02-08-2008
|
|
gülgüzeli
|
Efendimiz(s.a.v) Çocukları Çok Sever Gönlü Onlar İçin Titrer
Efendimiz (sav), çocukları çok sever gönlü onlar için titrerdi
Hz Peygamber (sav), torunlarının bakımıyla bizzat kendisi ilgilenir, onların isteklerini önemser, sıkıntılarına çözüm bulurdu
Resulullah bir gün Hz Fatıma’nın evine gider ve yanlarında geceler Hz Hasan ve Hüseyin bu sırada uyumaktadırlar Bir ara Hasan ve hemen arkasından Hüseyin su isterler Hz Peygamber derhal su kabına koşarak onlara su verir Bunun üzerine Hz Fatıma dayanamayarak; “Hasan’ı Hüseyin’den daha çok seviyor gibisin ” deyince, “Hayır, ayrım yapmıyorum Ancak suyu ilk defa Hasan istedi ” cevabını vermiştir (Ahmed bin Hanbel, Müsned, 1/101)
Bu örnek bizlere Hz Peygamber’in, torunlarının isteklerini karşılama ve sıkıntılarına çözüm bulma hususunda son derece adil olduğunu göstermektedir Nitekim Resulullah, ilk su isteyen torununa öncelik sırasına göre su vermiştir Daha da önemlisi Hz Peygamber, kızı Hz Fatıma’ya da çocukları arasında ayrım yapmayarak onlara adaletle davranma hususunda hassasiyet kazandırmıştır Hiç şüphesiz bu hassasiyet nedeniyle Hz Fatıma çocuklar arasında ayrım yapılması endişesine binaen “Hasan’ı Hüseyin’den daha çok seviyor gibisin ” cümlesini sarf etmiştir
Hz Peygamber’in torunlarına olan eşsiz sevgi ve şefkatini gösteren bir diğer örneği de Ümmü Fadl rivayet ediyor: Bir gün Hüseyin’i, Hz Peygamber’e götürdüm Resulullah’ı görünce üzerine atıldı O da öptü ve sevdi, sonra kucağına oturttu Oturunca Resulullah’ın kucağına tuvaletini biraz akıttı Resulullah da “Ey Ümmü Fadl, oğlumu al, üzerime akıttı ” buyurdu Ben de Resulullah’ın üzerine akıtıp da O’nu üzdün diyerek canını acıtacak bir şekilde tutup boynuna vurunca ağlamaya başladı Resulullah, “Ey Ümmü Fadl! Allah iyiliğini versin Oğlumun canını acıtıp ağlatmakla beni üzdün ” buyurdu (İbn Mace, Sünen, Rüya, 10)