08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Balık Nezaman Yenmeli
HANGİ BALIKLAR NE ZAMAN YENİLMELİDİR
Her balığın gelişimini tamamladığı, etinin lezzet kazandığı dönemler vardır Bu zamanlamalar göz önünde bulundurularak balık seçilmelidir Aylara göre balık seçimi şöyle yapılmalıdır
Ocak: Hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir Hamsi yağlı olduğundan ızgarası nefis olur Kefal da hamsi gibi yağlı dönemindedir ve her türlü yemeği yapılır Ayrıca palamut, lüfer, uskumru da iyi dönemlerindedir Levrek tat kazanır Kırlangıç, tekir ve barbunya yenilecek balıklardandır
Şubat: Bu ay genel olarak kalkan balığının rağbet gördüğü bir aydır Ayrıca uskumru, lüfer, palamut buğulama olarak yenir Kabuklulardan midye ve karidesin de zamanıdır İstavrit, izmarit, kıvamındadır Levrek en iyi zamanındadır
Mart: Kalkan iyice lezzet kazanmış, eti olgunlaşmıştır Tekir ve barbunya da bu ayın balıklarındandır Levrek, kırlangıç, ve midye revaçtadır
Nisan: Kalkanın ortalıktan kalkacağı ve son turfanda zamanıdır Yumurtalarını dökme zamanı gelmiştir Kırlangıç, levrek, tekir, barbunya yenilecek balıklardandır Kabuklulardan midye ve karides gene geçerlidir
Mayıs: Dip balıklarından iskorpit, dil, tekir, kırlangıç ile levrek, mezgit ve kabukluların zamanıdır Mercan da tat kazanmıştır
Haziran: Gerek balık yasağının başlaması ve gerekse göçmen balıkların göç etmesi nedeniyle balığın azaldığı bir aydır Bulunan balıklar yenir İstavrit, mezgit, izmarit lezzetli olur Mercan da yenilecek balıklardandır
Temmuz: Sardalya ve paparinanın çok bol çıktığı dönemdir Her iki balık da tam yağlı zamanındadır ve ızgaraları nefis olur Yavaş yavaş kolyoz ve uskumru görünmeğe başlar İzmarit lezzet kazanır Kabukluların en güzel zamanıdır
Ağustos: Palamut türü balıklar, önce çingene palamutundan başlayarak görünür ve çok lezzetli olur İzmarit, pavurya ve karides bu ayda güzel olur Sardalyanın hem bol çıktığı ve hem de en yağlı olduğu zamandır
Eylül: Palamutun saltanatı olan bir aydır Kolyoz, izmarit ve kırlangıç yenilecek balıklar arasındadır Mercan ve lüferin de artık yenilecek zamanı gelmiştir
Ekim: Balık yasağının kalktığı, balığın bollaştığı bir aydır Lüfer en güzel dönemindedir Çinekop da öyledir Uskumru, tekir, barbunya, palamut, izmarit, sardalya gibi balıklar yenir İstavrit bol çıkar ve tam tavalık zamanıdır Uskumru turfanda olarak çıkar
Kasım: Uskumrunun saltanat sürdüğü aydır Onunla birlikte ekimde çıkan balıklar da yenilecek balıklar arasındadır Palamut derya kuzusu denilen duruma gelmiştir Dil balığının lezzetli zamanıdır Pisinin en lezzetli olduğu zamandır
Aralık: Uskumru bu ayda da geçerlidir Lüfer, levrek ve hamsi çok lezzetli olur Palamutun son saltanatıdır Dil balığı geçerliliğini korur Pisi, barbun, tekir de yenilecek balıklar arasındadır
Bu listede sayılmayan balıklar hemen her mevsimde tatları aynı olan balıklardır Yukarıdakiler oldukça onlar tercih edilmemelidir
|
|
|