Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
midye, yemekleri

Midye Yemekleri

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Midye Yemekleri



midye yemekleri
****** SAÇ KEBABI: Deniz kıyısında sıradan bir saç levha üzerinde midyeler öylece konularak yapılan çok lezzetli bir midye yemeğidir Odun ateşi yakıldıktan sonra, kenarı taşlarla beslenip saç, ateş üzerine konur Midyeler sıra ile üzerine dizilir Pişince ağızlarını açarlar İçinden midyenin usaresi olan suyu çıkar Bu su da çok leziz bir tatdadır Öylece, kabuktan ağıza akıtılarak içilebilir Kabuklarından çıkarılan midyelerin üzerine limon ve karabiber ekilerek yenir********
********TAVASI: Un ve yumurta sarısından su ile karıştırılarak yapılan sosa midyeler batırıldıktan sonra, galeta ununa bulanarak tavada kızdırılmış yağın içine atılır Midyelerin şişmesi için su yerine madensuyu ya da bir miktar karbonat konabilir
****** GÜVECİ: Karides güveci gibi yapılır
****** PİLAVI: Midye sayısına göre kararlaştırılacak olan soğanlar çentilerek ince doğranır ve zeytinyağında, çamfıstığı ile kavrulur Pembeleşince içine, bir bardak su ve ayıklanmış, temizlenmiş midyeler konur Suyunu çekinceye kadar pişirilir Daha önce sıcak suda ıslatılıp bekletilmiş pirincin ölçüsüne göre gereken su, yarım fincan kuşüzümü ve bir tatlı kaşığı tozşeker konur Bunlar iyice kaynatıldıktan sonra sıcak suda bekletilmiş pirinç içine salınır ve birlikte birkaç kez karıştırılır Ağır ateşte pişirilmeye bırakılır Ateşten indirilince üzerine karabiber, kırmızıbiber, yenibahar konup demlenmeye bırakılır Demlendikten sonra, alt-üst olacak şekilde iyice karıştırılarak servise verilir
****** DOLMASI: Bir bıçakla ortalarından girilerek kabukları açılan midyenin içi elle çıkarılır tuzlu su içine atılır Çünkü, midyenin tüm tadı içindeki özsuyundan gelir Tuzlu su içine atılınca midyenin içindeki özsuyu tutulur, dışarı atılmaz Kabuklar güzelce kazınıp, temizlenir Birbirine sürterek de bu iş olabilir Tıpkı midye pilavında olduğu gibi midyeli iç hazırlanır Bu içten midye kabuğunun içine bir kaşık konup, üzerine bir midye içi bırakılarak iki kabuk birbiri üzerine gelecek şekilde kapatılır Bir tencerenin içine maydanoz sapları dizilip midyeler bunun üzerine üstüste konur Kenarından bir-iki bardak su konup tencerenin kapağı kapatılır ve ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir
****** PİLAKİSİ: İçi çıkarılmış midyeler iyice yıkanır, varsa sakalları temizlenir Midye sayısına göre değişecek olan soğanlar ince ince çentilir ve zeytinyağı içinde pembeleşinceye kadar kavrulur Gene midye sayısına göre değişecek olan sayıda patates, havuç ve domates küçük, zar gibi parçalara bölünerek soğanın içine katılır, karabiber ve kırmızıbiber ilave edilir 10-15 dakika daha kavurma işine devam edilir Bu karışımın üzerine, süzülmüş olan midyeler dizilir ve midyelerin üzerine de kuşbaşı doğranmış domatesler konarak yarım saat kadar daha pişirmeğe devam edilir İndirmeden önce ince doğranmış maydanoz yemeğe katılır Soğuk olarak yenir Limon sıkılabilir
****** ÇORBASI: Balık çorbası kullanılan Türk mutfağında, pek midye çorbası yapılmaz Halbuki midye çorbasının tadı, balık çorbasından aşağı kalmaz Hatta daha da iyidir Burda önemli olan; midyeleri, kabuklarını iyice temizledikten sonra kabukları ile birlikte haşlamaktır Böylece haşlanan midyeler kabuklarını açarak tüm özsuyunu döker Bu son derece lezzetli, tadı anlatılamayan bir özsudur Midyelerin kabukları tencereden alınır ve atılır Zar büyüklüğünde doğranmış, patates, havuç, domates parçaları karışımın içine atılarak pişirmeğe devam edilir Karabiber, kırmızıbiber ilave edilir Başka bir kapta tereyağı ve un karıştırılarak boza kıvamına getirilir ve bu karışım da kaynamakta olan midyelerin üzerine yavaş yavaş dökülerek yedirilir Çorbanın kıvamı un ilavesi, ya da fazla kaynatılarak ayarlanır İndirmeğe yakın çok ince doğranmış maydanoz ilave edilir
****** MİDYE SOTE: Midye çorbasında olduğu gibi, midyeler kabuklarını açmadan güzelce temizlenir Bunun için kaya midyeleri kekomozlu olduğu için birbirine sürterek temizlenebilir Kum midyeleri ise daha temiz olduğundan bir bıçak sırtı ile kazınarak temizlenir 20-25 adet bu şekilde temizlenmiş midye bir tavanın dibini ancak kaplamış kızgın bir yağda ince doğranmış soğan, kırmızı ve karabiber, çok az kekik, iki diş sarımsak, ince kıyımış maydanoz, dereotu ve bir tutam fesleğenle harmanlanıp karıştırılarak pişirilir Bir süre sonra midyelerin kabukları açılır ve özsuyu da yemeğin içine karışır Kabuklarını açmış midyeler bir maşa ile ayrı bir tabağa alınır Tavada kalan baharatlı midye özsulu yağ midyelerin açık kabukları içine sos olarak dökülür Servise verilirken tuz konur

kaynak:wwwavgununet sitesine tesekkür ederiz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.