![]() |
Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Seni sevgisinden YARATAN, senin dışında olan her şeyi de sevgisinden yarattığını unutma ![]() Yarattığını sevdiğin kadar ALLAH'ı sevmiş olursun ALLAH NASIL DAVRANMAMIZI İSTİYOR? Sana vahyedilene uy ve ALLAH hüküm verinceye kadar sabret O, hakimlerin ( hüküm verenlerin ) en hayırlısıdır ![]() YUNUS suresi 109 ![]() ( Demeyi,susmaya tercih edelim! Bildiğimiz ile bilmeyene yol gösterelim, yardımcı olalım, her hal ile verelim yine verelim! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH yolunda olanlar neler yaparlar : Ali İmran suresi, ayet 134 – 135 ![]() O takva sahipleri bollukta ve darlıkta harcayıp yedirenler, öfkelerini yutanlar, insanların kusurlarını bağışlayanlardır ![]() ![]() Hadis : Üç şeyi kendinde bulunduran kimseyi ALLAH kolay bir hesapla geçiştirir ve onu Rahmeti ile cennetine koyar: Vermeyene vermen, sana haksızlık edeni bağışlaman, seni ziyaret etmeyeni ziyaret etmen ![]() Yorum: Gönlünü pak mı yapmak istiyorsun: öyleyse kuluna göre söz edip tavır alma, her kulu bir tutup, bütünün parçası olduğunu bilip karşılıksız hizmet et ve her haliyle sev ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH'dan razı olmak : Fecr suresi, ayet 28 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Değerli arkadaşlarım!Bu konu çok uzun olduğu için flood yapmak zorunda kalıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Dön RABB'ine, sen O'ndan razı, O da senden razı olarak ![]() Gümüşhanevi,1367 nolu hadis: Kişinin ALLAH katında bir derecesi bulunur ![]() ![]() ![]() Yorum: ( Kulun varlığı nedir ? ALLAH'ımın NUR'udur! ALLAH'ımın NUR'unu harcamadı isen, korkun nedendir ? Bilmeden,harcanmaz! AŞK'ı gönülde oldukça,” ALLAH'ım SEN' inleyim!” dedikte; ALLAH'ımın gönderdiğinden başka kuvvet gelmez, gelse de barınamaz! "ALLAH'ım SEN'den geldim, ADI'n ile söze girdim, şüpheyi cümle gönüllerden sildim!” denilmeden gelinmez ![]() ![]() ALLAH'ın ve RESULÜ'nün önüne geçmeyin: Hucurat suresi, ayet 1 ![]() Ey iman edenler; söz ve hareketlerinizle ileri varıp da ALLAH'ın ve RESULÜ'nün önüne geçmeyin; ALLAH'dan korkun ![]() ![]() Gümüşhanevi, 1792 nolu hadis: Ben son fakat ( yaratılış itibari ile ) ilk peygamber olarak gönderildim ![]() ![]() ![]() Yorum: " OL " DİYEN YÜCE TANRIM her kula şefaatçı olarak RESULÜ'nü seçti ![]() ![]() Alay etmek, kötü lakap takmak: Hucurat suresi, ayet 11 ![]() Ey iman edenler; Bir kavim, diğer bir kavimle alay etmesin; olur ki, alay edilenler kendilerinden daha hayırlı bulunurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 1468 nolu hadis: İnsanlarla alay eden kimseler var ya kıyamette onlardan birine Cennetten bir kapı açılacak, haydi gel! Denilecek ![]() ![]() Gümüşhanevi 275 nolu hadis: Kardeşlerinizi isimleri ile çağırın, onları lakaplar takarak çağırmayın ![]() Yorum: Hepimizin YARATAN'ı bir, O'ndan geldik, O'na döneceğiz, hepimizde şah damarımızdan da yakın O, demek O bendeyse, sende de O var, alay ettiğin kişide de ![]() ![]() ALLAH'tan nasıl yardım dilemeliyiz: Bakara suresi, ayet 153 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Ey iman edenler! Sabırla ve ibadetle ALLAH'tan yardım dileyin ![]() ![]() Gümüşhanevi 3730 nolu hadis: ALLAH'ın fazlından isteyiniz! Çünkü ALLAH kendisinden istenmesini sever ![]() ![]() Yorum: Niyaza dururken önce tamamen boşalalım…… ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH'ın yardımcıları olun: Saf suresi,ayet 14 ![]() Ey iman sahipleri! ALLAH'ın yardımcıları olun! Hani, Meryem oğlu İsa, havarilere: " ALLAH'a gidişte benim yardımcılarım kimdir? " demişti de, havariler; " Biz ALLAH'ın yardımcılarıyız ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum: Her sözümüz RABB'imizin dileğince ağzımızdan çıkmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Affedip yardım etmek: Maide suresi, ayet13 ![]() Sonunda verdikleri misakı ( ahd ve sözlerini ) bozdukları için onları lanetledik de kalplerini kas katı yaptık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 4865 nolu hadis: ALLAH katında güzel ahlak üçtür: Sana haksızlık edeni bağışlaman, sana vermeyene vermen, seni ziyaret etmeyeni ziyaret etmen ![]() Yorum: ( İman edelim ki; ALLAH her olanı görücüdür, O vericidir, O