Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adaylari, adaylarinin, adli, dair, eğitimleri, esaslarina, hâkim, idari, ile, savci, sinavin, sonunda, usul, yapilacak, yargi, yazili, yönetmelik

Adli Yargi Hakim Ve Savci Adaylari İle İdari Yargi Hakim Adaylarinin Eğitimleri Sonunda Yapilacak Yazili Sinavin Usul Ve Esaslarina Dair Yönetmelik

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Adli Yargi Hakim Ve Savci Adaylari İle İdari Yargi Hakim Adaylarinin Eğitimleri Sonunda Yapilacak Yazili Sinavin Usul Ve Esaslarina Dair Yönetmelik

ADLİ YARGI HAKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE İDARİ YARGI HAKİM ADAYLARININ EĞİTİMLERİ SONUNDA YAPILACAK YAZILI SINAVIN USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

ADLİ YARGI HAKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE İDARİ YARGI HAKİM ADAYLARININ EĞİTİMLERİ SONUNDA YAPILACAK YAZILI SINAVIN USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Eğitimleri Sonunda Yapılacak Yazılı Sınavın Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik
Adalet Bakanlığından
Resmi Gazete Tarihi: 27/07/2004
Resmi Gazete No: 25535
BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, adlî yargı hâkim ve savcı adayları ile idarî yargı hâkim adaylarının meslek öncesi eğitimleri sonunda yapılacak, yazılı sınava ilişkin usul ve esasları belirlemektir
Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik, meslek öncesi eğitim süresi içinde adaylara öğretilen konulara ilişkin yapılacak yazılı sınavın kapsamı, yeri, şekli, değerlendirilmesi ve sınav kurulunun oluşumuna dair hususları kapsar
Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik, 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanununun 28 inci maddesinin 9 uncu fıkrası uyarınca hazırlanmıştır
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen:
a) Aday: Adlî yargıda hâkim ve savcı adaylığına atananlar ile idarî yargıda hâkim adaylığına atananları,
b) Akademi: Türkiye Adalet Akademisini,
c) Bakanlık: Adalet Bakanlığını,
d) Başkanlık: Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığını,
e) Başkan: Türkiye Adalet Akademisi Başkanını,
f) Yönetim Kurulu: Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunu,
g) Eğitim: Meslek öncesi eğitimi,
h) Eğitim Merkezi: Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezini,
i)Sınav: Meslek öncesi eğitimin bitiminde yapılan yazılı sınavı,
ii)
j) Öğretim Görevlileri: 4954 sayılı Kanunun 22 ve 23 üncü maddeleri kapsamında olanlardan, Akademide ders vermek üzere görevlendirilenleri
ifade eder
İKİNCİ BÖLÜM : Sınav Kurulunun Oluşumu, Görevleri ve Ücret
Sınav Kurulunun Oluşumu
Madde 5 - Yapılacak sınavı yönetmek ve sonuçlandırmak üzere başkan, dört asil, iki yedek üyeden oluşan bir Sınav Kurulu oluşturulur
Sınav Kurulunun başkan ve üyeleri, Akademide ders veren öğretim görevlileri arasından Yönetim Kurulunca seçilir
Sınav Kurulu üyelerinin tamamının katılımı ile toplanır ve salt çoğunlukla karar verir
Sınav Kuruluna asil üyelerden birisinin mazeret nedeniyle katılamaması durumunda yerine ilk sıradaki yedek üye katılır
Sınav Kurulunun Görevleri
Madde 6 - Sınav Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Sınavın süresini ve puanlama esaslarını belirlemek,
b) Oluşturulan soru bankası içinden soruları belirlemek,
c) Sınavın düzenli şekilde yürütülmesini sağlamak,
d) Cevapları değerlendirmek, sınav tutanaklarını düzenlemek ve sınav evrakını Başkana teslim etmek,
e) Sınav sonuçlarına yapılacak itirazları incelemek ve karara bağlamak
Ücret
Madde 7 - Sınav Kurulu üyelerine sarf ettikleri emek ve mesaileri karşılığı olmak üzere aşağıda açıklandığı şekilde belirlenen sınav ücreti ödenir
Sınav sorularının tesbiti amacıyla yapılacak çalışmalar karşılığı olarak Akademide öğretim görevlilerine ödenen miktarda beş ders saati ücreti, sınav günlerinde sınav müddeti içindeki ders saati kadar ücret, sınavların değerlendirilmesi sırasında sınava giren aday adedi esas alınarak her beş aday için bir ders saati ücreti hesabı ile beş ders saati ücretinden de az olmamak üzere hesaplanan ücret, sınav ücreti olarak kurul üyelerine ayrı ayrı ödenir
Sınav sonuçlarına itiraz halinde Sınav Kurulu Başkan ve üyelerine yukarıdaki fıkraya göre hesaplanan ücret ödenir
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Sınav Esasları
Sınavın Yeri, Şekli ve Günü
Madde 8 - Sınavlar, eğitimin bittiği tarihten itibaren en az onbeş gün sonra Başkanlıkça belirlenen gün ve yerde, adli ve idari yargı adayları için ayrı ayrı olmak üzere, Yönetim Kurulunun belirleyeceği klasik veya test usulüyle yapılır
Sınav günü, yeri ve saati eğitimin bittiği tarihten üç gün önce Eğitim Merkezinin ilan panosunda asılmak suretiyle duyurulur
Sınav Konuları
Madde 9 - Sınav, meslek öncesi eğitimin hazırlık ve son eğitim dönemlerinde adaylara öğretilen konuları kapsar
Soruların Belirlenmesi
Madde 10 - Hazırlık ve son eğitim dönemlerinde ders veren öğretim görevlileri tarihi belirlenen sınav gününden beş gün önce kendi alanlarıyla ilgili olarak klasik veya test usulüne göre hazırlayacakları dört sınav sorusunu cevap anahtarlarıyla birlikte kapalı ve imzalı zarf içinde Başkana teslim ederler
