Kına Out Neler İn.... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kına Out Neler İn....Rahmetli ninem ellerine ayaklarına kına yakardı Hem şimdikiler gibi sadece avuç içine değil parmaklarına ve avucunun tamamına yakardı Turuncu elleri ve ayakları ile; bembeyaz yaşmağı öyle güzel yakışırdı![]() Gerçi elini öperken kınanın kokusu biraz bana garip gelirdi ama gene de severdim kınayı " bu cennet sıvası be kızanım Cennetin duvarları kına ile sıvalı" derdi Yeni evlenen genç kızlara kınayı tavsiye ederdi " Fatıma Annemiz sizin gelini olduğunuzu nereden anlayacak " diye sorardı![]() Ahir zamanda kocakarıların imanı üzerine olun hadisi şerifini ne zaman okusam aklıma ninem gelir Pek çok adetini, inanışını sorgulardım Mesela hep sol gözü dışında yüzü de kapalıydı Tıpkı memleketimin o devrinde yaşayan kadınları gibi Yerel çarşafı (bizim yerel çarşaf tek parçadır) tüm yüzünü kapatırdı Bana garib gelirdi ; bize öğretilene bakardım; yüz mahrem değil ki![]() ![]() Sonraları Muhammed Ali Sabuni'nin Ahkam Tefsirinde sahabe hanımlarının da böyle olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım![]() İşte bugün yeni modern tesettürlülere bakıyorum Kapalı demeye bin şahit lazım da oje nereden çıktı ? ya da bizim kınamızın suyu mu çıktı ?Kına Geceleri bizim kültürümüz ![]() ![]() Gelinlere kına yakardık ; eşine kurban olsun diye![]() ![]() Şimdi gelinlerimiz kınalı elleriyle soluğu mahkeme koridorlarında alıyor![]() Çocukluğumda ilahi ile tekbirler ile yakılırdı kına ![]() ![]() Şimdi kına geceleri türkülü danslı oluyor![]() Askere kına yakardık biz ![]() ![]() Vatanına kurban olsun diye![]() ![]() İlahi ile tekbirler ile askere uğurlardık![]() ![]() Şimdi davulla zurna ile askere uğurluyoruz O uğurlamalar da gitmek isteyenlere![]() ![]() Çoğu askerden kaçmak için binbir takla atıyor![]() Bir de koyuna kına yakardık biz ![]() ![]() İki üç ay ellerimizle beslediğimiz o kuzuları bayrama bir ahfta kala ılık suyla yıkardı ninem Sabunlardı Koyunların sabunlu suyu yalamalarına sonra kınalanmalarına bayılırdık O kadar güzel manzaraydı![]() ![]() ![]() Şimdi Kurban Bayramında falanca vakfın hesabına para yatırıp soluğu Maldivlerde alıyoruz ![]() Evet artık kına out orası kesin de kına ile kimliğimizi de hayatımızdan çıkardık |
|
|
|