hatalarımızı af dilersek silicidir ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH insanlara zulmetmez: Yunus suresi, ayet 44 ![]() ALLAH insanlara hiç bir şekilde zulmetmez ![]() ![]() Gümüşhanevi 6205 nolu hadis: Ey Aişe, ALLAH kullarına lutfu ile muamele edicidir ![]() ![]() Yorum: Her soruda önce kendimizi yoklayalım: Diyelim ki: Dayandığım ALLAH'ım asla beni bırakmaz, zor ile kaynaşsam da ateş ile yakmaz, kördüğüm gördüğüm olaylarda zora sokmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Anlaşmazlıklarımızı ALLAH'a ve Peygamberimize havale edelim: Nisa suresi, ayet 59 ![]() Ey iman sahipleri! ALLAH'a itaat edin: Resule ve sizin içinizden olan iş ve yönetim sahibine de itaat edin ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 1810 nolu hadis: Dileğini ALLAH'a sunmayana, ALLAH gazap eder ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Yorum: Darda olduğumuz an; sadece O'nunla konuşalım ve O'nunla dertleşelim, O'nu uzakta arama, O sana şah damarından da yakın, yani O bizde ![]() ![]() Bu dünya bir oyun, bir eğlencedir: En-am suresi, ayet 32 ![]() Şu iğreti, basit hayat bir oyun ve eğlenceden başka şey değildir ![]() ![]() Gümüşhanevi 2168 nolu hadis: Ey nas, dünya geçici bir 'dır! Onu iyi olan da alır, kötü olan da! Ahiret ise gerçek bir va'ddır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum: Ağız; dünyaya açılan bedende, kapı… ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başkasının günahını çekmek var mı ? : El ısra suresi, ayet 15 ![]() Kim doğru yolda giderse ancak kendisi için doğru yolda bulunur ( sevap kendisinedir ) ![]() ![]() ![]() ![]() Celal Yıldırım 3476 ![]() ![]() ![]() Bütün işleri ALLAH düzenler: Secde suresi, ayet 5 ![]() Gökten yere her şeyi tedbir eden O'dur ![]() ![]() ![]() Yorum: ( O'nun yarattığına söz etmeyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağışlamak : Şura suresi, ayet 43 ![]() Her kim de sabredip suç bağışlarsa, işte bu işlerin en hayırlısındandır ![]() Yorum : Her kulu, ALLAH'ımın kuludur! Bilelim – sevelim, hali ne olursa olsun, birlikte kalalım ![]() ![]() ![]() Bize verilen nimetler cümle ile pay edilmek için verilmiştir : Münafikun suresi, ayet 10 ![]() ( Bakara 254 – 272, Yasin 47 ) Birinize ölüm gelip de : Ey RABB'im, beni kısa bir müddet için geciktirsen de sadaka versem ve salih kimselerden olsam, demeden önce size rızık olarak verdiğimiz şeylerden ALLAH yolunda sarfedin ![]() Yorum : ( Resulü der ki : RABB'ime en büyük niyaz ; kulu ile kulluğunu paylaştığındır, sevgini paylaştığındır, lokmanı paylaştığındır ! Paylaşan, asla kaybetmez! Ne nefesinde, ne kesesinde, ne hevesinde, ne bedeninde eksilen görülmemiştir ![]() ALLAH bütün günahları affeder : Zümmer suresi, ayet 53 ![]() Şuara 82 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?De ki, Ey öz benlikleri aleyhine sınırı aşan / aşırı giden kullarım ! ALLAH'ın rahmetinden ümit kesmeyin ![]() ![]() ![]() Celal Yıldırım, 5266 ![]() ![]() Yorum : ALLAH'ımın verdiği her olayda, BÜYÜKLÜĞÜNÜ görelim; gönlümüze uymasa da, bize hoş gelmese de…… ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başkalarının günahlarının affı için ALLAH'a dua et : Muhammed suresi, ayet 19 ![]() Şimdi ey Resulüm, şunu bil ki, ALLAH'dan başka hiçbir ilah yoktur ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 905 nolu hadis : Biriniz ( din ) kardeşinde nasihata muhtaç bir kusur görürse onu hatırlatsın ![]() 1006 nolu hadis : Başkası için afiyet dile ki, ALLAH sana da ihsan etsin ![]() 1341 nolu hadis : Dua, gelen ve gelecek olan musibetlere karşı faydalıdır ![]() ![]() Yorum : Tek bir beden olduğumuzu bilelim, niyazlarımızda " bana " demeyelim, " bize " diyelim, biz dediğimizde o bizlikte ben de varım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytandan ALLAH'a sığınmak : Fussilet suresi, ayet 36 ![]() Eğer şeytandan gelen kötü bir düşünce seni dürtecek olursa, hemen ALLAH'a sığın! Çünkü O, işitendir ve bilendir ![]() Gümüşhanevi 851 nolu hadis : ( Ya Eba Hüreyre ) Şeytan lanetlendiğinde o, ben " Melun olarak lanetlendim!”der; ( fakat ) ondan ALLAH'a sığınırsan ( bu sefer ) o, belim kırıldı der ![]() Yorum : Gönlünü ALLAH ile öyle doldur ki, şeytana yer kalmasın ![]() ![]() Din hakkında emin