![]() |
Hesap Ve Kullar Arasinda Hükmün Verilmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hesap Ve Kullar Arasinda Hükmün VerilmesiUZUN AMA OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM Hz ![]() "Kimin üzerinde kardeşine karşı ırz veya başka bir şey sebebiyle hak varsa, dinar ve dirhemin bulunmadığı (Kıyamet ve hesaplaşmanın olacağı) gün gelmezden önce daha burada iken helalleşsin ![]() ![]() ![]() Buhari, Mezalim 10, Rikak 48; Tirmizi, Kıyamet 2, (2421) ![]() Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü hak sahiplerine haklarını mutlaka eda edeceksiniz ![]() ![]() (Ebu Hureyre) der ki: "Biz şunu da işitirdik: "Kıyamet günü, kişiyi tanımadığı birisi yakalar ve der ki: "Sen beni hata ve münker işlerden görüyordun, fakat ondan men etmiyordun!" Müslim, Birr 60, (2582); Tirmizi, Kıyamet 2, (2422) ![]() "Boynuzlu koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "Ahirette kimin hesabı münakaşa edilirse, azaba maruz kalacak demektir!" buyurmuşlardı ![]() "O vakit kimin kitabı sağ eline verilirse; kolay bir hesabla muhasebe edilecek ve ehline sevinçli olarak dönecek" (İnşikak 7-9) buyurmadı mı, (bu hesap münakaşası değil mi)?" dedim ![]() "Hayır! buyurdular, bu (münakaşa değil) arzdır ![]() Buhari, ilim 35, Tefsir, İnşikak 1, Rikak 49; Müslim, Cennet 80, (2876); Ebu Davud, Cenaiz 3, (3093); Tirmizi, Kıyamet 6, (2428) ![]() Hureys İbnu Kabisa radıyallahu anh anlatıyor: "Medine'ye geldim ve: "Ey Allahım! Bana salih bir arkadaş nasib et!" diye dua ettim ![]() ![]() "Ben, Allah'a bana salih bir arkadaş nasip etmesi için dua ettim ![]() ![]() "Kıyamet günü, kişi amelleri arasında önce namazın hesabını verecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Salat 305, (413); Nesai, Salat 9, (1232) ![]() Yahya İbnu Sa'id rahimehullah anlatıyor: "Bana ulaştığına göre, (Kıyamet günü), kulun ilk bakılacak ameli namazdır ![]() ![]() ![]() Muvatta, Kavru's-Salat 89, (1, 173) ![]() İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü, insanlar arasında hükmedilecek ilk şey kandır ![]() Buhari, Diyat 1, Rikak 48; Müslim, Kasame 28, (1678); Tirmizi, Diyat 8, (1396); Nesai, Tahrim 2, (7, 83) ![]() Ebu Berse radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü, dört şeyden sual edilmedikçe, kulun ayakları (Rabbinin huzurundan) ayrılamaz: -Ömrünü nerede harcadığından, -Ne amelde bulunduğundan, -Malını nerede kazandığından ve nereye harcadığından, -Vücudunu nerede çürüttüğünden ![]() Tirmizi, Kıyamet 1, (2419) ![]() Ebu Sa'id ve Ebu Hureyre radıyallahu anhüma anlatıyorlar: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü kul (hesap vermek üzere huzur-u ilahiye) getirilir ![]() "Ben sana kulak, göz, mal ve evlat vermedim mi? Sana hayvanları ve ekimi musahhar kılmadım mı? Seni bunlara baş olmak, onlardan istifade etmek üzere serbest bırakmadım mı? Acaba, benimle bugünkü şu karşılaşmanı hiç düşündün mü?" diye soracak ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Kıyamet 7, (2430) ![]() Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "(Ashab, Resûlullah'a): "Ey Allah'ın Resûlü! Kıyamet günü Rabbimizi görecek miyiz?" diye sordular ![]() ![]() "Bulutsuz (dolunaylı) gecede ayı görmekte itişip kakışmanız olur mu?" diye tekrar sordu ![]() "Nefsim yed-i kudretinde olan Zât-ı Zülcelal'e yemin olsun, Rabbinizi görme hususunda da hiçbir itişip kakışmanız olmayacak ![]() ![]() ![]() "Ey filân! ben sana ikram etmedim mi? Seni efendi yapmadım mı? Sana zevce