Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ekmek, somun, zeytinli

Zeytinli Somun Ekmek

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zeytinli Somun Ekmek

Cahide

Zeytinlerimin tamamını bu yıl kendim yapınca aklıma zeytinli ekmek yapmak geldi İnternette daha önce yapılmış zeytinli ekmeklere baktım Hiçbirisi benim kafamda tasarladığım ekmeğe benzemiyordu Genellikle zeytinler en başta hamura katılmış Fakat zeytin hamuru karartır düşüncesiyle, ben bu işi en sona bıraktım Ayrıca içine haşlanmış patates ve zeytinyağı kattım Bu ekmeğe muhteşem bir yumuşaklık verdi
Zeytinle beraber cevizde ekledim Aile fertlerimden bir kısmı zeytini, bir kısmı cevizini daha çok sevdi Fakat ekmeğin yumuşaklığı konusunda herkes hem fikirdi: Pamuk gibi!
EV USULÜ ZEYTİNLİ, CEVİZLİ, SOMUN EKMEK
Malzemeler
  • 4 su bardağı çok amaçlı beyaz un (silme bardak)
    3 su bardağı tam buğday unu (silme bardak)
    3 su bardağı ılık süt
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 adet irice haşlanmış patates
    2yemek kaşığı şeker
    15 tatlı kaşığı tuz
    1 yemek kaşığı instant maya
  • Silme ve tepeli nedir? ve ölçü olarak kullandığım bardaklar için Tıklayınız!
Ayrıca
  • 1 su bardağı dolusu ayıklanmış doğranmış zeytin
  • 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz

Zeytinli Ekmek Yapımı
  • Ezilmiş patates, maya, tuz, şeker, süt ve yağı yoğurma kabına alıp karıştırın
    Unları bardak bardak ekleyerek yoğurmaya başlayın
    Elinize hâlâ hafifçe yapışan hamura un eklemeyi bırakın ve yaklaşık 7-8 dakika boyunca yoğurun
    Hamur elastik bir hal alıp elinize yapışmayacak bir hale geldiğinde yoğurmayı bırakın
    Hamurun üzerini örtüp (ben yoğurma kabıyla beraber büyükçe bir poşete geçiriyorum) ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın
    En az iki, katına çıkan hamuru hafifçe unladığınız düz bir zemine alın
    Elinizle bastırarak büyükçe bir servis tabağı büyüklüğünde yayın
    Üzerine zeytin ve cevizi serpiştirin
    Hamurların kenarlarını içe doğru toplayın ve 2 dakika kadar yoğurarak zeytin ve cevizin hamura iyice karışmasını sağlayın
    Hamuru üç parçaya bölün İster uzun ister top şeklinde ayarlayıp un serptiğiniz tepsiye aralıklı dizin
    Fırını hafifçe ılıtıp kapatın Ekmekleri fırına koyup yeniden kabarana kadar bekleyin Bunu mutlaka yapın! Yoksa ekmekleriniz istenilen şekilde kabarık ve yumuşak olmaz
    Kabaran ekmekleri 200 derececeye ayarladığınız fırında pişirmeye başlayın
    Üzerleri pembeleşince ısıyı 170 dereceye düşürün ve tamamen kızarana kadar bekleyin Eğer hamuru 4-5 parçaya böldüyseniz pişirme süresi daha da kısalacaktır
  • Kızaran ekmekleri fırından alın Üzerine hafif su serpiştirin Bir süre dinlenip içini çekmeleri için üzerlerini pamuklu bir örtüyle örtüp bekletin 1 saat kadar bekledikten sonra dilimleyip servis edebilirsiniz Afiyet olsun

Bu da ekmeğimizin iç dokusu Gerçekten hazır somun ekmekler kadar yumuşacık bir ekmekti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com