![]() |
Dehrî Îmân Ediyor. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dehrî Îmân Ediyor.Bizanslılar devrinde, bir doktor yaşıyordu ![]() Allaha inanmıyor, hâşâ "Yoktur" diyordu ![]() O, semâvî dinlerden, inanmazdı birine ![]() Derdi ki: (Var olmuştur, âlem kendi kendine ![]() Yoktur bu kâinâtı bir yaratan, var eden ![]() Bana, isbât eylesin, aksini varsa diyen ![]() Kim iknâ eder ise, beni kendi fikrine, Ben dahî gireceğim, o kimsenin dînine ![]() Halk ifsâd oluyordu, zehirli sözlerinden ![]() Hıristiyân âlemi, âciz kaldı elinden ![]() Bunu, krallarına, gidip haber verdiler ![]() (Bu dinsizi, biz iknâ edemedik) dediler ![]() Kralın da o ara, geldi ki hâtırına: "Göndereyim bunu ben, müslümân diyârına ![]() Onların âlimleri, daha çok bilgilidir ![]() Bu dehrînin haddini, ancak onlar bildirir ![]() Bir de mektup yazarak islâm hükümdârına, Dedi: (Dinsiz bir doktor gönderiyorum sana ![]() Kendisi dehrî olup, tanımıyor Rabbini ![]() Bildirsin ulemânız, bu dehrîye haddini ![]() Haber saldı hükümdâr, “Ahmed bin Harb”e hemen ![]() O dahî hükümdâra, buyurdu ki cevâben: (Hazırlayın sarayda, münâzara yerini ![]() Ben biraz gecikirim, az beklesin o beni ![]() Ahmed-i harb, meclise geç gelince bilerek, Sordu dehrî: (Ne için, geç kaldınız?) diyerek ![]() Buyurdu ki: (Ben abdest almak için, Dicle'ye, Gidince, şâhit oldum gâyet tuhaf bir şeye ![]() (Ne gördünüz?) deyince, buyurdu: (Biraz evvel, O suyun kenârında, “Ağaç” vardı çok güzel ![]() Baktım, yere yıkıldı, sonra o ağaç yine, Biçilip tahta oldu, hemen kendi kendine ![]() Sonra da bu tahtalar, insan eli değmeden, birbiriyle birleşip, bir “Sandal” oldu hemen ![]() Kayıkçısız, küreksiz, başladı yürümeye, Bu sebeple geciktim, yanınıza gelmeye ![]() Dehrî bunu dinleyip, dedi ki: (Bu, delidir ![]() Bu saçma sözleri de, bunun bir delîlidir ![]() Buyurdu ki: (Ey ahmak, vazgeç bu gurûrundan ![]() Senin saçmalarının, bir farkı var mı bundan? Sen dersin ki: "Bu âlem, olmuş kendi kendine" ![]() Bu sözün, uyuyor mu hiç bir akla ve dîne? Bir sandal ki, ustasız yapılamazsa mâdem, Nasıl kendi kendine oldu bu koca âlem? Bir âlem ki, içinde, ne ince san’atlar var ![]() Ay, güneş sistemleri, milyonlarca yıldızlar ![]() Akılları şaşırtan, bu incelikleriyle, Bu âlem, hiç sâhipsiz olur mu, peki söyle?) Dedi ki: (Çok haklısın, lâzım elbet bir yapan ![]() “Şehâdet”i getirip, îmâna geldi o an ![]() DEHRÎ ÎMÂN EDİYOR Malu mülke olma mağrur deme var mı ben gibi Bir muhalif yel eser savurur harman gibi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|