Konyalı'yı Deşifre Eden Yemek: Etliekmek |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Konyalı'yı Deşifre Eden Yemek: EtliekmekHakkınızı Helal Edin Konya ile özdeşleşmiş yöresel yemeklerden en meşhuru etliekmektir Konyalılar'ın 'i'siz 'etlekmek' şeklinde söyledikleri, Konya'ya gidenin mutlaka yemesi gereken 'etlekmek'in tarifi: Bir kişinin Konyalı olup olmadığını "etliekmek" deyişinden anlayabilirsiniz Çünkü Konyalılar genelde hızlıca 'i' siz: "Etlekmek" derler Etliekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbuldür Eskiden et hiçbir zaman makinede çekilmezdi Tahta tezgâhlarda bir çift bıçakla kıyılırdı Etin içine biber, domates, maydanoz ve istenirse soğan doğranır Bıçakla kıyılan etin suyu kaçmadığı için etli ekmeğin tadına doyum olmaz Normal etliekmeklerde 60 gr kıyma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır Bu karışım mahalledeki fırına götürülür Burada fırıncının mahareti ile mayalı hamurlar fırın küreği üzerinde elle ince ve uzun olarak açılır İç konur ve üstü açık olarak pişirilir Günümüzde et, makinede çekilmektedir Et, elde iki bıçak arasında doğranarak bu ekmek hazırlanırsa buna bıçak arası, et ve peynir karışık olarak yapılırsa bu çeşidine de Mevlânâ denilmektedir Bu ekmeğin sadece peynirlisi de yapılmaktadır Bazen ıspanaklar evde hazırlanarak, fırınlara götürülüp açık veya kapalı pişirilmesi sağlanmaktadır Konyalı aileler, özellikle hafta sonları bu börekleri yaptırmakta ve aile bireyleri bir araya gelerek hep birlikte yenmektedir Konya’da sadece etliekmek üzerine ünlenmiş lokantalar bulunmaktadır Bu kadar laftan sonra işte malzemeler: Etliekmek Tarifi: Gerekli malzemeler: 2 soğan 2 domates 2 sivribiber Yarım demet maydanoz 250 gr bıçakarası et ya da kıyma Yarım ekmek hamuru Tuz, karabiber YAPILIŞI: Soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayın Maydanozu ince ince kıyın Doğranmış malzemeleri et ile karıştırıp tuz ve karabiber ekleyin Ekmek hamurunu pide şeklinde açın Hazırladığınız harcı hamurun üzerine yayın 180 derece fırında 20 dakika pişirin Sıcak servis yapın |
|