olmadan konuşma : El Haç suresi, ayet 3 ve 8 ![]() 3 ) İnsanlardan kimi de vardır, ALLAH'ın dini hakkında bir bilgisi olmadığı halde, mücadele eder de, her inatçı şeytana tabi olur ![]() 8 ) İnsanların kimi de vardır ki, ne bir bilgiye, ne bir delile, ne de aydınlatıcı bir kitaba dayanmaksızın ALLAH'ın dini hakkında mücadele eder ![]() Gümüşhanevi 2393 nolu hadis : " Dini mevzularda " titizlik, ancak ümmetimin Salihlerinde, iyilerinde ve müttakilerinde olur, başkalarında bulunmaz ![]() 2326 nolu hadis : Dinde bilgi sahibi olmak her Müslüman için ( vazgeçilmez ) bir haktır ![]() Yorum inde baskı olmaz! Baskı ile sevgi verilmez! " Sev! ![]() ![]() ![]() ![]() İslamiyetin şartları KUR'AN dadır! Resulümüz onu da verdi, KUR'AN da verilenin gününe uymasını her mümin kuldan istedi ![]() Ecnebilerle evlenmek helaldir : Maide suresi, ayet 5 ![]() Bu gün temiz ve pak nimetler size helal kılındı ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 4420 nolu hadis : Sana İsrafil, Cebrail, Mikail, Hamele-i Arş, ben de içlerinde olduğum halde dua etseler ( bile ) sen yine ALLAH'ın sana yazdığı kadınla evlenirsin ![]() E M İ R N A M E |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Bu emirnameyi kendi ümmetim için,doğuda ve batıda,uzakta ve yakında olan,genç – ihtiyar, bilinen veya bilinmeyen Hiristiyanlar için yazıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlara karşı hareket edenler ALLAH'a ve PEYGAMBER'lerine düşman sayılacaklardır ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Ağustos 623 1 ![]() ![]() ![]() Gizli ve sessiz dua etmek : A'raf suresi, ayet 55 ![]() RABB'inize yalvararak ve gizlice dua edin ![]() ![]() Gümüşhanevi 589 nolu hadis : Biriniz dua ettiği zaman, kendi duasına ( da ) amin,desin ![]() 1341 nolu hadis : Dua, gelen ve gelecek olan musibetlere karşı faydalıdır ![]() ![]() Yorum : Unutmayalım ki, ALLAH'ım bizim hayrımıza olan dualarımızı kabul eder ![]() ![]() ![]() ![]() Duanın, kula zararı olmaz! Mezardan geçerken okuyalım: Ruhlar etrafımıza toplanır, bizi korurlar ![]() ![]() ![]() " ALLAH'ım! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolun uyuştumu, oku; PEYGAMBER'imiz ve cümle ümmetinin Ruhuna ( unutma, kainattaki her zerre o'nun ümmetidir ) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel bir söz, başa kakılan sadakadan üstündür : Bakara suresi, ayet 263 ![]() Güzel, yapıcı bir söz, bir bağışlama, ardından bir eziyet gelen sadakadan daha üstündür ![]() ![]() Gümüşhanevi 3928 nolu hadis : Güzel söz söylemelisin, bol selam vermelisin, yemek yedirmelisin ![]() Yorum : Şunu bilelim ki; " hoş söz, her kulda; Öz söz, Er kulda olur " ! Dilden söylenen, gönülden geleni bildirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cahillerden uzak durmak : A'raf suresi, ayet 199 ![]() Affetmeyi esas al ![]() ![]() Yorum : Elindeki pırlantayı cahile versen cam parçası diye çöpe atar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göç'te ( öldüğünde ) kişi kendi kendini yargılar : Isra suresi, ayet 14 ![]() Oku kitabını ! Bu gün hesap sorucu olarak öz benliğin yeter ![]() Hadis : Her insanın ameli boynuna asılı bulunacak ![]() Yorum : Göç'te ( öldüğünde ) bavulunda götürdüğün, işlediğin hayır ve şer'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes ALLAH'a varacak : En – am suresi, ayet 36 – 38 ![]() ![]() 36 ) Senin davetini, samimiyet ve can kulağı ile dinleyenler ancak kabul eder ![]() ![]() ![]() 38 ) Yerde yürüyen hayvan ve iki kanadiyle uçan kuşlardan hepsi ancak sizin gibi ümmetlerdir ![]() ![]() ![]() Yorum : ( Acıyan ALLAH'ımın, gördüğünü – bildiğini, her kulda var olanı varettiğine inanırsan; kasıttan uzak kalırsın, ASLI'nı öylece bulursun ![]() Resulü'müz der ki : " Ten gibi beni ansalar,” ille ALLAH! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " ALLAH'ım ! ![]() ![]() ![]() Hesaba yalnız ALLAH çeker : Ra'd suresi, ayet 40 ![]() Onlara vaad ettiğimiz azabın bir kısmını sana göstersek de, seni vefat ettirsek de, ey Resulüm sana düşen ancak tebliğdir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Yorum : Olacağı ALLAH'ım hazırlar, kulun önüne serer ![]() " ne olacak " demesin! Gücünü ; niyetine değil, niyazına harca ![]() ![]() Fenalıktan alıkoymayanların hali : Maide suresi, ayet 79 – 80 – 2 ![]() İşledikleri kötülükten bir birlerini vazgeçirmiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Celal Yıldırım 5266 ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum : Emrine uymayanlar, gönlünde HAK sesini duymayanlar, bilseler sonlarını, silerler dünlerini ![]() ![]() Sizi doğru yoldan çeviriyorlarsa babalarınızı ve kardeşlerinizi dost edinmeyin : Tevbe suresi, ayet 23 ![]() Ey iman edenler ! Babalarınız ve kardeşleriniz, eğer imana karşı inkarı seviyorlarsa, onları dostlar edinmeyin ![]() ![]() Celal Yıldırım 2456 ![]() ![]() Yorum : Bizi ALLAH'ımın emirlerinden başka şey yapmaya zorluyorlarsa, anne, babamız, kardeşlerimiz ve akrabalarımız olsalar dahi onlara uymayalım ![]() ![]() İnsanları doğru yola iletmek : Nahl suresi, ayet 125 ![]() Ey Resulüm, insanları KUR'AN'la , güzel söz ve nasihatla RABB'inin yoluna davet et ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 1258 nolu hadis : ALLAH Azze Celle, melekleri, hatta yuvasındaki karıncalar, denizdeki balıklar bile, insanlara iyiyi ( doğruyu ) öğreten kimselere salat (istiğfar) ederler ![]() Yorum : İnsana onu tenkid ederek yol göstermeyelim: hatalı hallerini yüzüne vurmayalım ![]() ![]() ![]() ![]() İyiliği emretmek, fenalıktan alıkoymak : Ali İmran suresi, ayet 114 ![]() ![]() Yavrucuğum : namazı kıl, iyiliği emret, kötülüğü yasakla, başına gelene sabret ![]() ![]() Gümüşhanevi 2109 nolu hadis : Kim bir sapıklığa ( halkı ) çağırırsa ve bunda kendisine uyulursa, kendisine uyanların vebalini de üstüne alır,onların vebalinden de bir şey eksilmez ![]() ![]() ![]() Yorum : Doğruyu : yüzüne tokat atarcasına söylemeyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsraf etmeden yiyip içmek : A'raf suresi, ayet 31 ![]() Ey Ademoğulları! Tüm mescitlerde süslü, güzel giysilerinizi kuşanın ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 68 nolu hadis : Ey Ademoğlu! Yanında sana yetecek kadar var; oysa sen, seni azdıracak şeyi istiyorsun ![]() ![]() Yorum : Her verilen cümle için verilir, azdan çoktan kaçalım ve her şeyi gereği gibi kullanalım ![]() ![]() İman – Akıl kullanmak : Yunus suresi, ayet 100 ![]() ALLAH'ın izni olmadıkça, hiçbir kimsenin iman etmesi mümkün değildir ![]() ![]() Yorum : ( Umut edilenin olması, kulun mucize beklemesi, zayıflık değildir ![]() ![]() ![]() " Hepsi güzel! " diyecek; o zaman, kulluğunu bilecek ) Her aklımıza geleni söylersek, ya gönül kırarız ya da kafamızı ![]() ![]() ![]() ![]() İnşallah : Kehf suresi, ayet 23 – 24 ![]() Hiçbir şey hakkında : " Ben, bunu, muhakkak yarın yaparım " söyleme ![]() ![]() ![]() İmtihan : Bakara suresi, ayet 155,156,157 ![]() ![]() Yemin olsun ki sizi korku, açlık; Mallardan – canlardan – meyvelerden eksiltme türünden bir şeyle mutlaka imtihan edeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 983 nolu hadis :İnsanlar içinde en ağır imtihana çekilenler Peygamberlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Yorum : Bizler birbirimiz ile imtihan ediliriz ![]() ![]() ![]() Yaşayacaklarımız önceden kayıtlıdır : Hadid suresi, ayet 22-23 ![]() ![]() Yeryüzünde ve kendi benliklerinizde meydana gelen hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce bir KİTAP 'ta belirlenmiş olmasın ![]() ![]() ![]() ![]() Hadis : Kulun ne olacağının yazıldığı hadis çok uzun ve teferuatlı yazıldığı için sayfamıza yazmadık, lütfen Celal Yıldırım'ın KUR'AN tevsiri 6 ![]() ![]() ![]() Yorum : ( Yaşantımıza verilen, kaderimizde görülen; en iyisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk yaradılışı biliyorsunuz : Vakıa suresi, ayet 62 ![]() İlk yaradılışınızı biliyorsunuz: o halde niçin düşünmüyorsunuz ? Yorum : Hiç bir şey yaratılmadan yani her şey enerji halindeyken biz neredeydik? O'nda değilmiydik? Peki kader yazılırken biz neredeydik? O'ndaydık çünkü biz YARATAN ile bir bütünüz ve orada da, burada da ( aslında orası burası bir bütün, arada boşluk yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız çocukları müjdelendi : Zuhruf suresi, ayet 17 ![]() Onlardan biri, Rahman'a benzer gösterdiği / Rahman'a isnat ettiği kız evlatla müjdelendiğinde, yüzü simsiyah kesilir de öfkeden yutkunur durur ![]() Yorum : Bir ayette " Akıllarını gereği gibi