavadaki yağı süzüp bir kenara alın ve tavada kalan karideslerin üzerine ºarap dökün ince kıyılmı$ havuç, soğan, kereviz yaprağı tuz ve biberle karı$tırılıp karideslere ilave dilerek 10 dakika kadar pi$irilir; bilahare karidesler bir ba$ka tabağa alınır kalan karı$ım kuvvetli bir ate$e oturtulup krema karı$tırılarak eklenir biraz koyula$ınca karidesler eklenir ve bir ta$ım kaynatılır

tabaklara dağıtıldıktan sonra ince doğranmı$ maydanoz serpilerek sıcak servis yapılır


karides yahnili makarna

(4 ki$ilik)


malzeme:

400 gr karides

1 adet kuru soğan

1 çorba ka$ığı un

½ bardak sıcak su

3 adet domates

½ demet maydanoz

175 gram makarna (spagetti)

sıvı yağ

2 çorba ka$ığı kırmızı $arap

tuz

karabiber


yapılı$ı:

kuru soğanı ince dilimleyin maydanozu doğrayın domatesi küçük küpler halinde kesin

tavada sıvı yağı kızdırın çiğden soyduğunuz karidesleri tavada soğanlarla birlikte kavurunüzerine un serpip tuz, biber ve domatesleri ekleyin domatesler yumu$ayınca $arabı ekleyin sıcak su ve maydanozuda ekleyip kısık ate$te karı$tırarak pi$irin

makarnaları tuzlu suda ha$ladıktan sonra kevgirde süzün tabaklara koyduktan sonra üzerleine karides yahniyi taksim ederek servis yapın


Mail For***dlanması Sonucu ALINTIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.