Aşure... |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşure...malzemeler ; Yarım kilogram aşurelik buğday 100gram nohut 100gram fasulye Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm 100 gram kuru kayısı 100 gram kuru incir 1 yemek kaşığı bulgur 1 yemek kaşıgı prinç 1 adet portakal 1 adet elma 1 kilogram şeker Yarım çay kaşıgı tuz 2 su bardağı süt 50 gram yer fıstıgı veya fındık içi 2-3 adet karanfil Tarçın, nar tanesi, ceviz içi yada hisdistan cevizi ,kuş üzümü yapılışı; Aşurelik buğdayı pişireceğimiz geniş bir tencereye koyup, iyice yıkayın Buğdayın üzerini 4 parmak kalınlığında aşacak şekilde su ekleyin Tencerenin altını yakıp su kaynayana kadar pişirin ve altını kapatın Bu işlemi bir önceki akşamdan yapmamız gerekiyor Pişirdiğimiz buğdayları sabaha kadar ağzı kapalı tencerede bekletin Yine geceden ayrı bir kaba nohutları ve fasulyeleri koyun, suda bekletin Sabahleyin portakalı (kabuklu kalacak), elmayı, üzümü, kayısıyı ve inciri iyice yıkayıp, küçük parçacıklar haline getirin Fasulye ve nohutları ayrı bir tencerede haşlamaya başlayın Fasulyeler ve nohutlar haşlandıktan sonra önceki geceden haşladığımız buğdayların olduğu geniş tencereye ekliyoruz Bulgur ve pirinçleri de bu noktada ekleyin Üzerine 2 litre su ekleyin Yarım saat kaynatın Bu süreçte bir yandan karıştırmayı unutmayın Doğradığımız kayısı, incir, portakal, elma ve üzümü ayrıca yer fıstığı ya da fındık içini ve karanfilleri de tencereye ekleyin 15-20 dakika bu şekilde kaynatın ve karıştırmaya devam edin Su katılaşmaya başlayacaktır Katılaşınca şekeri ekleyin Biraz fazla şekerli olmasını isterseniz şekerin gramajını artırabilirsiniz Şeker ile de 15-20 dakika kaynatınca aşure iyice kıvamına gelecektir Bu noktada tuz ve sütü de ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve servis kaselerine koyun Oda sıcaklığında 20 dakika beklettikten sonra isteğe bağlı olarak üzerine tarçın, ceviz içi, hindistan cevizi ya da nar taneleri ekleyin Afiyet olsun |
Aşure... |
08-03-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşure...Ve Aleyküm Selam Canım Rahman cc ebeden razı olsun emeğine sağlık teşekkürler Maşallah Barekallah çok bereketli ve tadı çok güzel olan tatlılardan birtanesi Şimdilik yapmayı değil annemin ellinden yapılanı yemeyi tercih ediyorum Şimdiden bütün aşure yapan kardeşlerimizin ellerine sağlık Rahman cc izniyle bugünün feyzi rahmeti ve bereketinden istifade edebilmemiz duasıyla Hayırlı ve bereketli günler Selametle kal Selam ve duayla Rahman cc emanetsin |
|