![]() |
Allah'in Kullarına Merhamet'i |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'in Kullarına Merhamet'iAllah'in Kullarına Merhamet'i Hiç düşündünüz mü; Allah (cc) kullarını ne kadar seviyor, cehenneme gitmemelerini ne kadar istiyor? isterseniz sözü uzatmadan bir kudsî hadisin hatırlatmasına bir göz atalım, sonra diğer misallere geçebiliriz ![]() Rabbimizin en çok sevdiği şey nedir, biliyor musunuz? Kudsî hadiste şöyle bildiriliyor: - Rabbimiz kulunun işlediği amelleri içinde en çok tevbesini sever ![]() - Neden? - çünkü tevbe eden kul cehennemden kurtulur da ondan ![]() ![]() Hatta bir ana, yavrusunu ateşe atmayı nasıl istemezse Rabbimiz de kulunu cehenneme atmayı ondan çok daha fazla istemez ![]() Nitekim bir defasında ashabdan biri bir çocukluk hatırasını anlatırken demişti ki: - çalılıkta dolaşırken bulduğum bir kuş yuvasından yavruları alıp koynuma koymuştum ![]() ![]() Efendimiz (sav)in buna sorusu şöyle oldu: - Bu annenin yavrusuna bu kadar acıması sizi hayrete mi düşürdü Efendimiz (sav) şu nu ilave etti: -- Hiç şüpheniz olmasın Allah (cc)ın kullarına acıması bu annenin acımasından (kıyas kabul etmeyecek derecede) fazladır ![]() Bir defasında kadının biri çocuğunu kaybetmiş, deli gibi bir oraya bir buraya koşuyor, yavrusunu arıyor, bulduğu yabancı çocukları da bağrına basıp hemen oracıkta emdiriyordu ![]() Kadının bu heyecanını gören Efendimiz (sav) yanındakilere; - Böylesine şefkatli şu kadın hiç yavrusunu ateşe atar mı, diye sordu ![]() - Atmaz! dediler ![]() Efendimiz (sav) de tasdik etti; - Ben de öyle biliyorum, atmaz, dedikten sonra buyurdu ki: - işte Allah (cc) da bu kadından çok fazla merhametlidir ![]() Evet, evet ![]() Bir yolculuktan dönülüyordu ![]() ![]() - Sen Allah (cc)ın peygamberisin değil mi? Efendimiz (sav) de; - Hiç şüphen olmasın, buyurdu ![]() Bunun üzerine kadın şöyle dedi: - Allah (cc)ın kullarına merhameti bir ananın yavrusuna olan merhametinden daha çok değil mi? Efendimiz (sav): - Hiç şüphen olmasın öyledir, buyurunca kadın: - öyle ise bir ana yavrusunu ateşe atmaz, diye sızlandı ![]() Efendimiz (sav)in gözleri yaşardı da buyurdu ki: - Yüce Allah (cc) ancak kendisine isyan edenleri ateşe atar ![]() Demek oluyor ki, Allah (cc) kullarını ateşe atmayı asla istemiyor, sonsuz merhamet ve şefkati ateşi gerektirmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sözün özü bu olsa gerek ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|