vermedim mi? Atı, deveyi sana musahhar (hizmetçi) kılmadım mı? Reislik yapmana, ganimet malından dörtte bir almana müsaade etmedim mi?" diye soracak ![]() "Evet ey Rabbim!" diyecek ![]() "Benimle karşılaşacağını hiç düşünmedin mi?" diyecek ![]() ![]() "Öyleyse şimdi de ben seni unutuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Benimle karşılaşacağını hiç aklından geçirdin mi?" diye sorar ![]() "Ey Rabbim, sana, kitaplarına ve peygamberlerine inandım ![]() ![]() "Bu hususta lehine şehâdet edecek biri var mı?" diye soracak ![]() "Hayır, yok!" diyecek ![]() "Şimdi senin aleyhine bir şahit gönderilecek!" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Zühd 16, (2968) ![]() İbnu'l-Müseyyib, Atâ İbnu Zeyd el-Leysi, Ebu Hureyre radıyallahu anh'tan naklen anlatıyorlar: "İnsanlar Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a: "Ey Allah'ın Resûlü! Kıyamet günü Rabbimizi görecek miyiz?" diye sordular ![]() ![]() "Hayır! Ey Allah'ın Resûlü!" diye cevap verdiler ![]() "Bulutsuz bir günde güneşi görmekten şüphe eder misiniz?" diye tekrar sordu ![]() ![]() "Şunu bilin ki, siz Rabbinizi de böyle göreceksiniz ![]() ![]() "Kim (Benden başka) bir şeye tapıyor idiyse ona tâbi olsun!" buyurur ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben sizin Rabbinizim!"buyurur ![]() "(Senden Allah'a sığınırız) ![]() ![]() ![]() ![]() "Sen Rabbimizsin!" derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allahümme sellim, Allahümme sellim (Ey Rabbimiz selamet ver, ey Rabbimiz selamet ver!)" olacak ![]() ![]() ![]() "İşte o kancalar, tıpkı deve dikeninin dikenleri gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar böylece ateşten çıkarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Rabb Teâla, sonra, kullar arasındaki hükmünü tamamlayacak ![]() ![]() ![]() "Ey Rabbim! Yüzümü ateş tarafından çevir! Kokusu beni perişan etti, alevi de beni kavurdu" diye yalvaracak ![]() ![]() "Ben bu istediğini versem, bundan başkasını da ister misin?" diye soracak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sen bana istemiş olduğundan başka bir talepte bulunmayacağına dair ahd u misakta bulunmadın mı? Ey âdemoğlu yazık sana! Sen ne dönekmişsin!" diyecek ![]() "Ey Rabbim! Mahlukatın en bedbahtı ben olmayayım!" diyecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Rabbim! Beni cennete koy!" der ![]() "Ey âdemoğlu yazık sana! Sen ne dönekmişsin! Sana verilenlerin dışında bir şey istemeyeceğine dair bana ahd u misâk vermedin mi?" diyecek ![]() ![]() ![]() "Dile (ne dilersen)!" diyecek ![]() ![]() ![]() ![]() "Bütün bunlar, bir misliyle sana verilmiştir!" buyuracak ![]() Ebu Sa'id der ki: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın: "Bütün bunlar, on misliyle birlikte sana verilmiştir!" dediğini işittim ![]() Buhari, Rikak 52, Ezan 129, Tevhid 24; Müslim, İman 299, (182); Tirmizi, Cennet 20, (2560) ![]() Hz ![]() "Kıyamet günü insanlar üç kere Allah'a arzedilirler: İlk iki arzedilmede cidâl ve özür beyanı vardır ![]() ![]() Tirmizi, Kıyamet 5, (2427) ![]() İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Bir adam bana: "(Kıyamet günü Allah'ın kişiye hususi) hitabı hakkında ne işittin?" diye sordu ![]() "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın: "Mü'min Rabbine yaklaştırılır ![]() ![]() "Evet ey Rabbim, biliyorum!" der ![]() "Dünyada iken bunları örterek seni teşhir etmemiştim ![]() ![]() ![]() "Bunlar Allah namına yalan söylemişler (böylece büyük bir