Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deşifre, eden, etliekmek, konyalıyı, yemek

Konyalı'yı Deşifre Eden Yemek: Etliekmek

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Konyalı'yı Deşifre Eden Yemek: Etliekmek





Hakkınızı Helal Edin


Konya ile özdeşleşmiş yöresel yemeklerden en meşhuru etliekmektir Konyalılar'ın 'i'siz 'etlekmek' şeklinde söyledikleri, Konya'ya gidenin mutlaka yemesi gereken 'etlekmek'in tarifi:

Bir kişinin Konyalı olup olmadığını "etliekmek" deyişinden anlayabilirsiniz Çünkü Konyalılar genelde hızlıca 'i' siz: "Etlekmek" derler



Etliekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbuldür Eskiden et hiçbir zaman makinede çekilmezdi Tahta tezgâhlarda bir çift bıçakla kıyılırdı Etin içine biber, domates, maydanoz ve istenirse soğan doğranır Bıçakla kıyılan etin suyu kaçmadığı için etli ekmeğin tadına doyum olmaz Normal etliekmeklerde 60 gr kıyma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır Bu karışım mahalledeki fırına götürülür Burada fırıncının mahareti ile mayalı hamurlar fırın küreği üzerinde elle ince ve uzun olarak açılır İç konur ve üstü açık olarak pişirilir


Günümüzde et, makinede çekilmektedir Et, elde iki bıçak arasında doğranarak bu ekmek hazırlanırsa buna bıçak arası, et ve peynir karışık olarak yapılırsa bu çeşidine de Mevlânâ denilmektedir Bu ekmeğin sadece peynirlisi de yapılmaktadır Bazen ıspanaklar evde hazırlanarak, fırınlara götürülüp açık veya kapalı pişirilmesi sağlanmaktadır Konyalı aileler, özellikle hafta sonları bu börekleri yaptırmakta ve aile bireyleri bir araya gelerek hep birlikte yenmektedir Konya’da sadece etliekmek üzerine ünlenmiş lokantalar bulunmaktadır
Bu kadar laftan sonra işte malzemeler:

Etliekmek Tarifi:

Gerekli malzemeler:

2 soğan

2 domates

2 sivribiber

Yarım demet maydanoz

250 gr bıçakarası et ya da kıyma

Yarım ekmek hamuru

Tuz, karabiber
YAPILIŞI:

Soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayın Maydanozu ince ince kıyın Doğranmış malzemeleri et ile karıştırıp tuz ve karabiber ekleyin

Ekmek hamurunu pide şeklinde açın Hazırladığınız harcı hamurun üzerine yayın 180 derece fırında 20 dakika pişirin Sıcak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.