![]() |
ِAhiret Kapisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ِAhiret KapisiKöyümün misafir odasında ![]() ![]() ![]() Geniş, üzeri sac kaplamalı, yuvarlak desenli alçak, tam kaş hizasında halkalı; ağır açılan, gıcırdayan kapı ![]() ![]() ![]() İçeride Kur’an–ı Kerim, Siyer–i Nebi, Hadis, Tefsir ve İlmihal kitapları okunur ![]() ![]() ![]() Sohbetler, ilahiler, kasideler esrarını renklendirir odanın ![]() ![]() ![]() Dertlilerin dertleri dinlenir, yetimlerden haberdar olunur, haksızlık yapanlar usulca ikaz edilir ![]() ![]() ![]() Köyün yaşlıları köşede otururlar, ayak uzatılmaz bu mecliste ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gençel kendi aralarında şakalaşır, oyunlar oynayıp eğlenirler ![]() ![]() ![]() Dedim ya! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Kapı ![]() ![]() ![]() Alabildiğine yüksek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aman aman! İşte açılıyor ![]() Birkaç tanıdık sima ![]() ![]() ’Neden Hac yoluna çıkmadın?’ diyorlar ![]() Bu sene niyeti mi unuttum, koşmayı mı, istemeyi mi? ![]() ![]() Boynumu büküp baktım o kapıya ve ikaz edenlere ![]() ![]() ![]() *** Cami avlusuna açılıyorlar ![]() Selatin camilerinde yüksek, heybetli, asaletli kapı ![]() ![]() ![]() İçerisinde ağzı dualılar, farzlara koşanlar, abdest ile nurlananlar, hafızların sedalarıyla coşanlar, müezzinlerin nidalarıyla gönül esintilerini yaşayanlar, dualarla göz yaşı dökenler, avlularında minik kapılar ardında padişahların türbelerine parça olan kapılar ![]() Padişahların türbelerinde şahitlik yapar, el pençe huzurda bekleyen kapılar ![]() ![]() ![]() Bir zamanlar dünyada at koşturan, ilim, adalet, ahlak sancakları, faziletli tebası ile çağ açan Fatih’in türbesine, türbedar kadar içli duran kpılar ![]() ![]() ![]() Sakın, sakın! Eyşadır, ölüdür, cansızdır, ağaçtır, demirdir, bakırdır deyip geçmeyin kapıları ![]() Gönül ayinesi kadar canlıdır eşya ![]() Sadece dilini anlamaya, kalp atışlarını duymaya çalışın ![]() *** Bir yazar ile röpörtaj yapıyordum bana Necip Fazıl’ın “Mermerlerin nabzı” ifadesi için ’o bir eşyadır nabzı mı olur’ demişti ![]() Eşya’nın nabzı öyle kadavrada sökülüp bakılan cinsten midir? ![]() ![]() ![]() Neyse eşyanın sırları, eşyanın hakikatı o apayrı bir konudur ![]() ![]() ![]() *** Kapı ![]() ![]() ![]() Mektebin kapısı ![]() Her yıl binlercesini ilme, ahlaka, fazilete açan öğretmen, idareci hizmetli kadroları ile nesillerin yetiştiğine, ahvallerine, seviyelerine, neşelerine, hayallerine bakan kapılar ![]() ![]() ![]() Siz okuduğunuz okulun kapısını, ilk günü anılarınıza yazmışsınızdır her halde ![]() Kapı, kapı ![]() ![]() ![]() Babiâli ![]() ![]() ![]() Yüksek kapı ![]() ![]() ![]() İlimde, sanatta, idarede, adalette, eğitimde, mimaride, çevrede, yüksek kapı ![]() Medeniyetlere açılan kapılar ![]() ![]() ![]() *** Kapı, kapı, kapı ![]() İşte yakınındayım o kapının ![]() ![]() ![]() Hani “Size şah damarınızdan daha yakınım” ayet–i celilesindeki ilahi kudret, ilahi ikazın ensemde hissettiğim cezbeye eş anlamada anladığım o kapı ![]() ![]() ![]() Ecel kağıdı imzalananların hemen sağa sola koşarak oyalandığım kapı önünde birer birer gidişlerini duyduğum seyrettiğim o kapı ![]() ![]() ![]() Bugün de sabah namazından sonra iki mü’min selalarla uğurlandı o kapıya ![]() ![]() ![]() Gerisinde mi, ilerisinde mi neler var? İsterseniz bunu siz anlatın ![]() Herkes kendi yazısını yazsın o kapıya göre ![]() ![]() O kapı: Ahiret kapısıdır ![]() *** Şu kuşa ne oluyor? ![]() ![]() ![]() Yerinde duramıyor ![]() Kıpır kıpır ![]() Yoksa uçuş mu var ![]() Ziyarete koşuyormuş ![]() Allah’ın tecelli ettiği hususi mekana mı? Meğer yüreği yerinde duramayışı sevdiğinin kanat çırpışındanmış ![]() Güle güle ![]() İçime akan sevgin ile nazenin, çiçek kokulu, hürmet kulplu bakracımı dolduruyorum ![]() Seni unutan ayrılığıma kaşlarımı çatarak “Çıkma anın zikrinden” pür dikkati ile bakracımdan içi su kimyasının metafizik billurları ile dolu bileşimlerini ökçelerime döküyorum ![]() Sus ve dinle ![]() Geri kalma anla ![]() ![]() Bu kapı aşk hasret, firak, mahfiyyet kapısıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|