08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Balık Çorbası (İskorpit)
Merhaba arkadaşlar,
Kışın kapıda olduğu şu günlerde balık çorbasının tarifini verelim artık Çorba deyince akla iskorpit, kırlangıç, öksüz, kaya balığı, lipsoz, kikla gibi beyaz etli dip balıkları gelir ama balık çorbası beyaz eti olan her türlü balıktan yapılabilir İzmarit, ispari, hanos, iri lapin, tekir, barbunya gibi pek çok balık çorbaya katılabilir Çeşit arttıkça çorbanın çeşnisi de artar, çeşitli balıkları değerlendirmenin iyi bir yolu çorba yapmaktır Ayrıca kırlangıç, levrek, sinarit, fener balığı, orfoz, akya gibi türlerin irileri olursa, bunların gövdeleri daha uygun şekilde değerlendirilmek üzere ayrılır, kafaları ve kuyrukları ise 3-4 parmak etli kısım bırakılıp ayrılarak çorba yapılır ve harika olur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Çorba balıklarını temizlemek de kolaydır Pullarını kazımadan sadece içleri temizlenir ve olduğu gibi haşlanır Örneğin iskorpiti nasıl temizliyoruz? İşte böyle:
![](http://frmsinsi.net/images/forumsinsimages/44/03-08-2012T01-25-02497cd8_forumsinsi.net_.jpg)
Görüldüğü gibi sırt ve alt dikenlerini kesiyoruz, yüzgeçlerini ve kuyruğunu kesiyoruz İçini temizliyoruz Çorbaya hazır hale geliyor![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
2 kişilik klasik balık çorbası tarifi
4-5 adet normal boy iskorpit veya 700-800 gram beyaz etli balık
1 soğan, 1 havuç, 1 patates
Maydanoz
1 yumurta
zeytinyağı, limon
tuz, karabiber
Balıkları uygun boyda bir tencereye koyup, tencerenin yarısını biraz geçecek kadar su koyuyoruz Soğanın kabuklarını temizleyip komple tencereye atıyoruz Tuzu da ekleyip orta ateşte haşlamaya başlıyoruz 10 dakika sonra, balıkların gözleri beyazlaşınca ateşi söndürüyoruz Balık iri ise biraz daha fazla pişirmek gerekebilir, gözlerinin beyazlaşmasına bakmak gerekli![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Bu şekilde haşlanmış balığın eti henüz diri oluyor Balıkları suyun içinden bir tabağa alıp biraz soğumasını bekliyoruz Bu arada, haşlama yaptığımız suyu süzerek içindeki soğanı ve balık parçalarını ayırıyoruz Elde ettiğimiz balık suyunu tekrar tencereye koyup çorba için bekletiyoruz
Balıklar biraz soğuyunca etlerini ayırmaya başlıyoruz Haşlanmış olduğu için derisi kolayca çıkıyor Gövdesinden, kafasından, yanaklarından mümkün olduğunca et çıkartarak bir tabakta topluyoruz Etlerde diken,kılçık kalmamasına çok dikkat ediyoruz
Elde ettiğimiz etleri demin süzdüğümüz balık suyuna katıyoruz Havuç ve patatesi küp küp keserek, birkaç dal maydanozu doğrayarak, bunları da katıyoruz 15 dakika kadar bu şekilde orta ateşte pişiriyoruz Sonuna yakın göz kararı zeytinyağı da döküyoruz İşte oldu
Çorbayı içerken: Eğer çorbayı önceden yaptıysak tekrar ısıtıyoruz, tabii yukarıdaki işlemleri yeni yaptıysak böyle bir şeye gerek yok Son olarak asıl tadı veren terbiye işlemini yapmak lazım Bunun için bir yumurtanın sarısını bir kaba alıyoruz Üzerine yarım limon sıkıyoruz ve karışıtırıyoruz Bunu hemen çorbaya dökersek kesilir ve berbat bir şey olur Sıcak çorbanın suyundan azıcık alıp, onu da kapta yumurta ve limonla karışıtıryoruz Azar azar 2-3 kere daha çorba suyundan alıp karıştırıyoruz, böylece sıcağa yavaş yavaş alışmış oluyor Sonra bu terbiyeyi tenceredeki çorbaya döküp kepçeyle karıştırıyoruz Çorba servise hazır, en az 4-5 tabak çıkar İçerken de limon ve bol karabiber ekiyoruz![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Balık çorbası gereksiz malzemeler katmadan bu şekilde pişirilirse nefis olur, buzdolabında bekletilip 2-3 gün üst üste içilebilir Çok lezzetli ve faydalıdır İçki içtikten sonra da çok etkili bir ayıltıcıdır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Afiyet olsun efendim
|
|
|