Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kına, neler

Kına Out Neler İn....

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kına Out Neler İn....

Rahmetli ninem ellerine ayaklarına kına yakardı Hem şimdikiler gibi sadece avuç içine değil parmaklarına ve avucunun tamamına yakardı Turuncu elleri ve ayakları ile; bembeyaz yaşmağı öyle güzel yakışırdı

Gerçi elini öperken kınanın kokusu biraz bana garip gelirdi ama gene de severdim kınayı " bu cennet sıvası be kızanım Cennetin duvarları kına ile sıvalı" derdi Yeni evlenen genç kızlara kınayı tavsiye ederdi " Fatıma Annemiz sizin gelini olduğunuzu nereden anlayacak " diye sorardı

Ahir zamanda kocakarıların imanı üzerine olun hadisi şerifini ne zaman okusam aklıma ninem gelir

Pek çok adetini, inanışını sorgulardım Mesela hep sol gözü dışında yüzü de kapalıydı Tıpkı memleketimin o devrinde yaşayan kadınları gibi Yerel çarşafı (bizim yerel çarşaf tek parçadır) tüm yüzünü kapatırdı Bana garib gelirdi ; bize öğretilene bakardım; yüz mahrem değil ki Sonraları Muhammed Ali Sabuni'nin Ahkam Tefsirinde sahabe hanımlarının da böyle olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım

İşte bugün yeni modern tesettürlülere bakıyorum Kapalı demeye bin şahit lazım da oje nereden çıktı ? ya da bizim kınamızın suyu mu çıktı ?

Kına Geceleri bizim kültürümüz Gelinlere kına yakardık ; eşine kurban olsun diye Şimdi gelinlerimiz kınalı elleriyle soluğu mahkeme koridorlarında alıyor
Çocukluğumda ilahi ile tekbirler ile yakılırdı kınaŞimdi kına geceleri türkülü danslı oluyor

Askere kına yakardık biz Vatanına kurban olsun diye İlahi ile tekbirler ile askere uğurlardık Şimdi davulla zurna ile askere uğurluyoruz O uğurlamalar da gitmek isteyenlere Çoğu askerden kaçmak için binbir takla atıyor

Bir de koyuna kına yakardık biz İki üç ay ellerimizle beslediğimiz o kuzuları bayrama bir ahfta kala ılık suyla yıkardı ninem Sabunlardı Koyunların sabunlu suyu yalamalarına sonra kınalanmalarına bayılırdık O kadar güzel manzaraydı

Şimdi Kurban Bayramında falanca vakfın hesabına para yatırıp soluğu Maldivlerde alıyoruz

Evet artık kına out orası kesin de kına ile kimliğimizi de hayatımızdan çıkardık

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com