kullanmadıkları için hesaba çekileceklerdir " deniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşlerinizle iyi geçinin : Nisa suresi, ayet 19 ![]() Ey İman edenler! Kadınlara zorla mirasçı çıkmayın, size helal olmaz ![]() ![]() ![]() Hadis : Bir erkek hanımını döverse, kıyamette ben onun davacısı olurum ![]() Mümin erkeklerle, mümin kadınlar bir birlerinin dostlarıdır ![]() Celal Yıldırım 1252 ![]() ![]() Yorum : ALLAH için, sonsuza dek yaratılmış her insan sevgiye layıktır; sevilmelidir, övülmelidir ![]() ![]() ![]() Eş ve çocuklarınızı affedin : Tegabun suresi, ayet 14 ![]() Ey iman edenler ! Şu bir gerçek ki, eşlerinizin ve evlatlarınızın içinden size bir düşman vardır; onlara karşı dikkatli olun ![]() ![]() Yorum : Eğer her hale hata bulursak, her insanda kusur arar görürsek, huzurlu ve mutlu olamayız, mühim olan kusurları görmemek ve affedici olmaktır ![]() Eşlerimize sevgi ve şefkatli olmalıyız : Rum suresi, ayet 21 ![]() O'nun size öz nefsinizden zevceler yaratması, O'nun ayetlerindendir ![]() ![]() ![]() Yorum : Eşlerimizin gönlünü alır seversek ALLAH'ımın lütfuna ereriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KUR'AN'ı anladığın dilde oku : İbrahim suresi, ayet 4 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Biz, her gönderdiğimiz Peygamberi, ancak bulunduğu kavminin diliyle gönderdik ki, onlara apaçık anlatsın ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 166 nolu hadis :Evet; ben onun batınını ( içini ) okuyorum, siz dışını okuyorsunuz! buyurdu, Ashab: için dıştan farkı nedir? diye sordular, ALLAH'ın Resulü: Ben onu anlamını düşünerek okuyup içindekiyle amel ediyorum: siz ise onu okuyorsunuz ve böylesiniz ( eliyle işaret etti ve yana doğru hareket ettirerek: düşünmeden çabucak okuyorsunuz ) buyurdu ![]() Gümüşhanevi 781 nolu hadis : Okuyucu ( KUR'AN ) okuduğu zaman, hata ederse yahut teganni yaparsa ya da okuyan acemi ise, melekler onu indirildiği gibi tam olarak yazar ![]() Yorum : KUR'AN'ı okumak değil, yaşamaktır önemli olan ![]() ![]() ![]() KUR'AN kişilere eziyet çeksinler diye indirilmedi : Ta-ha suresi, ayet 2 ![]() Ey Resulüm, KUR'AN'ı sana eziyet çekesin diye indirmedik ![]() Gümüşhanevi 1343 nolu hadis : Din kolaylıktır ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 1769 nolu hadis : Siz kolaylaştırıcılar olarak gönderildiniz; zorlaştırıcılar olarak değil ![]() Yorum : ( İslamiyetin şartları, KUR'AN'dadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KUR'AN'ı gece oku : Müzemmil suresi, ayet 1 den 6 ya kadar ![]() Muhakkak ki gece ( ibadet için yatağından ) kalkan kişi, neş'e bakımından daha kuvvetli, ( KUR'AN'ı ) okuyuş bakımından daha da sağlamdır ![]() Celal Yıldırım 6423 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum : Gecenin kıymetini bilelim, gece MELEKLER'den NUR'unu alalım! Seher vakti, gece ve gündüz meleklerinin bir arada olduğu andır! Bizler uykudan kalkıp bütün dünya düşüncelerinden arınmış olarak mana alemimizle en güzel şekilde irtibat kurabiliriz ![]() KUR'AN'ı düşünüp öğüt almak için oku : Kamer suresi, ayet 17 ![]() And olsun ki, biz KUR'AN'ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık; fakat düşünen mi var? Hadis : İlim kadın ve erkek her müslümana farzdır ![]() Yorum : ( Nefes her kulda birdir, ne var ki nefesin ölçüsü ayrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gönülde, lisan ayrılmaz! KUR'AN vericidir, ALLAH'ım görücüdür! KUR'AN okumak nedir? CANAN'ı anmak elbet, amma dediğini alabilirsen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KUR'AN'ı yavaş ve harfleri yutmadan oku : Isra suresi, ayet 106 ![]() Onu bir KUR'AN olarak, insanlara dura dura okuyasın diye kısımlara ayırıp ağır ağır indirdik ![]() Yorum : KUR'AN bir NUR'dur ve sevgi dolu bir enerjidir ![]() ![]() ![]() ![]() Korkutucu değil müjdeci ve uyarıcı ol : Isra suresi, ayet 105 ![]() Biz onu hak ile indirdik ve o hak ile indi ![]() ![]() Yorum : Bir ayette " KUR'AN ayeti müşrike korkutucu, mümine müjdeleyicidir” diyor ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki ayetten de anlaşıldığı gibi ALLAH'ım Resulü'müzü ancak müjdeci ve uyarıcı olarak yollamıştır ![]() Kimseyi mümin olsun diye zorlamayın : Yunus suresi, ayet 99 ![]() Eğer RABB'in