![]() |
Zikir ... Allahı Anmak ... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zikir ... Allahı Anmak ..."ZİKR" : ALLAH’I HATIRLAMA "Dikkat edin ! Kalbler ancak Allah'ın zikri ile tatmin bulur ![]() ![]() ![]() "Allah'ı çokca zikreden erkekler ve Allah'ı çokca zikreden kadınlar; Allah bunlar için bir bağışlama ve büyük bir ecir hazırlamıştır ![]() Allah ve Sufî arasındaki ilişki Kur'an'daki bir ayette şöyle ifade edilir: "Öyleyse Beni anın ![]() ![]() Bu karşılıklı cazibe ve bağlılık, kişinin kendini tamamen ve yalnızca Allah'ın rızasını kazanmaya adadığını ve kendinden vazgeçtiğini haykıran gizli bir aşkın ilanıdır ![]() ![]() Allah, ibadetin üstün biçimlerini açıklarken, sıklıkla bu "zikr" terimini kullanır: "Rabbini çokça zikret ve akşam sabah O'nu tesbih et" ![]() "Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı, ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin ![]() "Gerçekten Ben, Ben Allah'ım, Benden başka ilah yoktur; şu halde Bana ibadet et ve Beni zikretmek için dosdoğru namaz kıl ![]() "Allah'ı zikretmek ise muhakkak en büyük ibadettir" ![]() "Ey iman edenler! Allah'ı daha fazla zikr ile anınız ![]() Kur'an'da, Allah'ın bu yüce halden haber verdiği benzeri ifadeler içeren onlarca ayet vardır ![]() Bununla beraber bu ayetler inzal olduktan sonra kadın ve erkekler Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mübarek “La ilahe illallah” sözüne cennetin anahtarı da denir; çünkü Rasûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısaca, Allah indinde, bu Zikr’den daha büyük hiçbir şey yoktur : “La ilahe illallah” ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlullah (s ![]() ![]() ![]() "Allah, bir grup meleğe, Allah'ı anan ve O'nun adını zikredenleri arayıp, gözetmek üzere özel bir görev verir ![]() ![]() ![]() Zikr ayini sona erdiğinde melekler melekût alemine döner, Allah - nerede olduklarından haberdar olmasına ve duyduğundan hoşnut olmasına rağmen - onlara nerede olduklarını sorar ![]() Melekler de O'na; Allah'ı anmak için bir araya gelen insanların yanından geldiklerini ve onların Allah'ı anıp zikrettiklerim söylerler ![]() ![]() "Hayır Ya Rabbi, görmediler ![]() ![]() ![]() Müteakiben Hz ![]() ![]() ![]() — Benden ne istediler? — Cennetini arzuluyorlardı ![]() — Cennetimi gördüler mi? — Hayır görmediler ![]() — Cennetimi görselerdi ne olurdu? — Onu daha çok arzularlardı ![]() — Neden korunmayı arıyorlardı? — Cehennemden korunmayı arıyorlardı ![]() — Cehennemimi gördüler mi? — Hayır Ya Rabbi, görmediler ![]() — Cehennemi görselerdi, ne olurdu? — Ondan daha çok çekinirler ve daha çok korunmak isterlerdi ![]() Allah oradaki meleklere, 'Onu anmak üzere bir araya gelenleri affettiğini' buyurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://www ![]() ![]() ![]() ![]() Sufi Tıbbı , Hakim Muineddin Çişti , İnsan Yayınları 155-161 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|