Sınav Kurulunca sınav konuları, soru adedi ve sorular tesbit edilir
Her sorunun (100) üzerinden ağırlık puanı belirlenir
Sınavın Yapılması
Madde 11 - Adaylar sınav saatinden yarım saat önce sınav salonuna alınırlar
Sınav Kurulu Başkanı tarafından sınavın süresi, uyulacak kurallar ve puan hesaplama esasları adaylara duyurulur
Sınav soruları adaylar önünde açılır ve dağıtılır
Sınavın Değerlendirilmesi
Madde 12 - Sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilir Yapılan değerlendirmede (70) ve daha yüksek puan alanlar sınavda başarılı kabul edilirler
Sınav kağıtları Sınav Kurulunun Başkan ve üyeleri tarafından birlikte değerlendirilir
Bu değerlendirme sonucunda (0,5) ve daha büyük kesirler bir sonraki tam sayıya tamamlanır
Sınav Sonuçlarının İlânı
Madde 13 - Sınav sonuçları tutanakla tespit edilip, Sınav Kurulu tarafından imzalandıktan sonra Başkanlıkça aynı gün ilan edilir
Tutanakta sınava giren adayların sayısı, sınavın başlangıç ve bitiş saatleri, adayların aldıkları puanlar, başarılı ve başarısız kabul edilenlerin isimleri ile sınavı etkileyecek herhangi bir olayın meydana gelip gelmediği konularına yer verilir
Sınavda başarısız kabul edilen adaylara sınav sonucu ayrıca tebliğ edilir
Sınav Sonuçlarına İtiraz
Madde 14 - Sınav sonucunda başarısız kabul edilenler tebliğ tarihinden, başarılı kabul edilenler ise sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren beş gün içinde Başkanlığa yazılı olarak itiraz edebilirler
İtirazlar, Sınav Kurulunca beş gün içinde karara bağlanır ve ilgilisine tebliğ edilir
Sınava Katılamama
Madde 15 - Adaylardan,
a) 30/12/1980 tarihli ve 8/2175 sayılı Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre;
1) Sınav günü hastalık raporu alanların sınavı; hastalık izinlerinin sona ermesinden itibaren on gün içinde Başkan tarafından belirlenen günde,
2) Onbeş günden fazla hastalık izni kullananların sınavı; bu süreyi 30/12/1980 tarihli ve 8/2175 sayılı Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tamamlamalarından sonraki on gün içinde Başkanın belirlediği günde yapılır
b) Mazeret izni kullanmaları nedeniyle sınava katılamayanların sınavı; mazeret izinlerinin sona ermesinden itibaren on gün içinde Başkanın belirlediği günde yapılır
Sınavın Geçersiz Sayılması
Madde 16 - Adaylardan;
a) Sınav Kurulu Başkanının izni olmadan sınav salonunu terk edenler,
b) Sınavda kopya çekenler veya teşebbüs edenler,
c) Sınavda kopya verenler veya teşebbüs edenler,
d) Sınav kağıtlarına belirtici işaret koyanlar,
e) Kendi yerine başkasının sınava girmesini sağlayanlar,
f) Sınav düzenine aykırı davranışta bulunanlar
hakkında tutanak düzenlenir ve bunların sınavları geçersiz sayılır
Sınavda Başarısız Kabul Edilme
Madde 17 - Adaylardan;
a) Yapılan sınavda 70 puandan daha düşük puan alanlar,
b) Sınavı geçersiz sayılanlar,
c) Sınava mazeretsiz olarak katılmayanlar
başarısız kabul edilirler
İkinci Sınav Hakkı
Madde 18 - Bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi gereğince başarısız kabul edilenlere ikinci sınav hakkı tanınır
İkinci sınav birinci sınavın usul ve esasları dairesinde ilk sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki ay içinde Başkanlıkça belirlenen günde yapılır
Sınav Evrakının Saklanması
Madde 19 - Sınav evrakı, iki yıl süreyle Akademi arşivinde saklanır Ancak; idari yargı yoluna başvuran adaylar hakkındaki evrakın muhafazasına dava sonuçlanıncaya kadar devam edilir
Saklanma süresi sonunda sınav evrakı adayın özel dosyasına konulmak üzere Bakanlığa gönderilir
Sınav Sonuçlarının Bakanlığa Bildirilmesi
Madde 20 - Sınav sonucunda başarılı ve başarısız kabul edilenlerin isim listesi Başkanlıkça beş gün içinde Bakanlığa gönderilir
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Çeşitli Hükümler
Geçici Madde 1 - 31/10/2003 tarihinden önce adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına veya idarî yargı hâkim adaylığına atananlardan eğitimlerini tamamlamamış olanların eğitim sonu sınavları bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Eğitim Merkezinde yapılır
Bu adaylardan yazılı sınavda 60 ve daha yüksek puan alanlar başarılı kabul edilirler
Eğitim süresinin kısaltılması
Geçici Madde 2 -
(Ek madde : 20/08/2006 - 26265 SRG Yön/1mad)

5435 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 51 inci maddesiyle 4954 sayılı Kanuna eklenen Geçici 10 uncu maddeye göre Bakanlığın teklifi ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararı uyarınca meslek öncesi eğitim süreleri yarı oranında indirilen adlî ve idarî yargı hâkim ve savcı adayları hakkında bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan on beş gün ibaresi yedi gün olarak uygulanır
Yürürlük
Madde 21 - Bu Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer
Yürütme
Madde 22 - Bu Yönetmelik hükümlerini Başkan yürütür

Kaynak: mevzuatadaletgovtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com