dileseydi, yeryüzündeki insanların hepsi toptan iman ederdi ![]() ![]() Yorum : ALLAH'ım Resulü'müzü dahi uyarıcı ve müjdeleyici olarak yolladığına göre, bizler de gerçekleri tebliğ etmekle yükümlüyüz ama asla mümin olsun diye zorlayamayız ![]() ![]() ![]() ![]() Kötü zan ve gıybet : Hucurat suresi, ayet 12 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Ey iman edenler! Zandan çok sakının ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 105 nolu hadis : ALLAH'ın Resulü, " Gıybet nedir bilir misiniz? diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadis : Kim bir din kardeşini yaptığı günah ile ayıplarsa, kendisi aynı günahı yapmayınca ölmez ![]() Yorum : ( Dünya haline bakıp kulunu hor görmeyin; dünya haline bakıp, kuluna diz bükmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() KUR'AN'dan olmadığı halde KUR'AN'danmış gibi söyleyip milleti aldatmak : Ali İmran suresi, ayet 78 ![]() Onlardan bir zümre vardır, aslında KİTAP'tan olmayan bir şeyi siz KİTAP'tan sanasınız diye, dillerini KİTAP'la eğip bükerler ![]() ![]() ![]() Kurbanın etleri ve kanları ALLAH'a ulaşmaz : Hacc suresi, ayet 37 ![]() Onların ne etleri ne de kanları ALLAH'a asla ulaşmaz; fakat sizin takvanız O'na ulaşır ![]() ![]() ![]() Yorum : Sırat köprüsü fakirin duası ile geçilir, kestiğin koyun ile değil ![]() ![]() ![]() Kazara ölmek yoktur : Ali İmran suresi, ayet 145 ![]() ALLAH'ın izni olmadıkça hiçbir kişi ölmez ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 787 nolu hadis : ALLAH bir kişiyi ( belirli ) bir yerde ölmesini takdir ettiği zaman, onu oraya gitmeye zorunlu kılar ![]() Yorum : ( Göçünü (ölümünü ) özlemek : dünya kahrından ölmek değil, dünya sergisine rağmen O'na varmak özlemi……Göçün ( ölümün ) ne erkeni, ne de geçi yoktur! Onun için, ölümden sakınmak için tedbir yetersizdir ![]() Kitabın gerçeklerini insanlara anlatmak : Nahl suresi, ayet 44 ![]() Açık delillerle, kitaplarla gönderdik ![]() ![]() Gümüşhanevi 850 nolu hadis : Bu ümmetin son ( nesli ) ilk ( Salih neslini ) lanetlediği zaman, bu hususta ( dini ) bilgisi olan kişi bilgisini izhar ( göstersin, ortaya çıkarsın ) etsin ![]() ![]() ![]() Kimseyi yaptığından dolayı yargılama : Isra suresi, ayet 84 ![]() De ki : Herkes, kendi varlık yapısına uygun iş görür ![]() ![]() Yorum : ( Kim-kimi görür ise, nasibine niyazda bulunsun ![]() ![]() ![]() ![]() Hata işleyeni biz suçlamayalım, ALLAH'ım görür! ALLAH'ımın gördüğüne söz etmek, O'na ortak koşmaktır ![]() Kötülük sahibine döner : Fatır suresi, ayet 43 ![]() Yeryüzünde kibirlendi ve kötülük tezgahladılar ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 2107 nolu hadis : Bir topluluk şayet aralarında yapılan kötülüğü, çoğunluk olup, güçleri yettiği halde önlemezlerse, ALLAH cezasını hepsine teşmil eder ![]() Yorum : ( Aldatmak, insanın kuruntusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kötülüğü iyilikle sav : Fussilet suresi, ayet 34-35 ![]() Güzellikle çirkinlik / iyilikle kötülük bir olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum : Zillete düşen varsın düşmanımız olsun biz onu tekmelemeyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 4303 nolu hadis : Kendilerini erkeklere benzeten kadınlara, kendilerini kadınlara benzeten erkeklere ALLAH lanet etmiştir ![]() Gümüşhanevi 643 nolu hadis : İnsanlar atlara binip kıptiler gibi giyinerek Şam'a doğru yöneldikleri zaman, bir de erkekler erkeklerle,( lutilik yaptıkları ) kadınlar da kadınlarla ( cinsi ilişki kurup ) yetindikleri zaman, ALLAH canibinden onlara umumi bir bela gönderir ![]() Melekler bize dua ederler : Ahzab suresi, ayet 43 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?O, odur ki sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarsın diye üzerinize rahmet gönderiyor; melekleri de sizin için af diliyor ![]() ![]() Gümüşhanevi 1478 nolu hadis : Melekler biriniz için ( ALLAH'tan ) sofrası kurulu olduğu müddetçe rahmet diler ![]() Yorum : ( Meleklerin yeri renklerinden bilinir, yerden-göğe ahengi kurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Melekler her an bizleri gözlüyorlar : Ra'd suresi, ayet 11 ![]() Her insan için, önünden ve arkasından takip eden Melekler vardır; onu ALLAH'ın emriyle korurlar ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 4693 nolu hadis : Herkesin kapısında mutlaka iki melek bulunur, o ( evden ) çıktığı zaman şöyle derler: Alim ya da öğrenci olarak yürü, üçüncüsü olma sakın ![]() Yorum : ALLAH'ım KUR'AN ayetlerinde de bildirdiği gibi bizlere gerçeği " misallerle " anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Müslüman : El Haç suresi, ayet 78 ![]() ALLAH uğrunda gerektiği gibi cıhad ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum : ( Müslümanlık: kalıpta değil, gönüldedir ![]() Kul, kötü olaya kulu karıştırır ![]() " kötü! