![]() |
Fasl-İ Güll... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fasl-İ Güll...Fasl-ı Güll ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Zaman o Gül gibi gül görmedi zaman olalı Gül’ün güzelliği dillerde dâsitân olalı’ Güllerden bir Gül düştü kâinâtın bahtına ![]() ![]() ![]() ![]() Gelmeden dahi ademden Âdem Âna derlerdi Nebiy-yül akdem (Daha âdem aleyhisselâm var edilmeden, O’na nebîlerin öncüsü derlerdi ![]() Bir Gülün râyihası ile sermest oldu on sekiz bin âlem, nûru ile ihyâ oldu her mevcûd ve aşk düştü bülbüllerin kalbine ![]() ![]() Hani bir hikâye nakledilir gül-i hamrâ adına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sana Gül diyor âlem Efendim ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar özlesek Seni, ne kadar varmak istesek menzîline, hicrân dikenleri yaralar hep kalbimizi ![]() Senden uzaklaşan her adımımızda biraz daha tattık, yalnızlık ve kimsesizlik elemini ![]() Şeb-i yeldâyı müneccimle muvakkit ne bilir Gam sahiplerine sor kim geceler kaç saat (1) Sana Gül diyor diller Efendim! Yeryüzünde vasıflarına âyine olabilecek en latîf, en nahîf bir cemâl aynası olarak onu görmüş çünki gözler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görmedik böyle gül-i rûyu güzel Ten-i gül-i bûyu güzel, boyu güzel (Yüzünün gülü böylesine güzel açmış olanı hiç görmedik ![]() ![]() Râyihası şerefyâb olmuş mübârek terinle, rengi ise renk bulmuş gözlerinde; mâh-i cemâlinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül-i handâna dönüp açsa dehân Feyz-i nûr eyler idi ol dendân (O gülen bir gül gibi davranıp mübârek ağzını açacak olsa, o dişlerinden bir nûr feyzi saçılırdı ![]() Nasıl anlatalım Seni ey Gül-i rânâ! Hangi kelimelerle söyleyelim evsâfını, nasıl dizelim medhiyeleri Zâtına ![]() ![]() ![]() Gül yüzlüm… Rumeysâ kadar yakın olmak vardı Sana ![]() ![]() ![]() ![]() Bize de gül beyitlerinle avunmak düşüyor artık ![]() Terlese güller olurdu her teri Hoş dererlerdi terinden gülleri demek bile gül kokunu duyuruyor bize bu cîfe kokan asırda ![]() Berg-i gül gibi o rûy-ı nîgû Terlediğince olurdu hoş bû (Güzellik yaymakta olan o yüz, bir gül yaprağı gibi terlediği zaman çok hoş kokardı) O gül yüzün ki yere bakardı hep ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bâğ-ı hüsn içre o rûy-ı rengîn Bir açılmış güle benzerdi hemîn (O ışıldayan yüz, güzellik bahçesinde hemen açılıvermiş bir güle benzerdi ![]() Bir küffâra kalkan o aziz baş, yeterdi kaskatı kalplere korku salmaya ![]() ![]() Yalan yanlış, şu dünyada senden hariç güzellik, doğruluk, erdem adına ne söylenmişse! Beyhûde bir iş, lezzetsiz bir aş ![]() Gül bağında dikenle uğraş… Suya versin bağbân gülzârı zahmet çekmesin Bir gül açılmaz yüzün tek verse bin gülzâra su (2) Sensiz olmuyor efendim, ne saadet, ne rahmet ![]() Sen ki, leyli nehâra çeviren, en zulümatlı geceleri aydınlatan misbâh-ı zücâcesin ![]() ![]() ![]() Nasıl anlatalım seni ey rahmet denizinin incisi ![]() ![]() ![]() Bülbüllere sorma yürü hâlet-i aşkı Pervâneden al gizlice tenhâ haberin sen Adını anmadığımız andır bahçeden uzak düştüğümüz an ![]() Ey garip bülbül diyârun kandedir Bir haber vir gül-i zârun kandedir (Ey garip bülbül hangi diyardansın? Haber ver gül bahçen nerde kaldı, hangi yerdedir?) beyiti bu hâli çok güzel anlatmaz mı? Efendim, “Gülü târife ne hâcet, ne çiçektir biliriz” sözü meşhur oldu bizde ama bir gül tebessümünü ümit eyleriz sâdece naatlarımızla ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fasl-İ Güll... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fasl-İ Güll...Selamün Aleyküm kardeşim ![]() ![]() Güzel paylaşımınız için Rabbimiz c ![]() ![]() ![]() Gül niyetine, gül yüreğe salavatlar ile ve varlığına, ümmetinden olmaya hamd ile okudum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selam ve Dua ile ![]() |
![]() |
![]() |
|