zulümde bulunmuşlardır) ![]() ![]() Buhari, Mezalim 2, Tefsir, Hud 4, Edeb 60, Tevhid 36; Müslim, Tevbe 52, (2768) ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Kıyamet günü onlar, sana olan ihânetleri, isyanları ve yalanları sebebiyle muhâsebe olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sen Allah'ın kitabını okumuyor musun? (Bak ne diyor! (Mealen): "Biz Kıyamet gününe mahsus adalet terazileri koyacağız ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'a yemin olsun, ey Allah'ın Resûlü! Ben hem kendim ve hem de onlar için, ayrılmalarından daha hayırlı bir şey göremiyorum ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Enbiya, (3163) ![]() Hz ![]() "Neye güldüğümü biliyor musunuz?" buyurdular ![]() "Allah ve Resûlü daha iyi bilir!" dedik ![]() "Kulun Rabbine olan hitabından!" buyurdular ve şöyle devam ettiler: "Kul şöyle der: "Ey Rabbim, sen beni zulümden korumadın mı?" Rab Teâla: "Evet korudum" buyurur ![]() "Fakat ben bugün, kendime, kendimden başka bir kimsenin şahid olmasını asla istemiyorum" der ![]() "Bugün sana tek şâhid olarak nefsin, çok şahid olarak da kirâmen kâtibin kâfidir" buyurur ![]() "Ağzına mühür vurulur ve diğer organlarına: "Konuş!" denilir ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Zühd 17, (2969) ![]() İbnu Amr İbni'l-Âs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Aziz ve celil olan Allah (Kıyamet günü), ümmetimden bir adamı mahlukatın üstünden seçer ve onun için doksandokuz büyük defter açar ![]() ![]() "Ey Rabbim! hayır! (Hepsi doğrudur!)" der ![]() "(Bunları yapmada beyan edeceğin) bir özrrün var mı?" Kul der: "Hayır! Ey Rabbim!" Aziz ve celil olan Allah: "Evet! Senin bizim yanımızda (makbul, büyük) bir de hasenen var ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, Rabb Teâla der: "Ağırlığını (yani amellerinin ağırlığını) hazırla!" Kul sorar: "Ey Rabbim! Bu defterlerin yanındaki bu etiket de ne?" Rabb Teâla der: "Sana zulmedilmeyecek! Hemen defterler Mizan'ın bir kefesine konur, etiket de diğer kefesine ![]() ![]() ![]() hiçbir şey ağır olamaz ![]() Tirmizi, İman 17, (2641) ![]() Ebu Mes'ud el-Bedri radıyallahu anh anlatıyor: "Ey Allah'ın Resûlü dendi, biz cahiliye devrinde yaptıklarımızdan hesaba çekilecek miyiz?" Şu cevabı verdiler: "Müslüman olduktan sonra iyi olana, cahiliye devrinde yaptıklarından sorulmayacaktır ![]() ![]() Buhari, İstitabe 1; Müslim, İman 189, (120) ![]() Hz ![]() "Bir kimseyi (küfür veya günah gibi) bir şeye çağıran hiç kimse yok ki Kıyâmet günü, o çağırdığı şeyle birlikte tevkif edilmemiş olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Saffat (3226) ![]() MENZİL ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hesap Ve Kullar Arasinda Hükmün VerilmesiYahya İbnu Sa'id rahimehullah anlatıyor: "Bana ulaştığına göre, (Kıyamet günü), kulun ilk bakılacak ameli namazdır ![]() ![]() ![]() COK GÜZEL VE VERIMLI BIR YAZI AMA COOOK UZUNBIR KISMINI OKUYABILDIM!ELINE SAGLIK EMEGINE SAGLIK!DIGER KISMINI SONRA OKURUM ALLAH´IN IZNI ILE |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hesap Ve Kullar Arasinda Hükmün Verilmesigurbetten yazdı: Yahya İbnu Sa'id rahimehullah anlatıyor: "Bana ulaştığına göre, (Kıyamet günü), kulun ilk bakılacak ameli namazdır ![]() ![]() ![]() COK GÜZEL VE VERIMLI BIR YAZI AMA COOOK UZUNBIR KISMINI OKUYABILDIM!ELINE SAGLIK EMEGINE SAGLIK!DIGER KISMINI SONRA OKURUM ALLAH´IN IZNI ILE evet öok uzun ama önemli konu vaktin olunca okursun |
![]() |
![]() |
|