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Manastır, kilise, havra : El Haç suresi, ayet 40 ![]() Müminler, o mazlumlardır ki,” RABB'imiz ALLAH'dır ", demelerinden başka bir sebep olmaksızın yurtlarından haksız yere çıkarıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() E M İ R N A M E Bu emirnameyi kendi ümmetim için,doğuda ve batıda,uzakta ve yakında olan,genç – ihtiyar, bilinen veya bilinmeyen Hiristiyanlar için yazıyorum ![]() ![]() ![]() Bir rahip ve keşiş bir dağa,bir mağaraya sığınır,ovada,çölde,şehirde,köyde,kilisede bulunursa, şahsen ve ordularım ve ümmetimle onun arkasındayım ve onu düşmanlarına karşı müdafaa ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Ağustos 623 1 ![]() ![]() ![]() Nimetler bütün kitap verilenlere helaldir : El Maide suresi, ayet 5 ![]() Bu gün temiz ve pak ni'metler size helal kılındı ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum : YARATAN'ımız nasibimizi yakınlarımızla ve cümle ile paylaşalım diye verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazda KUR'AN'dan kolayınıza geleni okuyunuz : Müzemmil suresi, ayet 20 ![]() Gerçekten, RABB'in biliyor ki sen üçte ikiye yakınını ( bazen ) yarısını, ( veya ) üçte birini ayakta durup ibadetle geçiriyorsun; seninle bulunanlardan bir kısmı da böyle yapıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 454 nolu hadis : Namaza kalktığın zaman ( Allahu ekber )de, sonra KUR'AN'dan kolayına gelen yeri oku ![]() Yorum : Her anımız namaz halinde olsun ki, daimi ibadette olalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göç ederken ( ölürken ) Ruhumuz dua bekliyor : Kıyamet suresi, ayet 26-27 ![]() İş onların sandığı gibi değil ![]() ![]() Yorum : Bilelim ki, ALLAH'ımın ELİ, niyaz edenin sırtındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " Kardeşciğim Ömer,dualarından beni de eksik etme "demiştir ![]() ![]() ![]() Sözünü tutmak : El Isra suresi, ayet 34 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Yetimin malına yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 1427 nolu hadis : Verdiği sözde durmayıp cayan gaddar, hain (ve zalim olan) kimse için kıyamet günü bir sancak dikilir ve dikkat olunsun bu sancak falan oğlu falanın ahde vefasızlık alametidir, denilerek teşhir edilir ![]() Yorum : ( RESULÜ der ki, sözümüzün eri olalım, irice taşı yolda kıralım ![]() ![]() ![]() ![]() Bilelim ki, RABB'im doğruda olan kulu bilir, doğruda olanı görür, eğer doğru yolda isek ve dürüst isek, bizim elimiz RABB'in ELİ'dir, dilimiz RABB'in DİLİ'dir,gözümüz RABB'in GÖZÜ'dür ![]() ![]() ![]() Şifa veren ALLAH'tır : Şuara suresi, ayet 80 ![]() Hastalandığımda O'dur bana şifa veren ![]() Yorum : O'nun izni olmadan bir kuru yaprak dahi düşmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabır : Yusuf suresi, ayet 90 ![]() ![]() Dediler ki; " Sen, yoksa sen Yusuf'musun?” Evet,dedi, ben Yusuf'um ![]() ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 1637 nolu hadis : Büyük mükafat büyük bela karşılığında olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum : Kulun ölçüsü ALLAH'ımdandır! Biz, o ölçüye söz edersek, ALLAH'ıma güç gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sizden her biriniz için bir şeriat ve bir yol tayin ettik : Maide suresi, ayet 48 ![]() Ey Resulüm, sana da bu hak kitabı ( KUR'AN'ı ), kendinden önceki kitapları hem tasdikçi, hem onlar üzerine bir şahid olarak indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yorum : ( İstemek değil, yapmaktır asıl olan! Her kul ister ALLAH'ına varmayı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Size selam verene siz de selam verin : Nisa suresi, ayet 86 ![]() Bir selam ile selamlandığınızda, onun daha güzeliyle yahut aynısıyla karşılık verin ![]() ![]() Gümüşhanevi 5689 nolu hadis :Nefsim yed-i kudretinde olana yemin olsun ki, iman etmedikçe cennete giremezsiniz! Bir birinizi sevmedikçe tam iman etmiş olamazsınız ![]() ![]() ![]() Hadis : İnsanların ALLAH yanında en makbul olanları, selamı önce verenlerdir ![]() ![]() ![]() Yorum : ( Selam: HAK'kın kuluna tecellisidir, kulun HAK'ta kendini bilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dost ol, Dost ile kal, her yaratılmışta DOST'u bul, selam kapısı o zaman açıktır ![]() Şeytan HAK yolunda olana tesir edemez : Isra suresi, ayet 65 ![]() Doğrusu, benim o gerçek kullarım var ya! Senin ( ey İblis ) onlar üzerine hiçbir hakimiyetin yoktur ![]() ![]() Gümüşhanevi 1390 nolu hadis : Şeytan dedi ki: Ey RAB, İzzetin hakkı için, Ruhları cesedlerinde bulunduğu müddetçe kullarını igva etmeden bırakıp ayrılmam! RAB Teala Hazretleri de şu mukabelede bulundu; İzzetim ve Celalim hakkı için BEN de onları, BANA istiğfarda bulundukları sürece mağfiret edip duracağım ![]() Yorum : ( Şeytan, isyanın örneğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan saptırdığı kişilerin günahlarını yüklenir : Nahl suresi, ayet 25 ![]() Şunun için ki onlar, kıyamet günü kendi günahlarını tamamen yüklendikten başka, ilimsizlik yüzünden saptırdıkları kişilerin günahlarının bir kısmını da yüklenecekler ![]() ![]() Gümüşhanevi 2109 nolu hadis : Kim bir sapıklığa ( halkı ) çağırırsa ve bunda kendisine uyulursa kendisine uyanların vebalını da üstüne alır, onların vebalından da bir şey eksilmez ![]() ![]() ![]() Tövbe edip iman edenler : Meryem suresi, ayet 60 ![]() Tövbe eden, iman edip barışa yönelik iyi iş yapan müstesna ![]() ![]() Gümüşhanevi 2307 nolu hadis : Günahtan tevbe eden, günahı olmayan gibidir! ALLAH bir kulu sevdi mi ona günah bir zarar vermez; ölmeden önce ona tevbe etmeyi nasip eder ![]() Yorum : ( Hatadan, tövbe ile kurtulursun ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüntü ve tasayı ALLAH'a açmak : Yusuf suresi, ayet 86 ![]() O dedi ki: Ben hüznümü ve kederimi yalnız ALLAH'a şikayet ediyorum ve ben ALLAH tarafından sizin bilmediklerinizi bilirim ![]() Yorum : ( Derdini demek için; mekan arama, kul önünde durma! Derdini derecek, gönlünü görecek, düğümünü çözecek, sadece ALLAH'ımdır! AŞK'ımı bilen de O, kainatı veren de O, sebebini halk eden de O…… ![]() ![]() Enes Bin Malik'den hadis ( İslam alimleri ansiklopedisi 1 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?Ey Enes, bir iş yapmak istediğin vakit, 7 defa RABB'ine istihare et ![]() ![]() ![]() Gümüşhanevi 3420 nolu hadis : İnsanlara anlayabileceklerini anlatın, anlayamayacaklarını anlatmayın ki, aksi takdirde ALLAH'ı ve Resulü'nü yalanlamış olursunuz ![]() Hadis : Siz kadınların evinizde işlerinizi yaparken çektiğiniz sıkıntı, inşallah, ALLAH yolunda cıhad edenlerin cıhadına denk olur ![]() Bir arkadaşıma uğrayıp sohbet ederken orada bulunan bir kişi çok güzel bir yazı okudu ve fotokopisini bize verdi ![]() ![]() ![]() Eğer hala KIZIYORSAN, kendin ile olan kavgan bitmemiş demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet kardeşlerim yazımızı bir niyaz ile bitirelim : Her an Yüce RABB'imin ADI'nı anmaya, O'na niyazlarımızı sunmaya ve ALLAH'ımın muradına uymaya niyet edelim ![]() ![]() ![]() O bir damla dileyene destisiyle sunandır, sunduğunu kimseyi ayırmadan kayırmadan, karşılık beklemeden paylaşmak nasibimiz olsun ![]() ![]() ![]() YARATAN'ımıza dua edelim: " SEN bizi SANA yönelt, sadece SEN bize umut ol, RABB'im defterimizden kara çizgileri sil, her birimizin adını Erenlere sevdir, Amin ![]() Rahim ve Rahman olan ALLAH'ımın, hatalarımıza örtü, kalbimize, günlerimize hayır vermesi için O'nun bizden istediklerini yapmaya gayret edip cümlemiz affına sığınalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her an O'nun ile olduğumuzu hiç unutmayalım, göndereceği kula kim olursa olsun severek hizmet edelim, dünyaya her doğanda şah damarından da yakınsa O, her hizmet ettiğimiz kişilerde YARATAN'a hizmet etmiş oluruz ![]() ![]() KUR'AN'ı okumak değil, yaşamaktır önemli olan ![]() O güzel yüzünüzden gülücükler hiç eksik olmasın, ALLAH'ıma emanet olun ![]() |
![]() |
![]() |
|